petak, 16. lipnja 2023.

U svako doba imam i na svakom mjestu nosim I Boga srca svog i Srce Boga svoga.

 


Razvio je [taj svećenik] u župi pobožnost Srcu Isusovu. On bi se veoma začudio kad bi mu se reklo da danas ima onih koji misle da je to neka sentimentalna pobožnost. Njemu je Srce Isusovo naprosto ono što jest: Srce Isusa Krista, doslovno. Uoči svakoga prvog petka u mjesecu dolazi svijet u njegovu župnu crkvu na noćno klanjanje. Župnik osobito pamti jednog seljaka, koji je dolazio na tu uru klanjanja s još dvadeset muškaraca, »i to iz filijale udaljene blizu četiri kilometra, nakon što je od tri sata ujutro radio na žetvi, došao kući tek oko deset sati navečer, samo večerao i žurio da u jedanaest sati bude u crkvi na uri klanjanja, svakoga prvog petka.« Župnik se u najtežim časovima obraća Srcu Isusovu podsjećajući ga na njegovo Obećanje. Jednom je umirala žena koja se bila privezala za inovjersku sljedbu. »Došao sam da je providim, a ona ni čuti. I onda sam se ja obratio Presvetom Srcu i ponizno ga zamolio: Srce Isusovo, pa Ti si obećalo da ćeš onima koji rade oko spašavanja duša dati da ganu i najtvrđa srca! Zar će ovo biti prvi slučaj da nisi ispunilo svoje obećanje?« Riječi su pune tako beskrajnog povjerenja da moram misliti na Abrahama pred Gospodom, kad je ovakvim istim tonom molio za nevjerne gradove. A župnik završava mirno, radosno, i struji u njegovim riječima nešto kao ritam velike rijeke: »I sutra su opet došli po mene, i ispovjedila se.«

(izvor)

Broj komentara: 11:

  1. Šta je, ne prolaze negativna svjedočanstva? Samo ona pozitivna? Hmmm, pa to opet spada u kategoriju laganja. Ima razloga zašto se u američkim serijama kledu kako će govorit the truth, the *whole* truth and nothing but the truth. ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimljivo je ovako doći na poslovno okupljanje di dolazi ekipa koju površno znaš s takvih okupljanja već 15ak godina. Možeš pratit kako se čiji život razvijao kroz to vrijeme. I onda to zapravo bude i tužno, jer zapitaš se - di sam bio nigdi, šta radio ništa.

      Ogromna količina vremena i truda ulupana u tu priču, ogromna. Dugi niz godina, po više sati dnevno, svakodnevno. Ali ono baš ogromna količina vremena i truda. I ama baš ništa od svega nije ostalo, lovala sjene, ulovila samo hrpu bolesnika i bezobraznih beskičmenih ljudi. Ništa. Nula. Zero. Zilch. Nada. I onda gledaš ljude oko sebe, ženili se, udavali, napredovali u poslu, a ja di sam bio - nigdi, što radio - ništa. Bitno da imam obavljene prve petke i znam citirat Akvinca i Augustina. Puste sreće od toga, radost dubinska i u nevoljama, biser na njivi.

      Deseti dio vremena da sam uložila u tražiti dobrog psihologa za razrješavanje problema u glavi, većeg učinka bi bilo garant. Evo samo što radim zadnje vrijeme s adekvatnim suradnikom, pa opet uz deseti dio vremena i truda kojeg sam prije ulagala u to ide posao ko na traci. Ogromna količina vremena i truda ulupana u te priče, pa nikakvo konkretno dobro nisam našla, i još bi bilo super da je na tome ostalo, jer ono što sam našla kako ste se ponašali i nastavljate ponašati ti i ekipa, toooo... to je ispod svake razine. Dobro kažu izbirač nađe otirač, kad filmaš kako ćeš ti sad nać ljude koji se bave ful bitnim stvarima bla, nađeš nule od ljudi kadre za takve stvari... ono...

      Pretužno sve to skupa. Baš pretužno...

      Izbriši
    2. Pa napredovala si u poslu, zar ne?
      Ili nisi ni s tim zadovoljna?

      Shvacam da je to iz tvoje perspektive tako. Iz moje izgleda ovako: kad mozes toliko zabluditi u banalnoj stvari poput toga tko ti je citao blog i od toga pet godina zbog svoje tvrdoglavosti raditi drame, onda definitivno ne bih slusao tvoje savjete ili svjedocanstva o puno vaznijima.

