srijeda, 19. srpnja 2017.

Jedan po jedan


I najednom ostadoše trojica
Što sad?

Christopher A. Ferrara
17. srpnja 2017.

Iznenadnom smrću kardinala Joachima Meisnera četvorica “kardinala dubijaša” postala su trojicom, a da još nitko od njih nije poduzeo nikakvu akciju za ispravak zabluda iz “Amoris laetitia”, koje se sada šire Crkvom na besprimjeran, istinski apokaliptičan način, lomeći sveopću, dvotisućljetnu euharistijsku stegu ukorijenjenu u objavljenoj istini o nerazrješivosti ženidbe i beskrajnoj svetosti Presvetog Sakramenta. S obzirom na dob preostale trojice (kardinal Brandmüller 88, kardinal Caffarra 79 i kardinal Burke 69) daljnje smanjivanje njihova broja u kratkom roku stvarna je mogućnost. Čovjek se pita hoće li svi oni naprosto preminuti s ovoga svijeta a da ne objave obećani “formalni ispravak”. Što je onda bila svrha prvotne javne intervencije, zahtjeva za odgovorom na pet dvojbi, koje su naišle na grobnu šutnju Pape Bergoglia kroz više od pola godine (kao da odgovore nismo već znali)? I što je bila svrha javnog traženja audijencije kod Pape, kad on, što preživjeli kardinali sigurno znaju, nema namjeru da ikad pristane biti suočen sa svojim zabludama, nego, naprotiv, da ih promiče namigivanjem, kimanjem, privatnim izjavama i strateškim imenovanjima u episkopat i Kardinalski zbor?

U međuvremenu Benedikt XVI., jedini “papa emeritus” u povijesti Crkve (novotarija koju je sam izumio), dao je svoj doprinos onome što moramo nazvati farsičnom dimenzijom ove besprimjerne situacije. U pismu pročitanom na sprovodu kardinala Meisnera on kaže:
“Znamo da je ovom strastvenom pastiru i dušobrižniku bilo teško napustiti službu, pogotovo u vrijeme kad Crkva naročito hitno treba uvjerljivih pastira koji se mogu oduprijeti diktaturi duha vremena i odlučno žive i misle iz vjere. No tim više ganulo me je što je on, u tom posljednjem razdoblju života, naučio pustiti se i živjeti u dubokoj sigurnosti da Gospodin ne napušta svoju Crkvu, čak ni ako je lađa toliko puna vode da se gotovo već prevrnula.”
Razmotrimo golemo skriveno značenje toga kratkog teksta:
- Benedikt je napustio svoju službu iako je znao da se Petrova barka “gotovo već prevrnula”.

- Benedikt hvali Meisnera kao jednoga od “uvjerljivih pastira koji se mogu oduprijeti diktaturi duha vremena”, a itekako zna da je Meisner s ostalim trima kardinalima dubijašima nikoga drugog nego sveopćeg pastira sučelio s moralnim zabludama čiji je učinak katastrofalan, koje predstavljaju upravo predaju diktaturi duha vremena, ali o kojima Benedikt ne želi ništa reći.

- Benedikt kaže da “Gospodin ne napušta svoju Crkvu”, baš u trenutku kad se zbog ponašanja sadašnjeg zauzimatelja Petrove stolice javlja strah da je Crkvu, iako je to nemoguće, Gospodin napustio. On piše kao da nemamo Papu čije je upravljanje izvor toga straha.

- Benedikt hvali Meisnera da je “naučio pustiti se” i predmnijeva da će Krist štititi Crkvu čak i ako kardinali i ostali članovi njezine hijerarhije ne učine ništa kako bi ispunili svoju dužnost braniteljâ vjere protiv Pape očevidno odlučnog nametnuti katastrofalne “reforme” na kakve se nijedan Papa prije njega ne bi usudio ni pomisliti. Je li Meisner, s kojim je Benedikt razgovarao malo prije njegove smrti, bio odustao od svake težnje za upućivanjem vajnoga “formalnog ispravka”?
U istom duhu, Benedikt je prošlog mjeseca iznio ovu tajnovitu primjedbu kad su ga u njegovu vatikanskom prebivalištu posjetili Papa Bergoglio i petorica novih, prikladno popustljivih kardinala što ih je Bergoglio pridodao rastućem tijelu svojih reformističkih udarnih četa: “Gospodin na kraju pobjeđuje.” Vrlo je čudno uputiti takvu primjedbu grupi novokreiranih kardinala. Je li Benedikt htio reći — teško je izbjeći to značenje — da će Gospodin poraziti njih i Papu koji ih je kreirao?

