srijeda, 1. srpnja 2015.

Vjetrovi koncilskog proljeća

Što nam je misliti o tome?

Znam da nije lijepo, ali kad čujem ili čitam o nekoj zajedničkoj komisiji koja će procijeniti svetost kardinala Stepinca ili iščekivanju imenovanja novih biskupa u Hrvatskoj ili to "novo lice Crkve" poput preuzvišenog nadbiskupa iz Chicaga, ne mogu se suzdržati a da u sebi ne kažem: "A kud ćete sad, dragi naši konzervativni biskupi i prelati? Smanjuje se područje o kojem možete neustrašivo propovijedati."

S Radio Vatikana:
Hrvoje Juko: U Hrvatskoj smo nedavno imali referendum o braku i u Ustav je uneseno da je brak zajednica jedne žene i jednoga muškarca. Stanje u Sjedinjenim Državama je obrnuto, jer je Vrhovni sud nedavno ozakonio „istospolne brakove“ u svim državama SAD-a. Nadbiskup Kurtz je tu odluku nazvao „tragičnom pogreškom koja šteti općem dobru i najranjivijima među nama“. Kako Vi komentirate tu odluku?
Nadbiskup Cupich: Mislim da je važno uvidjeti da tu govorimo o građanskom braku i o činjenici da je Vrhovni sud smatrao kako postoji ustavno pravo da dvije osobe istoga spola sklope brak. To nema nikakvog utjecaja na naše shvaćanje braka, koji je ne samo zajednica muškarca i žene, već i simbol Krista i njegove Crkve. Stoga mislim da je važno uvidjeti da građansko društvo već dugo vremena nema isto shvaćanje braka kao što ga imamo mi u Crkvi. Laka rastava, primjerice, oduzima obvezu doživotne vjernosti koju od ljudi tražimo za brak. Radi se, međutim, o značajnom pomaku. Ali to nije prvi put da vidimo razliku između građanskog i crkvenog braka.
Punu izjavu preuzvišenog gospodina Cupicha o nedavnoj odluci Vrhovnog suda SAD-a kao i prikladnu analizu možete pročitati na Rorate Caeli.

1 komentar:

  1. Nadbiskup Cupich je u Zagrebu
    http://zg-nadbiskupija.hr/mobile.aspx?parent=dokumenti/aktualnosti&url=kardinal-bozanic-primio-nadbiskupa-cupicha

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.