      Sto se tice propustanja komentara, pustim kad mi se ucini ok, nema prostota i nije samo jadikovanje kojim mozes zatrpati svaku temu. Ipak ove komentare citaju i drugi ljudi.

      TB

      Izbriši
    3. Nula od čovjeka! Toliko vremena i energije ulupat na tu priču, nikad ništa od svega, samo nule od ljudi, koji FAIL!!! Tražite i naći ćete, oćete kako nećete, naći ćete jedino hrpu bolesnika! Kuća na stijeni koja se neće srušit naspram kuće na pijesku koja će postat ruševina, pa jedini razlog zašto se ova kuća neće srušit je taj šta se neće imat šta srušit, jalova priča na najjače! Jedino čega tu ima u izobilju je beskičmenih bezobraznih bolesnika! Povjerovat tebi i tebi sličnima - TEŠKI FAIL!!!

      Izbriši
    4. Pomolite se za ovu ženu koja vec niz godina komentira i na ovom blogu.

      Izbriši
    5. I? Kako napreduje molitva ovdašnje čete bolesnika? Kad se može očekivat nekakvo prosvjetljenje, zna li se šta? Uvijek je nešto novo što se treba napraviti, prije tebe su drugi bolesnici tvrdili koješta, treba ić na seminare, treba čitat novi zavjet, treba obavit ovu ili onu pobožnosti, treba razgovarat s ovim ili onim popom. I sve fail. I svaki put kad stvar faila treba nešto novo. Onda se ja zapitam - pa ima li tu iko ozbiljan, jer ovo sve neozbiljno. I onda tebe procijenim za ozbiljnoga, baš imam pik jelda. I onda ti suvereno tvrdiš - treba molit redovito svaki dan i nema da omane. Koji je to tek fail ispao... :rofl: I šta sad, sad se samo povijest ponavlja, jer sad kad je to failalo opet treba nešto novo - treba ovdašnja četa bolesnika molit za me. Pa kako to napreduje, kad se od toga može neki učinak očekivat, zna li se šta? Ili smo čvrsto usidrili na stajalištu da će se učinak manifestirat kao mavanje rukom na smrtnoj postelji?

      Izbriši
    6. E da, jesam li spomenula da je to standard da kojekakvi propovjednici kad im savjeti ispadnu šuplji priču zaključuju s time da će - molit za mene. Radi to i to i sigurno ćeš naći ljubav našega premiloga oca, biser vrijedan rasprodaje svega ostaloga, ti si kriv što nećeš uzmeš što ti se pruža. Ti to napraviš, ono ćorak, vratiš se nazad prijavit ovome, a ono - a ja ću molit za tebe. Da mi je po euro za svaku osobu koja mi je to rekla nakon propasti 'sigurnih' savjeta, imala bi za počastit se dobrim ručkom čak i u ljetnom Splitu. Kako drugačije to nazvat nego šarlatanijom, a ljude koji to rade šarlatanima? Ergo, samo ti moli za mene zajedno sa ovdašnjom četom vrlih vjernika sa sigurnim savjetima za život, realno - ništa ti drugo ni ne preostaje.

      Izbriši
    7. Dobro napreduje. Jos se opires milosti, ali polako more Bozjeg milosrdja nagriza stijene tvoga otpora (oholosti, tvrdoglavosti itd.)

      Jucer je bila svetkovina Krvi Kristove koju zazivamo kao "pobjednicu zlih duhova" i koja te moze obraniti od demona koji te tlace. Danas je blagdan Pohodjenja Marijina, pa se molimo da i ti (kao i svatko od nas) prepoznas cas kada te Isus pohodi (makar i neuocljivo poput tog pohoda nerodjenom Ivanu Krstitelju).

      TB

      Izbriši
  2. Meni je zanimljivo kako vrli borci za "čistu" vjeru šute evo već mjesec dana na skandale koji potresaju Crkvu u Hrvata.
    Kao da se ništa ne događa.
    A vjernici sablažnjeni.
    Ne znam koliko će nas daleko dovesti zabijanje glave u pijesak.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakvi skandali i zasto su vjernici sablaznjeni?

      Ako se radi o zlostavljanjima, homolobiju, zataskavanjima, karijerizmu biskupa itd., iste stvari dogadjaju se vec godinama i desetljecima po cijelom svijetu.

      Ako se radi o sinodi o sinodi o sinodi, Franjo je na istoj putanji od pocetka mandata, a ispaljen je iz drugovatikanskog topa.

      TB

      Izbriši
    2. "ispaljen je iz drugovatikanskog topa."

      Puka top, rodija se pop.
      Pukla mina, rodila se strina.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.