U toj prigodi, budi usput rečeno, “papa emeritus”, koji se Petrove stolice odrekao jer navodno nije više mogao izvršavati papinske dužnosti, s novim je kardinalima razgovarao bez napora, tečno, na njihovim različitim materinskim jezicima. Nakon toga im je zajednički s Papom Bergogliom podijelio blagoslov, izgovarajući riječi blagoslova, dok je Bergoglio šutio, što je potkrijepilo dojam da sada imamo dvojicu Papa koji su iznad kardinalâ i mogu im podijeliti apostolski blagoslov.

Sve čudnija i čudnija biva situacija. S čisto povijesnoga gledišta bilo bi fascinantno. No s fatimskoga gledišta posrijedi je odvijanje strašnog proroštva o našem vremenu. Vjernici se pitaju “Što sad?”, očekujući dramatični odgovor što će ga Nebo zacijelo providjeti.

http://www.fatimaperspectives.com/fe/perspective1050.asp

32 komentara:

  1. Čujem Gospodina gdje govori kardinalu Meisneru : Dođi slugo vjerni i dobri , uđi u radost Gospodara svoga. Izgubio si svoj život na zemlji radi Mene ,ali si ga saćuvao za vječnost. Spasio si se jer si ostao vjeran do kraja.
    Nedavno je objavljeno da papa Benedikt ne bi još dugo živio da je ostao papa.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tko je to rekao, Benediktov privatni lijecnik?

      Izbriši
    2. Ne znam , pročitao sam samo naslov . Poanta je izgubiti , sagoriti, život za Krista , a ne ga sačuvati.
      Također bih se osvrnuo na jednog svećenika koji je na Ultri u Splitu dijelio vodu okupljenim sudionicima. Valjda da ih okrijepi u grijehu. Isus nije išao među grješnike da ih okrijepi da mogu dalje griješiti , nego je umožio kruh za one koji su ga slušali , a grješnicima rekao da više ne griješe da ih ne snađe veća nevolja. A nevolja je brzo došla i sva zarada od Ultre neće biti dovoljna za sanaciju požara. Trebalo je vodu dijeliti vatrogascima , ali to nebi bila vijest za prve stranice ni milosrđe dostojno publiciteta.
      Robelar

      Izbriši
    3. Vi ste prvi koji ste povezali Ultru i požare. Je li moguće da je to Božja kazna? Za malo EUR-a se dozvoljava Ultra i Zrće u Novalji a nitko iz Crkve to ne osuđuje javno.

      Izbriši
    4. A što su ti tzv. festivali nego orgije droge , alkohola , pederluka i bluda popraćeni sotonističkom muzikom. Ako je Dobri Bog spalio Sodomu i Gomoru zbog istih grijeha ne vidim zašto bi to danas tolerirao. Sjećam se bahatosti pojedinih iznajmljivaća po moru prije rata koji nisu htjeli domaćima za dinare iznajmiti sobu nego strancima za marke. Sjećam se i naših restorana po Njemačkoj i Švicarskoj koji su radili i nedjeljom , pa su propali. Sjećam se i prodavaćica u Konzumu koje rintaju nedjeljom dok su se Todorići kupali i vozili helikopterom . Don Stojić kaže na Nebitnonetu da je na Ultri dijelio vodu , valjda da vidimo njegova dobra djela . No vodu je trebalo djeliti vatrogascima par dana kasnije .
      Robelar

