subota, 20. siječnja 2018.

Opet u akciji


Izgleda da je zadnjih godinu dana glavni apologet Franjine revolucije na "kulturno-vjerskom portalu" bitno.net postao Ivo Džeba. Najčešće uz podršku glavnog urednika u svojim tekstovima pokušava progurati već izlizanu ideologiju "nešivenog ruha". To je ono kad ustanete protiv abortusa, a sugovornik odmah prigovara da zašto niste i protiv smrtne kazne na isti način. Ako kažete nešto protiv komunističkog nasljeđa, poklopit će vas sa osudom zapadnjačkog libertarijanizma, a ako prigovorite da kanonski zakon (kakav bio da bio u sadašnjoj inkarnaciji) ima razlog postojanja, odmah će vam naći sto primjera gdje "nije čovjek radi subote, nego subota radi čovjeka". Uglavnom je vrlo brzo jasno da takvi argumenti uopće nemaju namjeru baviti se širim pogledom i što potpunijim potkrepljivanjem stajališta. Cilj im je naprosto ušutkati protivnike. Stvar je vrlo prozirna, ali dobro služi liberalnim i modernističkim protivnicima katolicizma, pa su istu taktiku prihvatili i njihovi mutaviji drugovi, neokonzervativci.

Glavnog urednika Andrijanića koji je prije bio novinar Jutarnjeg lista oblikovao je ljevičarski duh kojeg se on još i sada očito s nostalgijom prisjeća. No dobro, njemu u prilog ide barem zanatsko umijeće koje je kao novinar ondje izgradio. Džeba nije opterećen takvom prošlošću, ali nažalost nema ni odgovarajuće kolumnističke kvalitete. Kod njega se pojavljuje neki izvitopereni čestertonovski duh koji je od meštra naučio da u katoličkoj vjeri i moralu postoje paradoksalne suprotnosti, ali ih koristi za banalna relativiziranja. Još kad se u to ulije opusdeiovska "poslušnost", dobije se koktel koji može barem nakratko, do idućeg papinskog ekscesa umiriti uznemirene katoličke savjesti. Nakon deset, dvadeset ili sto takvih "normabela" savjest se ili počinje trajno iskrivljavati ili joj treba sve jača i jača doza.

Zadnji Džebin komentar bavi se Franjinim performansom u avionu. Kao što znate, papa Franjo je "spontano" oženio dvoje zrakoplovnih djelatnika koji su se civilno vjenčali prije osam godina, ali je crkva u kojoj su tada mislili sklopiti sakrament nastradala u potresu! Objašnjenje za trogodišnjake. U međuvremenu su dobili i djecu. Papa se izgleda nije obazirao na kanone i običaje koji zahtijevaju pripravu na ženidbu, provjeru da zaručnici mogu sklopiti sakrament, a nije spomenuto ni da su se prije ženidbe ispovjedili, barem kako bi se izbjegla sablazan, ili to više ni ne postoji? Time je Papa dao municiju budućim napornim parovima da maltretiraju svoje pravovjernije župnike vezano uz želje da ih se vjenčava izvan crkve ili da im se ne stavlja u zadaću terete poput odlaska na zaručničke tečajeve ili razdvajanja u postelji.

Navodno je Papa rekao "Ženidba je sakrament koji svijetu nedostaje. Nadajmo se da će ono što ste vi sada učinili poslužiti kao nadahnuće drugim parovima. Zato sam ovo učinio", a Džeba nam navodi podatke koji govore kako je broj i udio crkvenih brakova u Hrvatskoj i svijetu u velikom padu. Je li netko možda sumnjao u to da je takvih ženidbi sve manje? Pa prvi će baš svećenici priznati da se velik broj mladih još uvijek odlučuje na crkvenu ženidbu samo zbog ambijenta i scenografije, inače bi bilo i gore. I Džeba priznaje ono što je očito: "ovaj dio ionako nije bio posebno sporan", ali upravo ga je i naveo da bi pokušao potkrijepiti svoju tezu kako je Papin čin bio šok koji bi nas trebao razdrmati s obzirom na te činjenice. Ček, ček, to što je Franjo počeo glumiti Elvisa u Las Vegasu, trebalo bi nas šokirati i potaknuti da radimo na zaustavljanju pada broja crkvenih vjenčanja? Kako točno, tako da svećenici i vjernici slijede Franjin primjer? Da se ženidbe obavljaju po šumama i gorama, na plažama i u podmornicama? Da oni koji su dugo u konkubinatu konačno pozovu župnika na kavu ili rakiju u obližnju gostionicu i riješe papire?

