petak, 4. ožujka 2011.

Ponovno pretkoncilska misa

Kako nas je upozorio jedan naš čitatelj u komentarima, Glas Koncila od 6. ožujka 2011. donosi na str. 12 tekst s gornjim naslovom, a ovdje ga prenosim u cjelosti (nije bilo teško pretipkati ga).

***

U crkvi sv. Martina u Zagrebu slavljena je u nedjelju 20. veljače prva javna pjevana tradicionalna, pretkoncilska latinska misa u Hrvatskoj. Tradicionalna misa, prema odluci kardinala Josipa Bozanića, redovito će se služiti svake nedjelje i zapovjedanog blagdana u toj crkvi.

Rektor crkve dr. Đuro Zalar pozdravio je prije početka mise nazočne vjernike zajednice koja slavi misu prema misalu pape Pavla VI. i zaželio da se nova zajednica skladno uklopi u liturgiju crkve sv. Martina. Prvu misu po dopuštenom izvanrednom obliku rimskoga obreda predvodio je prebendar dr. Stanislav Vitković, a u poticajnoj propovijedi razložio je značenje čitanja te nedjelje sedamdesetnice. Tijekom mise pjevao je Ivan Kovačić, koji je za tu priliku došao iz Švedske, a u pjevanju ordinarija pridružili su mu se i neki od nazočnih vjernika - saznaje se s mrežne stranice društva "Benedictus".

***

Dobro, ima nekih greškica: pretpostavljam da je trebalo pisati "nazočne vjernike u ime zajednice koja slavi misu...", zatim misa prema misalu Ivana XXIII. baš i nije pretkoncilska misa – ta misa služena je za čitavog trajanja Drugog vatikanskog koncila, informacija koju prenose napisana je na ovom blogu koji sasvim sigurno nije mrežna stranica društva "Benedictus"

Ali, u globalu, možemo biti zadovoljni. Iako je članak malen, istaknut je crvenom podlogom, pa će ga pažljiviji čitatelji Glasa Koncila sigurno uočiti. 

***
Evo još nekoliko stranica koje su prenijele informaciju o tradicionalnoj misi u Zagrebu. Uglavnom su spomenute u komentarima na prethodnim postovima:
katolik.hr

***

U nedjelju 13.3.2011. preč. Stanislav Vitković bit će izvan Hrvatske. O tome je već odavno obavijestio nadređene, a prošli tjedan poslano im je i pismo u ime grupe vjernika (preporučeno, s povratnicom) da što prije imenuju svećenika koji će te nedjelje služiti tradicionalnu misu. Pomolite se da se to što prije pozitivno riješi kako bismo zaista imali tradicionalnu misu svake nedjelje i zapovijedanog blagdana kako i stoji u odluci kardinala Bozanića.

4 komentara:

  1. Šteta što GK nije dao informaciju o točnoj adresi i vremenu kada će se slaviti Misa. Nadam se da će se zainteresirani čitatelji znati poslužiti internetom u mjeri dovoljnoj da dođu i do te informacije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Luka- misa ti je u Vlaškoj 36 u nedelju u pola dvanaest. Ta crkva ti je ispod Katedrale. I meni je žao šta nije u ni u GK ni u časopisu za mlade.Možda bude drugi put.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zna Luka kada je misa i koja je adresa (a i posjetitelji bloga mogu to vidjeti gore lijevo). Nego je nezgodno zbog ljudi koji su vidjeli obavijest u Glasu Koncila, posebno zato sto nema obavijesti o vremenu mise na vratima crkve.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jesu to jučer bili protesti zbog toga što ove nedjelje neće biti tradicionalne mise?? Zašto to nitko nije najavio pa da nas se više pridruži onim šetnjama do kaptola?

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.