utorak, 22. svibnja 2012.

E, jesu je obnovili!

DODANO 23.5.2012. u 18:38. Svakako pogledajte ovaj komentar.
Splitsko-makarski nadbiskup i Veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu mons. dr. sc. Marin Barišić blagoslovio je novoobnovljenu kapelu na Fakulteta u utorak, 22. svibnja 2012. Taj svečani duhovni i liturgijski čin započeo je molitvom srednjega časa, u kojoj su sudjelovali nastavnici, studenti i djelatnici Fakulteta, koje nije moguće razumjeti bez temeljnog odnosa s Bogom [koga nije moguće razumjeti?]. „I prije je bila ovdje kapela, ali sada je obnovljena. ...
Podebljanje teksta i komentar gore su moji, a odmah ću se i ograditi jer mi uopće nije jasno je li zaista na slikama dolje stara kapela pretvorena u novu ili se radi o različitim prostorima. Ako jest, onda je "obnova" bila uistinu temeljita.

PRIJE (izvor):



POSLIJE (izvor sa još slika i gore citiranim tekstom):


23 komentara:

  1. Usput, sljedeci tekst na wikipediji mi je privukao paznju, pa ako netko imat sliku starog "pretkoncilskog" oltara, neka nam ju proslijedi na mail...

    "Kaptolskom je crkvom [sv. Franje] nekada dominirao veliki glavni oltar, izrađen od čista jelova drveta, ukrašen brojnom ornamentikom u slogu kasne gotike. Na vrhu oltarnog retabla nalazio se kip Bezgrešne Djevice, zaštitnice Franjevačkog reda. U sredini se nalazila oltarna slika, rad fra Celestina Medovića, a prikazivala je sv. Franju kojemu je oltar bio posvećen. Sa strane su se nalazili kipovi zaštitnika novoosnovane Provincje, svetih Ćirila i Metoda, zatim kip sv. Bonaventure i kipovi sv. Elizabete i sv. Ljudevita. Nakon Drugog vatikanskog sabora oltar je uklonjen da bi kasnije naknadno bila vraćena oltarna slika u nešto skromniji okvir nego što je bio raskošni predkoncilski oltar. Ovaj manji oltar i danas se nalazi u svetištu crkve."

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da su ovo dije kapele,potpuno različite. Slika gore, iznad koje piše prije, i sada je takva kakva je i na slici. Bio sam prije tjedan dana u njoj, ne vjerujem da su uspjeli dići sve u par dana. A i po prozorima se vidi da su to dvije prostorije. Kapela sa slike gore još je uvijek takva kakva je i na slici, netaknuta. Ovo dole je neka novotarija

    OdgovoriIzbriši
  3. Znaci KBF u Splitu sad ima dvije kapele ili...?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najvjerojatnije ima dvije kapele.

      Bio sam u ovoj prvoj, i nema nikakve mogućnosti da su to uspjeli napraviti za par dana. Orgulje, poveće za takvu manju kapelu, oltarni prostor i cjelokupni namještaj, ne bi to neza paženo moglo proći. Imaju dvije kapele, siguran sam. Vidi se i po strpu i po luku iznad prozora da su to dvije kapele potpuno različite

      Izbriši
  4. A i zbunjuje me ova izjava nadbiskupa: "I prije je bila ovdje kapela, ali sada je obnovljena."

    OdgovoriIzbriši
  5. Tomi, nisam siguran da je to ista kapela, ako je, onda su i orgulje maknuli (http://www.kbf-st.hr/img/fakultet/orgulje.JPG)

    Inače, preletio sam intervju koji su na katolik.hr-u imali sa biskupom Bogovićem. Posebno mi je upalo u oči kako je poštovani otac biskup požurio umiriti narod da će crkva hrvatskih mučenika iznutra imati "suvremeni", "moderniji izričaj"... da ne bi netko slučajno pomislio da će unutrašnost biti u skladu sa vanjštinom (za koju se moralo dogoditi čudo i odustajanje od prvotnog grozomornog nacrta).

    OdgovoriIzbriši
  6. Iz aviona se prema obliku prozora vidi da se radi o dvije različite kapele. Lijepo, jednostavno, bez suvišnih komplikacija. Pravi korak na putu povratka u katakombe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije komplicirano izravnat luk knauf pločama, fotografije su pod različitim kutem i teško je odredit udaljenost između prozora, a od stropa do prozora ima dovoljno mjesta za zaključak da su odlučili luk pretvorit u pravokutnik. Geometrije soba na obje fotografije se čini sličnim, dodatan problem je ako se radi o istoj zgradi zašto jedna kapela ima pravokutni prozor, a druga luk.

      Guglanje slika za pojam; catacomb paintings mi daje drugačije rezultate od ove kapele gore.

      Izbriši
  7. Ispravite me ako ne vidim nešto očito, ali koji je uopće bio smisao "obnove"? Jer ono prije mi je izgledalo i ljepše... Na žalost, moderna arhitektura je kao i moderna liturgija, lišena ljepote i svedena na nužno potrebno i funkcionalno :/

    OdgovoriIzbriši
  8. Ako je riječ o istoj kapeli, onda su i klupe nove. Lijep način da se bezveze potroši novac, osobito ako je izvođač "naš čovjek".

