nedjelja, 26. prosinca 2010.

Letak kako moliti krunicu

DODANO 28.12.2010. Nije bilo komentara, pa sam dodao i latinske molitve. Ako nađete kakvu grešku, ostavite komentar. Staru verziju sam uklonio, a novu možete skinuti ODAVDJE.


Tražio sam i po internetu i po knjižarama i nisam našao zadovoljavajuće letke/brošurice kako moliti krunicu. Znam da postoje letci (koji su besplatni), ali ne znam gdje se nabavljaju. Knjižice koje sam našao ili sadrže više nego što mi treba (slike - obično prešećeraste, razmatranja), pa su samim time i glomaznije ili pak (poput malih Verbumovih knjižica) ne sadrže dovoljno (osnovne molitve). Uglavnom, nisam bio zadovoljan, štoviše, bio sam ne-za-do-vo-ljan! Kako mogu dati krunicu nekome tko se ne zna ni prekrižiti bez nekih uputa koje nisu nespretne za nošenje.

Zato sam napravio svoju verziju, možete je skinuti ovdje.
Par napomena:
  • Margine se možda moglo i malo ljepše urediti, ali bitno mi je da su vanjske margine dovoljno velike da ne prave problema kod printanja, unutarnje i donje ionako nisu važne.
  • Printa se obostrano ("Page Scaling - None" u opcijama printanja) i onda odreže gornja polovica papira i preklopi. Donji dio je prazan jer tu namjeravam staviti latinsku verziju (s istim uputama na hrvatskom!) (kad odlučim koju verziju fatimske molitve staviti :). Nisam je još dodavao jer ćete mi možda reći nešto korisno u komentarima, pa da ne moram mijenjati dva puta istu stvar.
  • Iz nekog (meni misterioznog) razloga druga stranica u složenom letku ima tekst preblizu sredini. Ako i vi imate takvu situaciju i to vam smeta, probajte ovu verziju.
  • Nadam se da ćete pogledati ovaj vrlo primitivan uradak i reći mi svoje sugestije iz pozicije praktičnog katolika i iz pozicije nekog tko je zaboravio i Očenaš.
  • Kao što sam na početku napisao, ovaj letak sam radio samo zato što nisam našao ništa zadovoljavajuće, ako na netu već ima nešto ovako (ili bolje), stavite link u komentare.

Broj komentara: 6:

  1. besplatni letci o krunici su inače iz Pokreta krunice za obraćenje i mir, sjedište u Sigetu kod fra Smiljana Kožulja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na brošuri!

    Nekoliko crtica:

    - To je prva brošura na hrvatskom u kojoj ispravno piše da je otajstva svjetla sl. Božji Ivan Pavao II. predložio ostavljajući to ipak slobodi pojedinaca i zajednica kako piše u Rosarium Virginis Mariae, pa su nedavno Regularni kanonici sv. Ivana Kentijskog izdali CD-e samo s tradicionalnim otajstvima. Prvi je ta otajstva za privatnu molitvu 1957. predložio sv. Ġorġ Preca (beatificirao ga papa Benedikt XVI., 2007.) i upravo ih je nazvao otajstvima svjetla, a razlika između njegovih i otajstava pape Ivana Pavla II. je neznatna.

    U Njemačkoj postoje otajstva nakon slavnih: 1. Isus, koji kao kralj vlada, 2. koji u svojoj Crkvi živi i djeluje...- "Trostreicher Rosenkranz" ili otajstva.


    - Kad se radi o načinima moljenja osim dva navedena moguć je i način za koji donedavno nisam znao, a to je da se jednostavno moli razmišljajući o otajstvima, a da ih se ne spominje ni na prvi ni na drugi način, osim naravno što o njima treba razmišljati. Međutim, za potpuni oprost kod zajedničkog mišljenja otajstva trebaju biti najavaljena- "Enchiridion indulgentiarum": "in publica recitatione, mysteria enuntiari debent iuxta probatam loci
    consuetudinem; in privata vero recitatione, sufficit ut christifidelis orationi vocali adiungat meditationem mysteriorum". ("In public recitation the mysteries must be announced in the manner customary in the place; for private recitation, however, it suffices if the vocal recitation is accompanied by meditation on the mysteries.")

    i treće:

    - u nekim pregledima povijesti krunice koji se kod nas spominju navodi se kartuzijanski utjecaj, ali ranije su cistercitkinje imale niz od 100 Zdravomarija s otajstvima iz Isusova života, to je najstarija prethodnica krunice, naziva se Krunica života Isusova- “Leben-Jesu-Rosenkranzes”, a zabilježena je u samostanu cistercitkinja St. Thomas an der Kyll. Iz godine 1300., “Gebetbuch aus St. Thomas”, otkrio prof. Andreas Heinz: Die Zisterzienser und die Anfänge des Rosenkranzes. In: Analecta Cisterciensia 33 (1977), S. 262-309.

    OdgovoriIzbriši
  3. Puno hvala, da to su ti na koje sam mislio.
    Cak ima na njihovim stranicama i za skinuti, pa ako netko hoce EVO, a ima i nekih drugih tekstova poput razmatranja pred Presvetim i letaka o ispovijedi.

    Ipak, mislim da je i ovaj letak koji sam sastavio koristan jer je kompaktniji, a sadrzi i latinski. Pa vi vidite.

    OdgovoriIzbriši
  4. splendore, hvala,
    ti nam uvijek doneses puno nepoznatih i zanimljivih informacija!

    OdgovoriIzbriši
  5. U brzini mi je ponešto promaknulo:

    druga natuknica- nije "kod zajedničkog mišljenja", nego treba biti "kod zajedničkog moljenja"

    treća natuknica- treba "Leben-Jesu-Rosenkranz"

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako zgodno :) Matematički precizno objašnjeno ;)

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.