petak, 24. prosinca 2010.

Ugodna iznenađenja

Tražio sam neki dan po internetu koji su zapovijedani blagdani u hrvatskim biskupijama. Kako je i iz Zakonika kanonskog prava jasno:
Kan. 1247 - Nedjeljom i drugim zapovijedanim blagdanima vjernici su obvezni sudjelovati u misi; osim toga, neka se uzdrže od onih radova i poslova koji priječe iskazivanje štovanja Bogu, radost vlastitu danu Gospodnjemu ili potreban odmor duše i tijela.
Isti dokument kaže u prethodnoj točki:
Kan. 1246 - § 1. Nedjelja u koju se, prema apostolskoj predaji, slavi vazmeno otajstvo, treba da se u općoj Crkvi obdržava kao prvotni zapovijedani blagdan. Isto tako treba da se obdržavaju blagdani Rođenja Gospodinova našega Isusa Krista, Bogojavljenja, Uzašašća i Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Svete Bogorodice Marije, njezina Bezgrešnog začeća i Uznesenja, svetog Josipa, svetih apostola Petra i Pavla te konačno Svih svetih.
§ 2. Biskupska konferencija ipak može, pošto prije dobije odobrenje Apostolske Stolice, neke od zapovijedanih blagdana ukinuti ili prenijeti na nedjelju.
Problem nastaje ako u pojedinoj biskupskoj konferenciji nije jasno rečeno koji su to zapovijedani blagdani na snazi na njezinu teritoriju. Onda se javljaju svakojake situacije. Naravno da je pohvalno i izrazito preporučljivo slušati misu (tj. sudjelovati na misi) na sve navedene blagdana. Ali ipak nije svejedno da li katolik koji to ne učini čini (teški) grijeh ili ne. Na žalost, nisam uspio naći takvu sitnicu na nekoj od službenih stranica naših biskupija ili biskupske konferencije, ali iz pisanja na forumu Križa Života i jednoj župnoj stranici proizlazi da su u Hrvatskoj zapovijedani blagdani na koje se odnosi gore citirani kanon 1247 sve nedjelje, Božić, Tijelovo, Velika Gospa i Svi sveti. Tko ima službenu informaciju neka nam slobodno citira gdje se može pronaći te ovaj popis potvdi ili ispravi. Po mom mišljenju prilično jadan i kratak popis za jedan "katolički narod", ali dobro, bolje da znamo, nego ne.

DODANO (4.1.2011.) Jedan čitatelj poslao nam je izvatke iz službenih dokumenata:
Dopunske odredbe partikularnog prava koje je Biskupska konferencija Jugoslavije donijela uz opće norme crkvenog Zakonika:
...
Kan. 1246, par. 2.
Kao zapovijedani blagdani slave se: Rođenje Gospodina našega Isusa Krista (Božić), svetkovina Tijela i Krvi Kristove (Tijelovo), Uznesenje svete Bogorodice Marije (Velika Gospa) i Svi Sveti. Ostali se blagdani slave kao nezapovijedani na vlastiti dan.
...
(Norme usvojene na plenarnom zasjedanju BKJ, 9.-11. listopada 1984. stupile na snagu 1. siječnja 1985.)

---

DOPUNSKE ODREDBE BISKUPSKE KONFERENCIJE BOSNE I HERCEGOVINE UZ ZAKONIK KANONSKOGA PRAVA
...
Kan.1246,§2
Kao zapovjedni blagdani slave se: Rođenje Gospodina našega Isusa Krista (Božić), svetkovina Tijela i Krvi Kristove (Tijelovo), Uznesenje svete Bogorodice Marije (Velika Gospa) i Svi Sveti. Ostali se blagdani slave kao nezapovijedani na vlastiti dan.
...
(Norme usvojene na zasjedanju 14. srpnja 1999., i stupile na snagu odmah.)