    OdgovoriIzbriši
  9. Complimenti, Eccelenza! Una cappella davvero stupenda! Još fali zasaditi mandarinu da se malo doda metkovskog štiha...
    Modernisti su čisti ikonoborci!
    Papu Benedikta XVI. nitko ne sluša-od pokrenute reforme kod nas se ništa ne osjeća. Sve smrdi po ustajalom zraku ili već i po truleži...
    Od modernista, masona i zle godine-oslobodi nas Gospodine!

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  10. Poslao sam upit na tiskovni ured nadbiskupije, pa pricekajmo da vidimo kako stvari stoje.

    Bili to isti ili razliciti prostori, mislim da je sasvim ocito da je moje misljenje kako je prva kapela puno prikladnija i ljepsa (cak i uz napomenu da mi se krizni put cini manje kvalitetan od ostatka prostora).

    OdgovoriIzbriši
  11. evo friški vijesti iz splita
    dakle radi se od dvije kapele jedna je glavna unutar bas bogoslovske zgrade ova di je u sredini tabernakul a ova je za studente u nadograjenoj zgradi di su ucionice koja je bila sjemeniste 70-ih godina dok je polovina zgrade bila oduzeta koja je sad sjemeniste... ovi prostori nakon povratka polovine zgrade dugo su zjapili prazni tu su i katehetski uredi i nesto slicno i ova kapela koja je na uporabi studentima jer je bas tik uz ucionice
    splitska podruznica sa stovanjem

    OdgovoriIzbriši
  12. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ali nesto nerazumijem,zasto je ovaj oltar u obliku stola?Kada znamo da je to osudio sluga Bozji Pio XII u svojoj enciklici Mediator Dei,pa zar ovo nije ona ista Crkva kao i za vrijeme Pia XII,i zar ova slika oko "oltara"nije mozda svetiste koje simbolizira nebo?Pa zar ovaj svecenik iza nadbiskupa nezna da nemoze tako u svetiste,nego mora biti u bijelom ,onako kako to nebesku liturgiju opisuje sv.Ivan,i kako se to u Crkvi katolickoj oduvijek cinilo?!
    O da pardon ovo je novus ordo,a ja mislio da se radi o katolicima:)

    Alex

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, baš sam i ja htio pitati zašto je Žrtvenik Božji postavljen na dvije noge? :nezna:

      Izbriši
  14. Što se modernizma kod na tiče ima ovdje nešto:

    http://defensorecclesiae.blogspot.com/2012/05/nacionalna-ili-opca-crkva.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Blog je uklonjen

      Nažalost, blog na adresi defensorecclesiae.blogspot.com je uklonjen. Ta adresa nije dostupna za nove blogove.


      :(

      Izbriši
  15. Moj upit Tiskovnom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije:
    ----
    Postovani,

    imam upit vezano uz vijest o blagoslovu novoobnovljene kapele na
    Katolickom bogoslovnom fakultetu u Splitu ( http://goo.gl/0QAV1 ).
    Je li nova kapela isti prostor kao i kapela prikazana na slikama 4. i
    5. na stranici fakulteta:
    http://www.kbf-st.hr/O_fakultetu_fotogalerija.html ?

    Ako to nisu isti prostori, znaci li to da su na KBF-u u Splitu
    trenutno dvije kapele i koji su planovi sa starom kapelom? Takodjer, u
    tom slucaju, postoje li fotografije nove kapele prije nego je bila
    obnovljena?

    Postavljam ova pitanja jer iz fotografija dostupnih na internetu te
    izjave preuzvisenog gospodina Marina Barisica "I prije je bila ovdje
    kapela, ali sada je obnovljena." nije jasno radi li se o istim ili
    razlicitim prostorima.

    Unaprijed Vam hvala na odgovoru.
    ----

    Odgovor:
    ----
    fotografije koje ste spomenuli prikazuju bogoslovsku kapelu koju su ponekad koristili i studenti laici KBF-a, buduci da njihova kapela nije bila prikladna za razmatranja i liturgiju. Sada kada je kapela za studente obnovljena, bogosluzje ce se odvijati u njoj. Lijep pozdrav i svako dobro!
    ----

    OdgovoriIzbriši
  16. Tomi Blizancu zahvaljujemo za zalaganje i borbu za liturgijsku obnovu po želji Svetoga Oca. Modernisti su najjači kad uništavaju i podmeću,a nitko im se ne suprostavlja. Među njima je ipak kod nas mnoštvo mediokriteta koji ne kuže u čemu je stvar. Daj Bože da progledaju i shvate da se danas svrstavaju u redove protiv Rima i Pape!

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  17. radi se o dvije potpuno različite kapele.

    OdgovoriIzbriši
  18. Pa što onda ako su to dvije različite kapele? Kao da je nepodnošljiva ružnoća, hladnoća i posvemašnja protestantiziranost ove nove "kapelice" sitnica, pa da se ne bi trebalo reagirati...Jadnih li nas katolika!
    Još jedanput zahvaljujemo Tomi Blizancu za ovaj članak. Možda je time spriječeno da ona druga bude uništena. Ili ćemo barem saznati kada je uništena...Pa plakati nad našom Crkvom i našim narodom...

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  19. Na prvoj slici katolicka kapela, na drugoj luteranska.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.