subota, 26. lipnja 2010.

Sveti Josemaría i Sveta Liturgija

Proslavili smo danas blagdan sv. Josemarije Escrive de Balaguer. Prošle sam godine napisao nekoliko riječi o Opusu Dei koji je on utemeljio, pa vas upućujem na taj post.

Ovaj puta od različitih tema o kojima je sv. Josemaría govorio izdvajam samo nekoliko njegovih riječi o liturgiji. Ovaj svetac koji je sve do svoje smrti 1975. služio tradicionalnu Misu može nas puno podučiti o tome kako trebamo shvaćati Svetu Misnu Žrtvu i koje su zadaće svećenika, a koje laika u današnjem zbunjenom svijetu.


Poštuj i cijeni svetu liturgiju Crkve i svaki njezin obred. – Obavljaj ih vjerno. – Ne shvaćaš li da mi siromašni ljudi i ono najveće i najuzvišenije moramo primati preko osjetila? (Put, 522)

Ona žena koja u kući Šimuna Gubavca pomaza Učitelju glavu skupocjenom pomasti, podsjeća nas na dužnost da, služeći Gospodinu, budemo darežljivi. Čini mi se premalen sav raskoš, sjaj i ljepota.
Protiv onih pak koji se sablažnjavaju nad bogatstvom svetog posuđa, ruha i oltara, čujemo Isusovu pohvalu: "Opus enim bonum operata est in me." – Dobro djelo učini prema meni. (Put, 527)

Važnost pobožnosti na Svetoj Liturgiji!
Nije me uopće začudilo što mi je prije nekoliko dana rekla jedna osoba o jednome uzornu, nedavno preminulu, svećeniku: koji je to svetac bio!
 – Dobro ste ga poznavali? – upitah.
 – Ne – odgovori mi – ali jednom ga vidjeh kako slavi Svetu Misu. (Kovačnica, 645)

4 komentara:

  1. Drugi citat je jedan od jačih antidota
    za moderne ikonoklaste i spiritualiste. Baš sam ga nedavno htio potražiti, hvala na prilogu i zbog toga!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako je tko gledao danas Svetu Misu iz Osijeka na HTV 2( 27.6.2010. )mogao je vidjeti čisto banaliziranje liturgije. Časna dijeli pričest, pod Misom svećenik predvodi pljeskanje u ritmu pjesme ( ! ), te umjesto da dijeli pričest predvodi pjesmu kao showmen !

    OdgovoriIzbriši
  3. Bio sam na misi u katedrali jučer.Vlč.Ramos uistinu ostavlja dojam sveca!Opus Dei je meni osobno promjenio način života.Put,Kovačnica i Brazda su moje svakodnevno štivo!

    Sv.Josemaria,moli Boga za nas i pomozi nam da nam se omogući slavlje TLM u Zagrebu čim prije:-)

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.