subota, 13. siječnja 2018.

Pokidat ću lance sve

I ekumeničarima je ovako teško. 

Prošle godine nisam vas na vrijeme upozorio da počnete skupljati kutije za cipele kako biste mogli sudjelovati u ludim igrama koje se nazivaju "molitvena osmina za jedinstvo kršćana". Ove godine imate dovoljno vremena da navratite do obližnje željezarije. Ako živite blizu Kaptola gdje su vjerojatno već odavno rasprodani svi lanci i lisice, možda možete iskoristiti lanac od papira koji je ostao od ukrašavanja za nedavnih blagdana.
Ekumensko slavlje Božje riječi
Biblija i tri niza lanaca sastavni su dio slavlja ovog bogoslužja. Karipska skupina koja je pripremila ove tekstove predlaže da se ti simboli smjeste na vidljivo mjesto u bogoslužnom prostoru.
[...]
Lanci su vrlo snažan simbol porobljavanja, dehumanizacije i rasizma. Također su i simbol vlasti grijeha koji nas odjeljuje od Boga, i jedne od drugih. Karipska pripremna skupina potiče da se tijekom Molitve pomirenja u ovoj službi koriste pravi željezni lanci. Ukoliko nije moguće nabaviti željezne lance, utoliko neka se koriste vizualno što upečatljiviji lanci. Tijekom službe, željezne lance ropstva zamijenit će ljudski lanac kojim se izražavaju sveze zajedništva i ujedinjeno djelovanje protiv suvremenog ropstva i svih vrsta pojedinačne i institucionalne dehumanizacije, razčovječenja. Poziv na sudjelovanje u toj gesti, upućen čitavoj okupljenoj zajednici, sastavni je dio ekumenskog slavlja Božje riječi.
(iz molitvenog priručnika svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2018.)

Broj komentara: 8:

  1. Više tragi nego komedija :|

    OdgovoriIzbriši
  2. Lanci su, usput budi rečeno, i simbol vezanja zla. Pokidati sve lance može samo značiti osloboditi sve zlo i zločince.


    DM

    OdgovoriIzbriši
  3. Budi pohvaljeno u sve vrime Isus i Marija slavno Ime,
    Poštovani,
    najiskrenije i najbenevolentnije, nakon višekratnog čitanja, nikako ne mogu prokljuvit o čemu se ovdje radi
    ako je tko spreman razjasniti bio bih mu zahvalan
    seb

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svake godine se jedan tjedan u sijecnju organizira tjedan molitve. Prije koncila su katolici molili da se odijeljene vjerske zajednice vrate nazad u jedinu pravu Kristovu Crkvu. Nakon koncila poceli su katolici i razne krivovjerne i raskolnicke sekte moliti "za jedinstvo krscana". Tim povodom se za svaku godinu pripreme pisani materijali koje ti ekumenisti zajedno sastavljaju kako se nitko ne bi osjecao povrijedjen ako se primjerice spomene Gospa ili neka dogma o Njoj ili o Papinoj sluzbi itd.

      Gore je izvadak iz ovogodisnjeg prirucnika. Buduci da se moraju drzati stono se kaze najmanjeg zajednickog nazivnika te kako nemaju nikakvu tradiciju i buduci da sve novotarije brzo dosade, ekumenisti koji sastavljaju program uvijek nastoje ubaciti neku neobicnost. Prosle godine su to bile kutije za cipele koje su gradili u "zidove", a ove godine ce to biti lanci. Naravno, izmislit ce neku simboliku, ali osnovni razlog je sto im je i samima sve skupa dosadno.

      Izbriši
  4. Jednom je netko ovdje napisao (što je istina) da je ekumenizam bez obraćenja licemjerje i grijeh. Ne kužim zašto se mi moramo dodvoravali tim hereticima i novovjercima. Treba im dati do znanja ako ne odbace svoj (po)grešni nauk da je ekumenizam time gotov kao posljedica neodbijanja grijeha.
    Mi moramo paziti da njih ne povrijedimo spomenom Marije ili kojeg sveca, a oni nam se skrivečki smiju.
    Redovito sam posjetitelj ovog bloga iako nisam pisao.
    Bog Vas blagoslovio.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ekumenisti su spremni i zanijekati katoličku vjeru, samo da se svide inovjercima. Oni su vrlo blizu otpadu od vjere, ako već i nisu prešli tu granicu.

    Antiliberal

    OdgovoriIzbriši
  6. Na pitanje novinarke talijanske TV2000 koja ga s ostalim novinarima prati na gotovo šesnaestosatnom letu od Rima do Santiaga de Chile: "Hoćete li nam reći što Vam daje Vaš liječnik kako bismo to uzeli i mi koji za Vama šepamo?", misleći pri tome na Bergogliovu izdržljivost na ovako dugim letovima, papa Franjo odgovorio je uz glasan smijeh: "Ali ja ne idem liječniku, idem k vještici!"
    Teško je komentirati ovakav smisao za humor.
    No ja se pitam, nije li to ipak protiv međureligijskog dijaloga sa šamanizmom, ako smo već uvjereni drugovatikanisti?!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne. Ovo nije 'obična šala', a nije ni neobična, ako smo pozorniji. Nego to je njegova dvostruka dvosmislica. Koje on nerijetko koristi kako bi bio krajnje nejasan... U ovom slučaju može se prevesti sa: "Šalim se da se šalim."
      Čovjek, nakon gotovo pet godina manje-više nejasnog djelovanja, sada evo već otvoreno govori na čijoj je strani i za koga radi.
      Čudno je kako, usprkos svemu, mnogi i dalje ne mogu / ne žele povjerovati. Čak ni onda kada on sam to tvrdi.
      http://callmejorgebergoglio.blogspot.nl/2017/02/a-shaman-visits-francis-at-vatican-and.html
      JbD

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.