utorak, 24. listopada 2017.

Bitno.net vs. Vigilare

Čitam na bitno.netu da je Vigilare pokrenuo akciju protiv bivšeg predsjednika Josipovića jer "se izrugivao s našom vjerom i vrijeđao osjećaje Hrvata katolika".

Otiđoh se prvo informirati o čemu se radi. A tamo stranica koja nazivom "Proces Josipović", fontom kao sa starije pisaće mašine i uređenjem neodoljivo podsjeća na optužnice kakve se može čitati po arhivima komunističkih sudova. Čini mi se malo kontraproduktivno. No dobro, pogledajmo sadržaj problematičnih Josipovićevih izjava. Tu me tek dočekao šok. Josipović bezobrazno piše o kleru, o vjerskim sadržajima na televiziji te o udruzi Vigilare i njezinu predsjedniku Batarelu. Jest da mi se nije dalo detaljnije iščitavati njegove izjave, ali nisam naišao ni na kakvu blasfemiju, nego na plitke klišeizirane fraze kakve koristi "lijeva inteligencija" kad govori o ovim stvarima. Kladim se da bi čak i većina katolika, pogotovo onih koji ne idu svake nedjelje na misu ili iz drugih razloga žive u teškom grijehu, potpisali ovakve izjave. Naravno, trebalo bi ukloniti ime autora jer se inače pravi desničari možda i ne bi složili s komunjarom.


Nije mi baš jasno zašto Vigilare provodi ovu uzaludnu akciju. Puno čitanije i utjecajnije osobe pišu po novinama i portalima neizmjerno gnusnije stvari od ovih Josipovićevih. Tko bi se, uostalom, uopće sjećao ovog ispranog političara da mu Vigilareovci ne pridaju na ovaj način pažnju. I što će se točno dobiti time što će na sudu pasti ova tužba za "vulgaran i neprihvatljiv neologizam 'katolička džamahirija'"?

Prešao sam zatim na bitno.net-ov članak koji je napisao p. Nodilo. Nevezano uz ovu priču, p. Nodila cijenim jer je jednom vrlo lijepo i ponizno prihvatio ispravak koji sam mu uputio mailom nakon jedne njegove mise. Općenito mi se čini pristojan svećenik, ne bih mu zamjerio ni tu neku filozofirajuću crtu kojoj očito teži (bolje i to da ga privlači, nego materijalizam). Bio sam samo na par njegovih propovijedi, imale su onaj "šibajmo po farizejima" stil. Primjetio sam kako taj stil koriste mnogi svećenici "intelektualci" koji time prikrivaju da su izgubili vjeru, ali čini mi se da kod p. Nodila to nije slučaj. Jedino što bih mu predložio da propovijedi govori uspravno jasnijim i čvršćim glasom, a ne kao da se nalaktio na šank dok ga hvata san pred zatvaranje birtije.

Vratimo se s ove digresije (sreća pa nemam nadređenog urednika na ovom blogu) na temu posta. Slažem se s p. Nodilom o beskorisnosti tužbe. Simpatično je i kako pater, znajući da to ne pristaje svećeniku, ipak ne može izdržati podsjetiti na Josipovićev nadimak "smrznuta lignja", pa se kao poziva na Index. No, zatim slijedi problematični dio paterovog članka. Kako i sam kaže, prelazi na filozofsko područje. Dobra je stvar što p. Nodilo nije tako verziran u dvoznačnosti i modernističkom zamućivanju pitanja kao neki drugi bitno.netovi komentatori (prvenstveno mislim na Hrvoja Vargića, ali povremeno i Ivu Džebu). Kažem da je to dobro zato što znači da je autor nastavak teksta koji navodim vjerojatno iznio iskreno kao "samorazumljivu" priču koju je popio studirajući teologiju na KBF-u, a ne kao uvjereni modernist poput većine profesora koji ondje predaju. Kaže pater:
Pored humora, u ovom slučaju se krije i jedna filozofska nota, koja je malo ozbiljnija od ove humorističke. To je pitanje slobode govora i, s tim povezano, pitanje tako često spominjanog govora mržnje i uvrijeđenosti. Dobro je znati da je sloboda govora jedan od najvažnijih stupova modernih zapadnih društava. Kad nestane slobode govora, znak je da se bliži neki totalitarizam i da fundamentalisti izlaze na svjetlo dana.
Neću ulaziti dublje u to zašto je zastupanje neograničene slobode govora i vjerske slobode potpuno suprotno katoličkom nauku (usp. npr. ovo, ovo i ovo). Ni po kojem katoličkom principu ne može primjerice ono što Index.hr ili Jutarnji redovito objavljuju, spadati u zaštitu stupova društva za koju bi se katolici mogli zalagati. Ako i priznajemo da neke stvari u današnjim okolnostima moramo tolerirati, ne postoji nijedan valjan razlog da štitimo nečije "pravo" da govori protiv Katoličke Crkve ili njezinih svetinja te općenito promiče nevjeru i nemoral. Ako je uopće potrebno naglašavati, to ne znači da nam je zabranjeno govoriti i pisati protiv lažnih božanstava ili proroka kakvi su primjerice islamski Alah, Muhamed, Luther itd.