***

U potrazi za informacijama naišao sam na jedno neočekivano pojavljivanje papinog motuproprija Summorum Pontificum. Stvarno sam mislio da ga naši biskupi nisu ni spominjali osim ono kad ga je papa objavio. Ali u Direktoriju za pastoral sakramenata u župnoj zajednici koji je HBK izdala prije dvije godine piše u točki 90.:
Različiti oblici liturgijskog slavlja. – Euharistijsko slavlje ima različitih oblika i izražajnih mogućnosti. Potrebno je da svećenik pozorno prouči Misal i njegovu Opću uredbu, da pozna te moguć­nosti, kao i one što ih preporučuju drugi dokumenti s područja liturgije, sve do nedavno objavljene posinodalne apostolske po-budnice Pape Benedikta XVI. Sacramentum caritatis (Sakrament ljubavi), i napokon motu proprio Summorum Pontificum.
Ne znam je li to bio neki previd dežurnih liturgičara što je motuproprij uopće uključen i preporučen za upoznavanje svećenicima, ali ovo "i napokon motu proprio Summorum Pontificum" mi zapravo jako dobro zvuči, iako možda nije tako zamišljeno. Čak mislim da bi se moglo staviti kao citat u letku kojim se poziva na prve slobodne tradicionalne Mise kad ih jednom dočekamo. Recimo nešto ovog tipa:

"...napokon motu proprio Summorum Pontificum"
(Hrvatska biskupska konferencija)

***

Naišao sam tijekom tumaranja tim internetskim bespućima i na poprilično opširnu stranicu o svetoj Ispovijedi. Nisam baš detaljno gledao jer ima puno materijala, ali koliko sam vidio, dosta je korisnih stvari poput preporuka kako obaviti dobru ispovijed i razjašnjenja najčešćih problema koje vjernici imaju s ispovijedanjem. Vjerujem da su se naši čitatelji koji nisu vrlo teškim razlogom spriječeni već ispovijeđu pripremili za Božić, ali ako niste, zašto još ovo čitate? Trk u crkvu!

***

Skrenuta mi je pozornost nedavno na dva vrlo zanimljiva teksta. Prvi je vrlo prigodan jer se bavi utjecajem izvana uvezenih običaja na naš hrvatski Božić. Drugi se bavi temom za koju znam da je zanimljiva nekim našim čitateljima, a i meni osobno - glagoljaštvom. Oba teksta i još vrijednih materijala (poput recimo ovog Božićnog kantuala) naći ćete na blogu Ars celebrandi.

***

Mislim da jednom pjesmom koju "posuđujem" s upravo spomenutog bloga možemo završiti ovaj pregled. Svim našim čitateljima na dobro došlo Isusovo Porođenje!
Isuse svih Spasitelju,
kog ravna slavi Očevoj,
prije postanka svitlosti,
Roditelj Višnji porodi.

Ti Očev sjaju svitlosti,
ti vična nado svačija,
čuj molbe što ti uzdižu
tvoji po svitu vjernici.

Njega sva zemlja i more,
sve zvizde i sve stvorenje,
ko ishod novog spasenja
u novoj pismi pozdravlja.

Slava ti budi, Isuse,
kog Majka Diva porodi,
s Ocem i Duhom Presvetim
u vikovične vikove. Amen.

Broj komentara: 16:

  1. Kad je već riječ o ispovijedi, evo jedna zanimljivost: priručnik za ispovijed kad ni pokornik ni ispovjednik ne govore zajednički jezik. Iz godine 1914. Dio na hrvatskom preveo isusovac Miroslav Vanino. ostali jezici- engleski, češki, danski, francuski, njemački, moderni grčki, španjolski, mađarski, talijanski, portugalski, nizozemski, poljski, rumunjski, ruski

    Prudens sexdecim linguarum confessarius


    Croatice- Ispovijed jezikom hrvatskim

    A)- Kad svjetovnjaci, putujući po stranim zemljama, imaju ovu knjigu pri sebi, neka pristupe ma kojem svećeniku, ako i ne zna njihov jezik. Neka mu pokažu stranicu 4, zatim neka mu dadu tvrd list ovdje umetnut i neka čine kako se kaže pokorniku.

    B)- Pokorniku: Pročitaj za se svako pitanje. Tada, kad se prstom dotakneš broja pitanja, reći ćeš mi jednostavno za svako pitanje: Jesam ili Nijesam.- Označit ćeš pak broj grijeha ili prstima svojima ili ćeš pokazati koji tiskani broj(1) i zatim ćeš jedno od ovih, što slijedi: SVAKI DAN, SVAKI TJEDAN, SVAKI MJESEC, SVAKU GODINU. Uzdaj se. Milošću će Božjom biti lako.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zgodna stvar, steta sto nije objavljena cijela knjizica na internetu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jedan naš čitatelj nam je javio:

    Kao što je i citirano, Zakonik kanonskoga prava iz 1983. prepustio je, između ostaloga, pojedinim biskupskim konferencijama da mogu odrediti zapovjedne svetkovine za svoja područja. Tadašnja BKJ donijela je (čini mi se na jednom od zasjedanja 1984., ali to bih trebao provjeriti) tzv. dopunske odredbe, za različita pitanja koja su prepuštena odluci biskupskih konferencija, pa tako i za zapovjedne svetkovine, prema kojima su za zapovjedne svetkovine određene Božić, Tijelovo, Velika Gospa i Svi Sveti.