Kaže Džeba: "Pokušao se proširiti dojam da Papa, svojim ‘neozbiljnim’ pristupom, sklapanje ženidbe doživljava kao igrokaz, iako je odmah naglašeno kako je sve obavljeno valjano i doktrinarno ispravno, a osobe koje su sklopile ženidbu živjele su već osam godina zajedno, imaju dvoje djece i izrazile su jasnu nakanu biti trajno zajedeno." Nije nitko morao "pokušavati proširiti dojam", svatko tko je pročitao izvještaj ili čak samo vidio fotografije, dobit će takav dojam. Što mu to znači da je "sve obavljeno valjano i doktrinarno ispravno"? Zakonika kanonskog prava se očito nisu držali, ali eto Papa ih je od toga oslobodio. Valjda su zaručnici katolici i do sada neoženjeni, pa nije bilo neoprostivih zapreka, ali ako je to htio reći, onda je mogao napisati "bili su ispunjeni svi apsolutno nužni uvjeti".

I onda slijedi potpuno nadrealan odlomak:
Valjalo bi takve kritičare podsjetiti da je isti taj papa Franjo prije godinu i pol na pastoralnom kongresu Rimske biskupije dao jednu prilično snažnu izjavu kako dobar dio crkvenih brakova nije valjano sklopljen jer parovi sakramentu ne prilaze uzimajući u potpunosti u obzir sve njegove zahtjeve. Trebalo je imati hrabrosti da Sveti otac  izgovori tako drastične riječi, ta svi žele instituciju na čijem su čelu pokazati u što boljem svjetlu, ali tim više su one svjedočanstvo da Franjo nema površan pogled na zahtjeve sakramenta ženidbe. Ti se nevaljali brakovi koje je Papa spomenuo, doduše, ne sklapaju u avionima, ali nekako se čini da sablazan koju izazivaju nije ni približno jednaka jučerašnjoj.
Da, Papa je rekao da većina (a ne dobar dio kako je kasnije krivotvoreno) crkvenih brakova nije valjana, još uvijek se toga sjećamo, ali to ide upravo kontra svega što Džeba opravdava. Na lažnim sinodama o obitelji su se svi barem izvanjski složili da je potrebna temeljitija priprava na brak koja bi zaručnicima posvijestila koji su zahtjevi sakramenta ženidbe kao i pomogla da se nose s budućim teškoćama. No znamo da je na orkestriranim sinodama to organizatorima bila zadnja rupa na svirali. I koje "šokantno" rješenje nudi Papa Franjo? Učinimo sklapanje crkvene ženidbe još banalnijim. Mislim da sve ovo skupa pokazuje prezir koji Franjo ima prema sakramentu ženidbe: Većina laika je nesposobna valjano sklopiti sakrament ženidbe, oni koji ga nisu sklopili također mogu živjeti konkubinat u milosti Božjoj, a ako ga i odluče sklopiti, to je više-manje potpisivanje papira i prilika za slikanje. Konačno, ako veza ne funkcionira, postoji ubrzana procedura poništenja braka koju je isti Papa donio.

Tvrdnja o tome kako "svi žele instituciju na čijem su čelu pokazati u što boljem svjetlu" je groteskna, pa Papa upravo gradi svoju popularnost od početka pokazujući kako je on supermilosrdni reformator nasuprot okamenjene nemilosrdne korumpirane kurije i ostatka farizeja i zakonoznanaca koji još inzistiraju na nekim elementima katoličanstva u Crkvi. Je li Džeba ikada poslušao neko od Papinih božićnih čestitanja članovima rimske kurije ili barem pročitao meditacije koje svakodnevno izgovara u Gostinjcu sv. Marte?

Konačno Džebin cinizam doseže kulminaciju:
Dakako, nije prvi puta da vjernici papu izlažu brojnim kritikama. Sveti Josemaria Escriva je u vrijeme Pavla VI. i napada na sadržaj enciklike Humanae Vitae upozoravao na nekatolički stav onih koji “tvrde, s nevjerojatnom lakomislenošću, da je papa kada ne govori ex cathedra samo privatni teolog podložan pogrešci”, upozoravajući na “nevjerojatnu uobraženost kojom pretpostavljaju da papa griješi, dok oni ne.” No ta je lakomislenost danas došla do takvih razmjera da se stvorilo ozračje u kojem je jednostavnije kritizirati papu, iz kojeg god razloga, nego misnog čitača.
Na ovo se zaista ne može mnogo reći. Budući da autor očito nije idiot, jedina moguća pretpostavka je da ovo piše kao argument za "neuke" vjernike koji su uznemireni zbog svih podjela u Crkvi koje vide čak i oni koji ne prate gotovo nikakve objektivne crkvene vijesti. Džeba sigurno zna da je otvorena sezona lova na Humanae Vitae upravo na temelju Amoris Laetitia koja, kako su to i četvorica kardinala s dubijom i teološki kritičari pokazali, upravo uništava temelje katoličkog morala i vjere. Teško me može šokirati stanje u Crkvi danas. Ali da jedan katolički, štoviše opusdeiovski intelektualac komentator ovako ležerno govori "pa, pa" razumu to mi je, priznajem, i danas šokantno. I ne mogu se riješiti grča misleći kako su liberali koji se zalažu za sodomiju, ređenje svih spolova i rodova, odbacivanje svega što nas je Krist Gospodin učio, sto puta pošteniji od ovakvih katolika.

