subota, 6. rujna 2014.

Gostujući autor - novi prijevod molitvi sv. Alfonsa poslije sv. mise

Prije nekoliko godina objavio sam niz postova u kojima prenosim molitve poslije svete mise svetog Alfonsa de Liguorija raspoređene za svaki dan u tjednu. Već u uvodnom tekstu izrazio sam nezadovoljstvo prijevodom koji je velike dijelove originalnog latinskog teksta ispustio ili znatno preinačio. Zato mi je drago da vam danas mogu predati potpuniji i vjerniji prijevod koji je djelo kolegice blogerice Discipule Domini na čemu joj zahvaljujem. Ona je vješto i skladno pretočila Alfonsovu latinštinu u hrvatski jezik. Nasmijao sam se shvativši iz njezinih bilješki uz prijevod da bi sv. Alfons vjerojatno u današnje vrijeme izgubio neke bodove na ispitu iz latinskog jer je koristio gramatičke i jezične konstrukcije tipične za svoje vrijeme koje nisu korektne – svaki će se pravi latinist kad ih čuje namrštiti.

Na samo nekoliko mjesta sam si uzeo slobodu učiniti manje preinake. Nadam se da nisam nigdje iznevjerio svetca i prevoditeljicu. Molitve su malo duže, pa ih stavljam ovdje u zasebnoj datoteci. Slobodni ste koristiti ih kako vam drago, pa i mijenjati prijevod gdje želite. Uz molitve sv. Ambrozija prije mise i ove poslije mise, nemate više nikakvog opravdanja da se za misu barem nakratko ne pripravite i nakon nje prikladno Bogu zahvalite.

Molitve poslije svete mise za svaki dan u tjednu - doc, pdf

4 komentara:

  1. Ako je već riječ o jeziku: genitiv množine "molitava" prikladniji je od "molitvi" koji se može zamijeniti s dativon jednine(ako nema oznake za duljinu "molitvī "). "Poslije" je u hrvatskome prilog, a ne prijedlog. I u rjećniku je u službi prijedloga oznaćeno "raz". Dakle, nakon svete Mise.
    Komentar možete pobrisati.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Nadam se da će ove zaista predivne molitve mnogima koristiti.
    Bio mi je užitak prevoditi ih! :)

    Božji blagoslov +
    DD

    OdgovoriIzbriši
  3. Danas sam otkrio facebook profil mons. Guido Marinija. Svakome tko ima facebook od srca preporučam da ga posjeti. Zanimljivo je da prenosi više vijesti i fotografija od pape emeritusa nego od pravog pape :) Čovjek prati svaki Benediktov pokret i prenosi ga kao da je od izuzetne važnosti za Opću Crkvu.

    A kad prenosi stvari vezane za papu Franju, primjećujem jako zanimljiv odabir fotografija. Evo npr. koju je fotografiju stavio sa svete mise povodom imenovanja novih kardinala: LINK NA SLIKU

    Pa da ga ne bi čovjek volio!

    OdgovoriIzbriši
  4. Veoma lijepe i korisne molitve! :)

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.