ponedjeljak, 15. svibnja 2023.

Biskup Valentin Pozaić

Mons. Valentin Pozaić, zagrebački pomoćni biskup u miru, okrijepljen svetim sakramentima preminuo je u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine u Svećeničkom domu sv. Josipa u 78. godini života, 50. godini svećeništva i 19. godini biskupstva.

Bože, koji si učinio, da sluga tvoj Valentin među apostolskim Svećenicima obnaša biskupsko dostojanstvo: podaj, molimo te: da se na vijeke i zboru njihovu pridruži. Po Kristu Gospodu našemu. Amen. 



Preuzvišeni gospodin Valentin Pozaić zasigurno je u svom životu ostavio značajne tragove na mnogim područjima te vjerujem da će ga se mnogi sjećati po brojnim pozitivnim karakteristikama koje je imao ili dobrim djelima koja je učinio. Neka ga za to dragi Bog nagradi. 

Ja ga se pak sjećam po nekoliko sitnih i možda nebitnih situacija. Prva dva puta kada je u veljači 2011. održana nedjeljna tradicionalna misa, biskup Pozaić je prisustvovao misi (ili jednom njenom dijelu) stojeći u dnu crkve sv. Martina. Ne znam kakvim kanalima je ta informacija došla do jednog španjolskog bloga koji ga je uvrstio u popis biskupa koji su služili ili prisustvovali misi po tradicionalnom rimskom obredu. Upozorio sam ih da to baš i nije točno, ali ne može se reći da su na drugoj stranici (u međuvremenu ugašenoj) pogriješili navevši "Monseñor Valentin Pozaic...asistió de forma anónima". Koji god bio razlog njegove prisutnosti na misama, i danas je naveden kao jedini između hrvatskih biskupa što mu može biti samo na pohvalu. 


Nažalost, druge dvije anegdotice gdje se biskup spominje nisu u posebno pozitivnom kontekstu, ali pretpostavljam da će velikom dijelu našeg klera i one biti nešto pohvalno kao znak pastoralne razboritosti i ispravnog postupanja s nepoćudnim elementima. Stoga se za takve čitatelje ni one ne udaljavaju od izreke "o mrtvima sve najbolje". 

Prije mise u sv. Martinu, služio je p. Marko više puta misu u kapelici sestara Misionarki ljubavi u Jukićevoj ulici. Sestre su nam već i prije velikodušno dopustile da povremeno ondje vježbamo ministriranje. Nažalost, kada smo se rano ujutro 1.7.2013. uspjeli unatoč raznim blokadama (povodom ulaska Hrvatske u EU) pojaviti pred kapijom samostana, tražila je sestra da p. Marko pokaže eksplicitno dopuštenje za služenje tradicionalne mise u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Naravno da takvo dopuštenje nije postojalo niti je po tada važećim propisima bilo potrebno, ali biskup Pozaić je tako naredio časnim sestrama. Tako smo, nažalost, na svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove ostali bez mise. 

Drugi puta kada sam čuo za negativan stav biskupa Pozaića bio je kada je tajniku kardinala Pella, vlč. Marku Withoosu vrlo grubo odgovorio na njegov usputni upit o zajednici tradicionalnih katolika koja se te 2015. još okupljala na povremene mise u crkvi sv. Martina. 

Možda će mi netko zamjeriti što uopće ovakve stvari iznosim, ali treba barem u kratkim crtama pribilježiti pojedine događaje. Inače se lako može dogoditi da netko sutra bane niotkuda i napiše svoju falsificiranu verziju povijesti ili svoj spin bez potpunih informacija. 

Od ljudi na prvoj fotografiji u ovom postu, osim biskupa Valentina pokojna je i gospođa Magdalena (bijela kapa), a malo lijevo izvan tog kadra bio je profesor Marko Petrak. Neka im svima naš Gospodin Isus Krist bude milostiv i primi ih u svoje vječno kraljevstvo. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.