Ima još toga što bi se moglo raskrinkavati u Džebinom tekstu, ali kakva korist od upozoravanja na njegove lažne ekvivalencije i nepostojeće argumente nakon ovoga.

Moram priznati da je autor komentara postigao barem jedan cilj. Kad sam pročitao njegov tekst, Papa Franjo mi je postao tisuću, ma milijun puta simpatičniji. Jer za razliku od ovakvih njegovih apologeta, on barem ima hrabrosti jasno i glasno reći da ga nije briga ni za Crkvu ni za njezinu Tradiciju i da će je, koliko mu to dragi Bog dopusti, pokušati preoblikovati na svoju sliku i priliku.

Ponekad je teško povjerovati na koju razinu se bitno.net može spustiti. Svaka im čast za dobre stvari koje objavljuju, ali što im to vrijedi uz ovakve članke.

Broj komentara: 9:

  1. Kažu da Ivan Pavao II. gotovo i nije spominjao istočni grijeh.
    U Tradiciji je istočni grijeh itekako igrao važnu ulogu.
    U ovome pontifikatu vidimo koliko je čovjek ranjen i na koje se razine može spustiti, koliko je slabašan i kako ga lako zavesti.
    Tko je vjerovao da će onoliki teolozi, biskupi, nadbiskupi i kardinali izreći sve te nebuloze koje smo čuli u posljednjim godinama?! Kao da nikada u ruci nisu držali Sveto pismo ili Katekizam.
    Stara liturgija i tradicionalni nauk bili su prožeti napomenama da smo grješnici, da smo slabi i krhki, da smo skloni grijehu, tvrdoglavi, oholi...
    Vjernost Tradiciji i nauku čuvala nas je od svakojakih zastranjenja. Uništeni su bedemi i neprijatelj je bez poteškoća ušao.
    Kaže se da su i grčki filozofi koji su na jednoj strani bili veliki učenjaci, na drugoj često bili najgori sofisti i bolesno narcisoidne osobe. Učenost im je često služila samo da dođu do upravitelja i moćnika, a tu bi bili najgori ulizice i dodvorice.
    Vidimo da se sve ovo ponavlja i u naše vrijeme.

    Već sam u jednom komentaru napisao da kritike pape Franje o farizejštini i nepodnošljivosti određenih krugova u Crkvi, ako je pri tome mislio na svoje neokonzervativne apologete, u potpunosti stoje.
    Oni njemu ne trebaju i on ih i ne voli. K tome, lažu i krivo tumače njegove geste te ciljeve koje time želi postići.
    Nama tradicionalistima mora se priznati da smo barem izravni,iskreni i istinoljubivi.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Mogli bismo biti sitničavi i odmah reći kako ovaj čin vjenčanja nema nikakvu valjanost ni uporište ukoliko se sve odvijalo za vrijeme leta. Zato jer papina vlast vrijedi samo na zemlji. Kako shvatiti ovaj ritual? Banaliziranje i primitivna demonstracija vlasti, sile, moći... Bezvezno i nepotrebno. I maloj bebi je jasno kako s ovim pontifikatom nešto ozbiljno nije u redu. Longin

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja sam ostao zatečen s nelogičnosti Džebinog komentara. Dakle, njemu je "činjenica" da većina crkvenih brakova nije valjano sklopljena argument koji opravdava ovakve kanonski upitne igrokaze?! Ili je on sam intelektualno nesposoban ili namjerno obmanjuje intelektualno nesposobne čitatelje, u svakom slučaju jadno. I slažem se sa završnim komentarom. Draži su mi i Franjo i Kasper od "konzervativaca" koji nakon 5 godina otvorenih karata i dalje glume sljepoću i odbijaju vidjeti očite stvari.