    BK BiH je 1999. usvojila svoje dopunske odredbe uz Zakonik kanonskoga prava, u kojima su zadržane iste svetkovine kao zapovjedne. Nije mi poznato je li HBK "naslijedila" odredbe iz BKJ, ili je usvojila nove, ali odredba o zapovjednim svetkovinama svakako nije mijenjana.

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo i jednog nedavno objavljenog teksta u kojem biskup Perić razjašnjava stvar: DAN GOSPODNJI SVETKUJ!

    OdgovoriIzbriši
  5. Možda i ovo malo pridonese...: http://fra-velimir.blogspot.com/2010/05/vodic-kroz-crkveno-pravo-za-vjernike_3332.html. Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sretan i blagoslovljen Božić... svako dobro.
    http://www.youtube.com/watch?v=zduwusyip8M&feature=player_embedded :)

    Slipo

    OdgovoriIzbriši
  7. Predraga braćo,

    Na dobro vam došao Božić i Sveto Porođenje Isusovo. Vama, vašim obiteljima i svima koji posjećuju ovaj blog želim obilje Božijeg blagoslova.

    In cordibus Iesu et Mariae
    ~ Petar (Zrinjski)

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala svima na cestitkama!

    Petre, sto to znaci da si zatvorio svoj kanal? Stvarno mi je zao zbog toga jer su glazba i snimke bile prekrasne i napravio si vec poveliku arhivu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretan Bozic svima vama!!!
    Kod nas je vani snijeg i minus 12, brrrrr.....

    Ivan

    OdgovoriIzbriši
  10. Dragi Toma,

    Nažalost, Youtube je u posljednjih nekoliko dana uklonio 32 od 110 mojih uradaka (due to copyright claims)a nekima je uklonio audio, zato sam, iako nerado, odlučio zatvoriti kanal. Razmišljao sam o tome da možda otvorim kanal na Gloria tv.

    Usput, doista je svake hvale vrijedan tvoj trud oko promicanja TLM. Hvala ti. Veoma sam zahvalan Trojedinom Bogu što je dirnuo srca mnogih kako bi se ovo plemenito djelo približilo ostvarenju.

    Omnes cum Petro et sub Petro
    ~ Petar

    OdgovoriIzbriši
  11. Da li u Hrvatskoj postoji žuona zajednica u kojoj postoji 60 % župljana koji žele tradicionalan obred...?
    Marko

    OdgovoriIzbriši
  12. Mozda zupljana koji to zele, a da i ne znaju :-) , ali sigurno ne koji to eksplicitno traze (ili barem ja nisam cuo za taj neobican slucaj).

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala, Petre.

    Definitivno bi se trebao prebaciti na neki prikladniji servis, bila to Gloria.tv ili nesto drugo. Znam da je nezgodno, ali vec primam upite od zabrinutih citatelja, pa ocito postoji potraznja za takvim stvarima!

    OdgovoriIzbriši
  14. Dragi Petre - brate po Kristu!

    Ja sam jedan od onih koji su se raspitivali kod Tome. Stvarno sam se rastužio kada sam dobio poruku: "Ovaj kanal više nije dostupan jer je korisnik zatvorio račun." - tvoj kanal je bio savršen-od slika, glazbe, pozadine,... Nadam se da imaš spremljene te clipove, slike i glazbu i da ćeš ih uskoro staviti na neki od servisa. Osim Gloria.tv preporučio bih i Vimeo i eventualno Dailymotion, a ponajboljim rješenjem smatram da otvoriš twitter i na njega stavljas slike, clipove i sl. preko servisa TwitVid, Twitpic, ... ali ipak od svega toga Youtube je bio najbolji
    Ako pak više ne budeš stavljao pjesme možeš li mi molim te poslati pjesmu "Benedicto Summo Pontifici et Universali" odnosno Christus vincit! Christus regnat! Christus imperat! i "Tu es Petrus"

    Unaprijed se zahvaljujem !

    Dominik

    OdgovoriIzbriši
  15. Evo novoga kanala na Youtube-u:

    http://www.youtube.com/user/ZrinjskiPetar

    ~ Petar

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.