ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

Molitva za dobro vrijeme za papina posjeta


Novine najavljuju da će za papina pohoda Hrvatskoj idući vikend padati kiša. Naravno, neće biti katastrofa ako se to i dogodi – dovoljno je obuti bolje cipele i zaogrnuti se kabanicom. Ipak, ne škodi da se pomolimo za što bolje vrijeme kako bi što više vjernika sudjelovalo na ovaj ili onaj način u događanjima.

Donosim zato kratki izvadak iz starijeg Rimskog obrednika (1,2). Prvi dio u zagradama je onaj koji se moli ako je svećenik prisutan, a druga dva ograđena dijela su moj dodatak za ovu prigodu. Jasno da s ovim dodatcima ovo nije nimalo službena, nego isključivo privatna molitva.

* * *

R. Poslao si, Gospodine, vjetar svoj na zemlju.
O. I zaustavile su se kiše s neba.
R. Kada pokrijem nebo oblacima.
O. Pojavit će se duga moja, i spomenut ću se zavjeta svoga.
R. Pokaži svijetlo lice svoje, Gospodine, slugama svojim.
O. I blagoslovi one, koji se uzdaju u te.
R. Gospodine, usliši molitvu moju.
O. I vapaj moj k tebi da dođe.
(R. Gospodin s vama.
O. I s duhom tvojim.)

Bože, koga grijeh vrijeđa a pokora ublažuje, pogledaj milostivo na ponizne molbe puka svoga i odvrati bičeve srdžbe svoje, što ih zaslužujemo za svoje grijehe.

K tebi vapijemo, Gospodine, usliši nas i podaj nam na naše smjerne molbe (za posjeta pape našega Benedikta) zračnu vedrinu, da mi koji smo s pravom bijeni radi grijeha svojih, budemo pretečeni Tvojim milosrđem i Tvoju osjetimo blagost.

Molimo, blagost Tvoju, svemogući Bože, ustavi (za posjeta pape našega Benedikta) kišnu poplavu i dostoj nam se pokazati radost lica svojega. Po Gospodinu našem Isusu Kristu Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog po sve vijeke vjekova.
O. Amen.

4 komentara:

  1. Biti će vrlo nezgodno ako kiša bude padala, a ne mogu se nositi kišobrani. Treba nabaviti kvalitetne 100% nepropusne kabanice.
    Tako da se možemo u subotu nesmetano klanjanti pred Presvetim.:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Da mi je vidjeti što bi na ovu molitvu rekao uvaženi modernist François Varone (vidi ovdje i ovdje), koji je cijelu svoju duhovnost i teologiju izgradio na tome da Bog ne djeluje u svijetu i da je upravo to srž Kristove poruke [koju Crkva već 20 stoljeća ne uspijeva ispravno razumjeti, sreća da imamo prof. Varonea da nam to objasni].

    Kako god, zahvaljujem autoru bloga na ovim molitvama, i pozivam sve čitatelje da ih s pouzdanjem i vjerom mole, ako je moguće u obiteljskom krugu.

    Pošalji Duha svojega i postat će.
    I obnovit ćeš lice zemlje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Smatram da je na ovom mjestu dobro se sjetiti rijči slavno vladajućeg Pape Benedikta XVI izrečenih u jednoj njegovoj knjizi ( kad bih se samo mogao sjetiti naslova): Vjera u Božju svemogućnost znači da vjerujemo kako se Gospodin Bog brine i za svakodnevne događaje i intervenira u njima. ( citat po sjećanju)

    OdgovoriIzbriši
  4. Od danas do subote taman trodnevnica.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.