Broj komentara: 10:

  1. Kaj nije cijelo vrijeme predsjednickog mandata Josipovicev savjetnik za religijska pitanja bio g. Bartulica, najbolji kompanjon g. Batarela?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš sam to htjela napisati... g. Bartulica je godinama radio za Josipovića i javno govorio uvijek samo pohvalno o njemu...općenito mi se čini da je sve što rade Vigilare, UIO, Grozd i slični samo bavljenje simptomima, a ne uzrocima bolesnog društva. I.M.

      Izbriši
  2. Mt 5.11 ,,Blago vama kad vas budu grdili i progonili i kad vam zbog mene budu lažno pripisivali svaku vrstu opačine! Radujte se i kličite od veselja, jer vas čeka velika nagrada na nebesima! Ta , tako su progonili i proroke koji su živjeli prije vas!" Zar je to toliko teško vjerovati pa se nekakva zadovoljština treba tražiti sudskim putem. Ako smo stvarno Isusovi i vjerujemo mu onda nam je ova Njegova riječ dovoljna. Ako se pak vodimo ljudskim obzirima onda nemožemo neke stvari pretrpiti niti slijediti Gospodina jer nam On tada više nije uzor. Prva postaja: Isusa osuđuju na smrt. Lažno . Istina će se sama izboriti. Istina će nas osloboditi.
    Ako pravdu istjerujemo sudom znaći da ne prihvaćamo Isusov savjet i da ne želimo ono što veli - blago vama. Također se tada ne možemo radovati ni klcati od veselja jer nas sudska pravda i zadovoljština čeka ovdje , a ne ona koju nam Isus obečaje , na Nebesima. Na jednom pak drugom mjestu veli da blago onom koji nepravedno trpi , jer ako podnosiš osudu za koju si kriv što posebno činiš. Bogu je milije ako trpiš lažno optužen i On će uzeti tvoju parnicu u svoje ruke. Ne braniti se svaki put ne znaći prihvatiti krivnju. I sam Isus nije odgovarao Pilatu na sve optužbe. Ako nam je On uzor povedimo se Njegovim primjerom . Druga je stvar što moderan čovjek mora istjerati svoju pravicu na čistac i ne može nešto takvo kao što je nepravda prihvatiti kao pokoru. Trpili bi samo ono što si sami odredimo. Ionako jedini pravedni Sudac je Bog i pred Njim će biti izrećena jedina ispravna kazna ili nagrada za ono što smo činili. Neće biti olakotnih okolnosti za nikog pa bio taj predsjednik vlade , komore , uspješni poduzetnik ili sl. Pravdi se ionako mora zadovoljiti bilo na ovom ili na onome svijetu, a neki kažu da je puno lakše na ovome.
    Robelarije

    OdgovoriIzbriši
  3. Po mom sudu to s Batarelom i sl. ide puno dublje odnosno sve je to politika. Više me dojmilo ovaj slučaj koji je kvalitetan s p.Nodilom. Uistinu je vrlo lijepo i hvale vrijedno čuti da je pater imao takvo ponizno srce. Lijepo bi bilo da nam je još više svećenika koji bi poniznog srca prihvatili kad im se nešto napiše i sl.umjesto da prečuju ili kako je meni svećenik odgovorio da se jednostavno utopio u sredinu u kojoj djeluje s drugim svećenicima. Znači prestao je biti svjetlo, izvucimo zaključak.Ili se javno svete, na njihovu žalost. To s Batarelom mi se zaista čini više politika. Osim toga po mojem mišljenju nije prvi put uzaludna akcija.
    Petra

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je odlično zapažanje o bezbožnim svećenicima. Sami nemaju vjere, a napadaju oni koji imaju vjeru i prakticiraju je.

    OdgovoriIzbriši
  5. Svanuo je i ovaj dugo očekivani dan . Kad neće nitko...
    OBAVIJEST:
    Danas u 19.30 u crkvi Sv. Franje na Kaptolu9 održat će se Dan duha Asiza. Očekuje se nastup mnogih vjerskih zajednica predvođenih njihovim voditeljima. Dođite. Vidimo se.
    P.S. Navodno bi se ispred crkve mogla okupiti manja skupina tzv. tradicionalista u molitvi krunice po uzoru na molitvu ispred bolnica. No to je zanemarivo i ne može omalovažiti ovaj velebni događaj.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  6. Nevezano na temu ali zanima me zna li netko zašto ovo glupo pomicanje satova nema više pobornika u teorijama urote!? Chemtrailsi, cijepljenje, ravna zemlja, sve ima svoje pobornike ali dvaput godišnje pomicanje satova, prođe vrlo nezapaženo, barem u našim vjerskim krugovima. A ako uzmemo mogućnost da netko zaboravi pomaknuti sat pa propusti sutra Misu, ispada da je opasno i po vjeru ili barem sigurno opasnije od toga jel zemlja ravna ili okrugla. Zar nikome nije sumnjivo da se sat nikad ne pomiče kroz tjedan nego uvijek sa subote na nedjelju!? Razmislite malo o tome...

    Ja ću za početak pokrenuti stranicu kazaljkaši.hr gdje će se moći pronaći više materijala za sve one koje zanima ova tema. Biti će i praktičnih savjeta poput kako izbjeći kašnjenje u školu ili na posao bez da samo pomaknuli sat, kako izračunati vremenske zone i slično.

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  7. Primjedba o KBF-u pokazuje da autor nije baš upućen u problematiku (to mu je, izgleda, uobičajena "poštapalica"). Isusovci NE studiraju na KBF-u, oni imaju svoj FTI ili studiraju u inozemstvu.

    Mate

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.