srijeda, 11. svibnja 2011.

Gostujući autor - Oprosti im, Bože, ne znaju što čine!

Novi gostujući autor – novi pogled na ružno stanje koje nalazimo u nekim crkvama. Najviše me žalosti što me ono što Luka opisuje zapravo i nije začudilo, skoro sve elemente (iako možda ne u toj kombinaciji i intenzitetu) susreo sam i sam na misama kojima sam prisustvovao.

Bilo kako bilo, lijepo je donijeti vam uradak novog gostujućeg autora kojeg ćemo u budućnosti, nadam se, još čitati na ovom blogu.

***

Čuli ste o tome. Čitali ste. Pričali su vam. Znate da to postoji, tamo negdje daleko na Zapadu. Gledali ste video. Možda ste ga i podijelili sa prijateljima, i zajedno vrtili glavom zgrožavajući se nad profanizacijom najsvetijeg od najsvetijeg.

Uza sve to, vjerujte mi, ništa, ali ništa ne može vas pripremiti na trenutak kada se nađete na “euharistijskom slavlju” na kojem svećenik za vrijeme trajanja Mise ulazi i izlazi iz crkve, pušta glazbu sa laptopa, svira gitaru za ambonom, ima interaktivnu propovijed... dok oko vas sjedi čopor potpuno neodgojene djece koja se za vrijeme Mise loptaju, tuku, povlače za kosu, urlaju deru, viču, ciče, kriče... a sve uz odobravajući smiješak svećenika koji kao da uživa u tome što djeca ne pokazuju niti najmanjeg poštovanja prema Presvetom Sakramentu i Gospodinu koji se radi nas do te mjere ponizio i postao toliko malen da stane u Svetohranište.

Ja do sada nikada nisam prisustvovao većem vrijeđanju Boga. Poslije tog groznog iskustva bio sam neizrecivo potresen, toliko da nisam bio u stanju moliti krunicu ( Vjerujem u Boga Oca.. kako bijaše na početku.... zdravo Marijo, koji jesi na nebesima, … ). Naprosto se nisam mogao prestati tresti od žalosti i boli uzrokovane tako grubim vrijeđanjem Presvetog Srca Isusova.

Kažu da slika govori više od tisuću riječi. Pa evo i slike, koju sam slikao s mobitelom u trenutku kada je svećenik odjeven u baroknu misnicu, u predivnoj baroknoj crkvici, počeo svirati gitaru.


(kliknite na sliku za uvećanje)

A sada jedna dobra i jedna loša vijest. Dobra vijest je da se to nije dogodilo u Hrvatskoj. Loša vijest je da se takva Misa “slavi” svega 20-ak kilometara od Hrvatske granice, u susjednoj Deželi.

Ne želim otkriti identitet svećenika i župe, ali bih sve čitatelje svesrdno zamolio da se barem kratko pomole za sve one koji trpe zbog vrijeđanja Euharistijskog Srca Isusova, ali i za one koji (nadamo se neznajući) sudjeluju u tome.

Luka

4 komentara:

  1. ja sam se nagleda toga u 12 godina dok sam bio sakristan i borio se u jednom momentu pokleknio i otpa od vjere... bilo je udara da mi se zabranjiva radit bozjki grob na veliki cetvrtak presveto se spremalo u sakristiju u ormaru itd... to je najmanje jos o cemu bi se moglo pisat... no nijedna muka nije za vika poa je i moja prosla... u jednoj crkvi u kojoj sad radim uspio sam sastavit glavnio oltar koji je bio uklonjen... nariod me blagoslivlja nema člipseg osjecaja... luka ako citas ovo citas ostavi mi mail... ja sam autor onih clanaka o velikom tjednu u dalmaciji koje je tomislav ovdi objavio na blogu pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Ivane, proslijedit cu tvoju email adresu Luki.

    OdgovoriIzbriši
  3. fala... imam u planu da se vidinmo brzo ali zbog obaveza ne stignem nikako... zbog svirke a i nedjeljnih misa tesko nadjem zamjenu jer sam sve skupa pokrenio nanovo pa je jos u fazi uhodavanja... svake nedilje imam po 3 blaganima skupa sa ponockama 5 jos su tu utorci sv anti i prvi petci pa trodnbevnice... ali pre sritan sam. napokon sam se smirio i pronasao sebe tj samoostvarenje... cvita mi posa skupa s ovim kako kaze pips chips videoclips sve je super i sve je za pet... cak moji nadredjeni u samostanu znaju za orjentaciju ad orientem... i nemam nikakvih problema... pozdrav preporucam vas u zagovor danasnjeg sv leopolda i majke bozje fatimske koja je sutra blagdan u mojoj crkvihttp://www.youtube.com/watch?v=Hi8zUZX5NLI hvala ti boze za sve

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvaljen Isus i Marija!

    Laički gledano plodovi "Crkve" nakon 2 koncila (ukratko najvažnije, mada to već svi znate):
    - promjena mise (žrtve):
    - promjena kanona!! (nemoguće, sama riječ kanon znači nešto nepromjenjivo)
    - svećenik okrenut leđima prema Kristu!
    - primanje Krista stojeći i to još na ruku! (Svetogrđe za svaku osudu)
    - umjesto riječi "za mnoge", svećenici izgovaraju "za sve"
    - izbačene skoro sve riječi gdje se spominje ŽRTVA i SVECI BOŽJI (neporecivo čisti protestantizam)
    - riječi kanona se čitaju naglas!! (Tridentski koncil citiram:Kan. 9. Tko kaže da treba osuditi obred Rimske crkve da se tihim glasom izgovara dio kanona i riječi pretvorbe; ili da se mise trebaju slaviti samo na narodnom jeziku; ili da se voda ne smije dodavati vinu u kaležu koji se prinosi zbog toga jer je to protiv Kristove ustanove: neka bude kažnjen anatemom [usp. Pogl. 5., Pogl. 7.].)
    - da ne pričam o klečanju za vrijeme mise
    - nadalje promijenjen KALENDAR Katolički (u povijesti Crkve tu i tamo bi se mozda nešto promijenilo u kalendaru, ali najčešće se nadopunjavo), a pogledajte danas...
    - promjena svih molitava za blagoslov vode, ulja...
    - promjena misnog ruha svećenika
    - promjena učenja na teološkim fakultetima
    - dopuštanje ženama bez šalpi da ulaze u crkvu! (Sveti Pavao nam jasno govori u poslanici:" Svaka pak žena koja se moli ili prorokuje gologlava SRAMOTI glavu svoju)
    - a da ne pričam još o ASSISIJ-u!!.....
    Strahota!!
    Ljudi ne boj te se ISTINE! Ta BOG je uz vas!
    Nedajte vragu ili napasti da vas zaslijepi!
    BUDNI BUDITE! Nebudite slijepci!
    Molimo Gospodara Neba i zemlje za što skoru obnovu naše Jedne, Svete, Katoličke i APOSTOLSKE Crkve!
    I zato se ne bojte se Istine: http://www.fsspx.org/en/

    Završio bih Isusovim riječima (Lk 12,51-53):
    "Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice - otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve."

    "Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati!"

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.