srijeda, 9. ožujka 2011.

O korizmi


* 35. P. Što je to korizma?
O. Korizma je doba posta i pokore koje je Crkva ustanovila prema apostolskoj tradiciji.
■ 36. P. U koju je svrhu ustanovljena korizma?
O. Korizma je ustanovljena: 1. da bismo upoznali dužnost pokore u cijelom životu, čemu je prema svetim ocima, korizma prava slika; 2. da bismo na neki način nasljedovali strogi Isusov post od četrdeset dana u pustinji, 3. da bismo se pokorom pripremili proslaviti Uskrs što svetiji.
■ 37. P. Zašto se prvi dan korizme naziva pepelnicom?
O. Prvi dan korizme naziva se pepelnicom jer taj dan Crkva posipa glave svojih vjernika blagoslovljenim pepelom.
■ 38. P. Zašto Crkva na početku korizme posipa blagoslovljenim pepelom?
O. Na početku korizme Crkva posipa blagoslovljenim pepelom da bismo se sjetili kako smo stvoreni od pepela i kako ćemo se smrću vratiti u pepeo, te da se ponizimo i činimo pokoru zbog naših grijeha dok za to imamo vremena.
■ 39. P. S kakvim raspoloženjem moramo primiti blagoslovljeni pepeo?
O. Blagoslovljeni pepeo moramo primiti skrušenim i poniznim srcem i svetom odlukom da ćemo korizmu provesti u djelima pokore.
■ 40. P. Što moramo učiniti da bismo dobro proveli korizmu u skladu s uputama sv. Crkve?
O. Da bismo dobro proveli korizmu u skladu s uputama sv. Crkve, moramo učiniti četiri stvari: 1. točno provoditi post i odricati se ne samo nedopuštenih i opasnih stvari, nego po mogućnosti i onih dopuštenih, kao što je, npr. ograničenje zabava; 2. moliti, davati milostinju i činiti druga djela kršćanskog milosrđa prema bližnjemu više nego u drugo doba, 3. slušati riječ Božju i to ne samo zbog običaja ili znatiželje, nego zbog ozbiljne želje ostvariti istine o kojima slušamo, 4. pripremiti se uporno na ispovijed, da bi nam post bio zaslužniji i da se bolje pripremimo za uskrsnu pričest.
■ 41. P. U čemu se sastoji post?
O. Post se sastoji u tome da jedemo samo jedanput na dan te se uzdržimo od zabranjene hrane.
■ 42. P. Je li u dane posta, osim jednog obroka dnevno, zabranjena bilo kakva druga okrepa?
O. U dane posta Crkva dopušta laganu okrepu navečer ili u podne, ako se glavni obrok uzima navečer.
■ 43. P. Tko mora postiti?
O. Post obvezuje sve koji su navršili dvadeset i jednu godinu i nisu na zakonit način spriječeni. (v. ovdje)
■ 44. P. Jesu li oni, koji nisu dužni postiti, potpuno oslobođeni od odricanja?
O. Oni koji nisu dužni postiti, nisu oslobođeni od odricanja, jer nitko nije oslobođen opće dužnosti pokore. Zato se oni moraju odricati u drugim stvarima prema svojim snagama.

Broj komentara: 6:

  1. Uvijek me iznova oduševi genijalnost Velikog katekizma sv. Pija X. Nevjerojatno je kako čovjek uspije u tako malo riječi dati odgovor na sva bitna pitanja, ma koliko složena.

    Sv. Josemarija Escriva je u vremenima postkoncilskih zabluda kao papagaj ponavljao i nadasve preporučavao Veliki katekizam sv. Pija X, kao pouzdano sredstvo Crkvenog naučavanja. Kao što se vidi, to djelo ni danas ne gubi ni na svježini ni na aktualnosti.

    Nisam vidio postoji li link na blogu za Katekizam koji se može čitati online. Evo, za svaki slučaj: Veliki katekizam sv. Pija X.

    OdgovoriIzbriši
  2. Aha, sad sam našao da ima link na blogu, kao i cijeli članak o tome :) OK, valjda neće škoditi da se još jednom to napomene ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ispravak iz novog ZKP-a o obvezatnosti posta s obzirom na dob:

    Kan. 1252 - Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili četrnaestu godinu života; zakon pak posta obvezuje sve punoljetne sve do započete šezdesete godine. Neka se pastiri duša i roditelji ipak brinu da se oni koji zbog maloljetnosti nisu obvezni na post i nemrs pouče o pravom smislu pokore.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Socratesu i ostalima koji su mi se javili sa sadasnjim uredbama o postu i nemrsu. Nije mi palo na pamet da bi netko mogao gledati te odredbe gore kao danas vazece, a citav odlomak sam ostavio zbog smisla teksta koji jednostavno i jasno objasnjava temelje korizme. Ipak, dobro je da zbog citatelja imamo i tocan citat o vazecim propisima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kolko se ja sjećam moja mama je nas djecu od najranijeg hranila posnom hranom za korizmu, petke i pred blagdane. A ovi tu po Zakonu crkve tek od četrnaeste godine se ne mrse.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.