utorak, 11. lipnja 2024.

Nemojte se samospaljivati

Kada sam jutros pročitao vijest da se na Trgu sv. Marka neki čovjek polio zapaljivom tekućinom i zapalio, nije mi, kao mnogima, na pamet pao češki student Jan Palach, nego jedan budistički monah koji je to učinio prije njega. Godine 1963. Thich Quang Duc samozapalio se u Sajgonu kao protest protiv politike predsjednika Ngo Dinh Diema, katolika koji je "ugnjetavao budizam", kako kaže Wikipedija. 


Očito je i nesretni muškarac s Markovog trga bio pod utjecajem tog čina vijetnamskog budista jer je svoje samospaljivanje izvršio upravo 11. lipnja na godišnjicu događaja iz 1963. Mediji tu znakovitu činjenicu, koliko sam vidio, još uvijek nisu objavili. 

Kako sam uopće pomislio na tog Vijetnamca koji nema valjda nikakve veze sa Zagrebom ili Hrvatskom? Već nekoliko godina promatram pri prolasku kroz pješački pothodnik ispod željezničke postaje Maksimir mural koji prikazuje upravo čin samospaljivanja Thich Quang Duca. Nasuprot slike na kojoj su krugovi različitih veličina i boja uz prozirnu, ali bezazlenu poruku "svi su različiti, ali imaju nešto zajedničko  opseg/promjer =  3.1415926535 8979323846...", nekom pametnjakoviću učinilo se prikladnim postaviti grafički prikaz brutalnog samoubojstva (da li zato da se napadne Katolička Crkva, jer druga poveznica s nama mi ne pada na pamet?) 




Meni je to isto kao da su par metara više, na samom željezničkom peronu nacrtali Anu Karenjinu kako skače pod vlak. Večeras sam čuo i zlokobnu činjenicu da je muškarac koji je već umro od pretrpljenih opeklina bio strojovođa. Je li slučajno vidio i mural na toj prometnoj zagrebačkoj željezničkoj stanici? Pretpostavljam da nikad nećemo znati. Kažu da je taj čovjek, Bog neka mu se smiluje, imao problema i s kockom. No u našem društvu tu ovisnost promiču čak i slavne i inače pozitivne ličnosti poput Luke Modrića, te se i mladima i starima servira na svakom koraku od 0 do 24 sata.

Očaj samospaljivanja po meni je jedan od jasnijih primjera potpunog beznađa. Hoće li poslužiti svećenicima da progovore koju riječ o opasnosti od različitih vrsta ovisnosti, smrtnom grijehu samoubojstva i potrebi da izbjegavamo sami i druge savjetujemo da izbjegnu sve što bi nas stavilo na put prema paklu?

4 komentara:

  1. To bi neko trebao prebojati!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo se mora maksimalno profesionalno potpuno istražiti!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bog neka se smiluje njegovoj duši, tko zna što mu je sve u glavi bilo da je odlučio ovako dignuti ruku na sebe.
    Mene je dodatno zgrozilo i bezosjećajnost turista-prolaznika gdje nekoliko metara od njih čovjek kleči potpuno izgoren i u mukama, a oni fotoaparate u ruke, i ne, ne fotografiraju njega (ili bar naši fotografi taj moment nisu uhvatili), nego crkvu sv. Marka.
    Što je to u njihovim nepomračenim umovima da im prvi instinkt nije otići što dalje od ove tragedije jer čovjeku nikako nisu mogli pomoći, već odluče ostati u blizini i dovršiti svoju turističku turu.

    Poveznica na članak na kojem se gore opisano jasno vidi (iako je zapaljeni/ugašeni čovjek relativno zamagljen, ipak je fotografija uznemirujuća, pa je otvorite na svoju odgovornost): https://dubrovnikinsider.hr/muskarac-se-polio-benzinom-i-zapalio-na-markovom-trgu-lijecnik-prognoze-su-lose/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni vise izgleda kao da ljudi uopce nisu shvatili sto se dogadja.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.