    -josko

    OdgovoriIzbriši
  4. Da, Longine, i maloj bebi je jasno. Je li vama? Papina vlast nosi sa sobom odgovornost. Sakrament ženidbe ovime je banaliziran, pravila su prekršena i čitavom svijetu je dan loš primjer i presedan. Zapravo još jedan u nizu loših primjera. Možda ste sad malo u nedoumici, ali izaberite - papolatrija ili zdrav razum?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ono što je stravično u ovakvom pristupu jest potpuni kolaps bilo kakvog oblika normativnosti u Crkvi. Ako netko tako lupeta da je 50% brakova nevaljano, a to nije prethodno kanonski utvrđeno ili na ovaj način sklapa brakove (koji će se valjda upisati u župne knjige Air Italije), čemu uopće postoji kanonsko pravo, kanonski sudovi ili bilo kakva pravila u Crkvi o sklapanju ili poništaju brakova? "Anarhija, Franjo se danas super osjeća..."

    OdgovoriIzbriši
  6. Ivo Dzeba kao kontraargument da je ovo neozbiljan pristup sklapanju braka navodi jos gori primjer kada je papa rekao “kako dobar dio crkvenih brakova nije valjano skopljen jer parovi sakramentu ne prilaze uzimajuci u potpunosti u obzir sve njegove zahtjeve.” Da covjek ne povjeruje!

    A selektivno je zaboravio i napomenuti da je papa na istom pastoralnom kongresu Rimske biskupije rekao da je vidio puno vjernosti u kohabitacijama i da je siguran da su to pravi brakovi i da imaju pravu milost brakova zbog svoje vjernosti.


    Ivo Dzeba ce zasigurno ovakvim pisanjem brzo doci pod radar sekretarijata vatikanskih komunikacija i mozda stati jednog dana uz bok, ako bude dobar, uz velikane poput Fr Martina Jamesa, Grega Burka ili ako nista bi bar mogao biti primljen u audijenciju kod Bergoglia kao npr Stephen Walford sa svojim "obranama"!

    Uz to koliko ljudi trenutno podrzava ovaj "pontifikat", svaki saveznik je zlata vrijedan!

    OdgovoriIzbriši
  7. Naravno da će se spustiti bitno.net na nisku razinu no on svoju najnižu razinu još nije dostigao, a velika većina ljudi će više vjerovati njemu. Po mojem sudu ne vrijede blogovi bilo oni skriveni (samo na blogu) ili javni (fb, što je mnogo teži i zahtjevniji put) budući da je došlo vrijeme da ljudima odgovara škakljanje ušiju. Dobro mi je stigao mail u tri navrata, od ne znam koga blogeri na koljena i molitvu! Mogu reći osoba ima pravo, barem što se mene tiče...
    Ne borimo se protiv krvi i mesa već protiv zlih sila, a pobjeda nije u objavama već u molitvi i pouzdanju, vjeri u Gospodina. Stoga je i pala odluka još malo i što moramo objaviti i u molitvu. Ne vrijede objave... Masovno su nas drugi prenosili, toliko klikova što netko ni u par godina ne dostigne, a zbog čega? Plod duha je mir i radost. Prebivanje s Gospodinom u tišini, sabranosti.... Ima plodova, ne mogu reći, ali da će bitno.net i sl.blogovi sve poduzeti da osujete istinu (nisu im svi članci loši) i da će ljudi njima prije vjerovati već tradicionalnim blogovima to je gotovo sigurno.
    Blagoslov!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kad im je prosvijećeni majmun Trik objasnio da je Tash isto što i Aslan, samo se različito zove, narnijske su se govoreće životinje jako rastužile. "Srce bi vam puklo od samilosti da ste im vidjeli lica", kaže kroničar. Mislim da im s ostalim "neukim" vjernicima sličim nakon Franjinih istupa, kao i nakon istupa Franjinih branitelja.
    Smijemo li pak viknuti slično kao narnijski kralj: "Majmune! Prokleto lažeš! Lažeš poput Kalormenca! Lažeš kao majmun!"?
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  9. Katolički mediji kao primjerice katholisch.de prenose da ovo vjenčanje i nije bilo toliko spontano, kako je to p.Antonio Spadaro htio prikazati.
    Supružnici su još u prosincu izrazili želju da se vjenčaju, govorili su o tome u intervjuu za neke čileanske novine i Vatikan je očito za to znao.
    Opet čisti populizam...
    Uz sve negativne posljedice takvoga čina!
    Čovjeka zbilja zaboli glava od svega.
    Pa Franjo je Rimski prvosvećenik.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.