utorak, 20. srpnja 2010.

P. Jacques Philippe

O. Jacques Philippe rođen je 12. ožujka 1947. u Metzu (Francuska). Svećenik je u zajednici Blaženstava (Communauté des Béatitudes), katoličkoj francuskoj zajednici osnovanoj 1973. godine. Više od deset godina bio je poglavar kuće koju je zajednica osnovala u Rimu. Tih godina vodio je duhovne vježbe i misije po Italiji i zemljama istočne i srednje Europe. Napisao je više knjiga o molitvi srca i o molitvi uopće, o unutarnjem miru i o slobodi srca. Nakon što je bio imenovan u Generalni savjet zajednice, bio je odgovoran za svećenike i bogoslove Zajednice, a zatim i tri godine za novicijat zajednice. Nakon što je završio izobrazbu iz Crkvenog prava, bio je zadužen za pitanja Statuta zajednice. Nakon deset godina u Savjetu zajednice, 2000. godine bio je oslobođen te zadaće da bi se mogao više posvetiti propovijedanju, vođenju duhovnih vježbi, pisanju i duhovnom praćenju.
Na hrvatski jezik prevedena su tri djela p. Philippea: Unutarnja sloboda: snaga vjere, ufanja i ljubavi; Pozvani na život; Traži mir i idi za njim: kratki esej o unutarnjem miru. Izdavač svih triju knjižica je Informativni centar "Mir" Međugorje, a u Zagrebu su se mogle nabaviti u knjižarama Teovizije.

Pročitao sam sve tri knjižice i jako sam zadovoljan njima te bi ih svima preporučio kao vrlo dobro duhovno štivo za razmatranje. Odlučio sam s vama podijeliti nekoliko odabranih odlomaka iz djela Traži mir i idi za njim i nadam se da će vas to potaknuti da nabavite ove knjige i pročitate ih. Počevši od danas, pa sve do iduće nedjelje možete svaki dan ujutro i navečer u šest sati očekivati na ovom blogu po jednu porciju pogodnu za nekoliko minuta razmišljanja.

PS. Eventualne komentare o ovoj temi možete ostavljati na ovom postu.

Broj komentara: 9:

  1. Sviđa mi se navedena izreka sv. Vinka Paulskog.

    OdgovoriIzbriši
  2. Potpuno se slažem s autorom u utiscima oko Philipa i njegove tri knjižice, iako Pozvani na život nisam pročitao. Toliko su mi dobre da sam ih uvrstio u osobno najdraže knjige kao npr. ove:
    Biblija
    KKC
    Nasljeduj Krista
    Denzinger
    Rasprava o pravoj pobožnosti prema BDM
    Život i izreke pustinjskih otaca
    Ekumenska trilogija

    OdgovoriIzbriši
  3. Rio, jedan mi naslov malo iskace iz tvog popisa, listao sam prije par godina tu Ekumensku trilogiju i nije mi se ucinila nesto posebno (ali nisam je citao), jel stvarno tako dobra da zasluzuje mjesto na tom popisu?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ha ha, da znaš da sam nagađao dok sam ju upisivao da ćeš se možda na nju 'zakačiti' (normalno nisam je zato upisao)
    Čuj meni je. Dakle, stvar osobnog ukusa. To je u stvari enciklopedija Crkve(i). A taj Kolarić je genijalac - ko staro vino. Super povijesničar. Stvarno se kuži. Već neko vrijeme očekujemo interview s njime, upravo s nekim zakučastim stvarima iz "Trilogije". Nego, bi mi mogao pribaviti i poslati "Pozvani na život" od Philippea? Javi mi privatno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Malo sam googlao Philippea i naletio na ovu prepisku. Sve 5, s svime se potpuno slažem ali nemojte samo Kolarića zvati genijalcem, pogotovo ne na ovom blogu.

      Izbriši
  5. Navedene knjige pravi su biser duhovnosti. Moram priznati da sam bio jako skeptičan prema autoru sudeći iz ambijenta iz kojega on dolazi, ali stvarno je dobar!!
    p.s.
    Upravo sam naišao na zadnji video petra zrinjskog. Jako lijepo - http://www.youtube.com/watch?v=Uxi0kSzdL9M&feature=channel

    OdgovoriIzbriši
  6. Rio, mozes mi se javiti na mail, ali nemam ja neke veze. Mogu otici do Teovizije na Kaptolu (i eventualno sv. Antuna) i pitati da li imaju tu knjigu. Ako, eventualno, budem isao u posjet Marku u Mostar i ako, slucajno, prodjem pored Medjugorja, mogu navratiti i potraziti tu izdavacku kucu i kupiti jos knjiga. Ali, to je dosta nesigurno :-)
    Sto se tice Ekumenske trilogije, moze bit da knjiga stvarno jest jako dobra, samo sam se zacudio da je stavljas na tako povlastenu listu.

    Sixtus, ja nisam bio posebno skeptican, ali nisam ocekivao da ce knjige biti ovako duhovne i prakticne. Doduse, i potrazio sam ih na preporuku nekog kome definitivno mogu vjerovati o takvim stvarima.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sto se tice Petra Zrinjskog, stoji link na njegov youtube kanal vec dugo s lijeve strane:
    <<<============= gledaj tamo ========

    Primjetio sam ga vec davno preko bloga zupe Saint Mary Magdalen, a onda sam ga vidio i medju linkovima na Splendorovom blogu, pa sam ga morao i ja staviti :-)

    Mislim da nam se i javio na ovom blogu u komentaru jednom, ali ne da mi se sad traziti tocan post.

    E sad, jel to isti Petar kao onaj sa Rinasciamento Sacro ne bih znao, ali neka ga Bog blagoslovi u radu. Nadamo se danu kada ce za ilustracije lijepe glazbe stavljati fotke s tradicionalnih misa i u Hrvatskoj.

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgleda da se dvije od p. Philippeovih knjiga mogu nabaviti i preko Verbumove online knjizare.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.