      Izbriši
  2. Jedna Newmanova koja paše uz temu:
    "Bez sumnje, duševno spokojstvo, čista savjest i radosna smirenost dar su evanđelja i odlika kršćaninova. No isti znakovi (bolje reći, isti vanjski znakovi) mogu potjecati od sasvim drugih uzroka. Jona je spavao u oluji, kao i naš Gospodin. Onaj je spavao u opakom samozadovoljstvu, a ovaj u Božjem miru, koji nadilazi svako poimanje. (…) Što se mene tiče, kad promatram ovaj svijet, nimalo ne sumnjam da se tu radi o Joninom spavanju, krivotvorini vjere, krivotvorini daleko ispod opravdane panike praznovjernih, koji su se probudili i vide pogibelj, iako nisu stigli tako daleko u vjeri da bi u njoj potražili lijek. (…) Strah Božji početak je mudrosti; sve dok ne uvidite da je Bog oganj koji proždire, i ne priđete mu s počitanjem i svetim strahom, još ste daleko od onih uskih vrata. (...) Dok ne postanete svjesni težine svojih grijeha, i to ne samo formalnim žaljenjem, nego na djelu, svaki dan u svom srcu, ne možete prigrliti Božju milost koju vam nudi evanđelje po smrti Kristovoj. Dok niste iskusili strah mornarâ i apostolâ u oluji, ne možete spavati s Kristom do nogu svog Nebeskog Oca. (...)" (J. H. Newman, "Iščekivanje Krista", str. 22 – 24)
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako se cita izmedju redaka, velike se “slucajnosti” dogadjaju u zadnje vrijeme. Tako je npr. na isti dan kada je na tradi blogovima izasla vijest o sodomitskim orgijama tajnika Coccopalmeria, Luigi Capozzija (kojeg je kardinal Coccopalmerio preporucio papi za novoga biskupa), svijet odlucio krenuti sa informacijom o navodnim optuzbama usmjerenim prema kardinalu Pellu.

    Do dan danas o ovom dogadjaju iz pakla glasnogovornik Greg Burke ne daje ni potvrdan ni opovrgavajuci odgovor.

    Nakon sto je Papa Benedikt poslao pismo u subotu preko nadbiskupa Geswaina, jos jedna “bomba” iz Vatikana samo dva dana kasnije.

    Zbor katedrale iz Regensburga, koji je 30 godina vodio Benediktov stariji brat, monsignor Georg Ratzinger, je u sredistu skandala sa ni vise ni manje nego 500 prijava fizickog nasilja i 67 seksualnih prekrsaja, pocinjenih od 49 osumnjicenika kroz 30 godina.

    I ta vijest bas izadje par dana nakon sto svi tradi blogovi prenose Benediktovu poruku koja je nesumnjivo kritika na sadasnje vodstvo Crkve.

    Ono sto ja iz toga zakljucujem je da je ovo hitac upozorenja. Ako ce Papa Benedikt nastaviti sa ovakvim pisancima, odmazda ce biti jos gora, a vrlo lako moguce i sa skakljivim informacijama po njega zbog kojih ga se vrlo lako moguce smijenilo.

    Stalno slusamo o nekoj klimi straha u Vatikanu i o tome kako nitko nista ne poduzima zbog toga. Mislim da je logika vrlo jasna. Svi su manje vise na ovaj ili onaj nacin upleteni u neki skandal iz proslosti, da li svojom krivicom ili necijom drugom i te informacije im vise nad glavom. Nitko nije lud da se kompromitira, izgubi svoju “titulu” i jos gore (sto lazno, sto istinito) bude optuzen za skandal.

    Sto se tice kardinala Burka, iako je Bogu sve moguce, ako je istina sto je izreceno prosli tjedan, izgubio sam povjerenje da bi se korekcija mogla desiti od preostale “dubia brace”.

    Na konferenciji odrzanoj u Medford, Oregonu (http://www.sacredliturgyconference.org/schedule.htm), gdje je izmedju ostalog prisustvovao i kardinal Burke, prema ljudima koji su bili na istoj receno je slijedece:

    Kada ga se pitalo da li vjernik izvrsava Nedjeljnu obavezu odlazeci na misu od SSPX-a Burke je navodno odgovorio: Ne, oni su u sizmi i da je FSSP pravi nacin kako pristupiti Tradiciji. Kao glavni razlog sizme naveo je ekskomunikaciju cetvorice biskupa, koja je naravno odavno dignuta (a i oduvijek bila nevazeca). Za ovlasti ispovijedi i zenidbe koje su dane SSPX-u rekao je da je to papino milosrdje da bi se izbjegle dalje podjele u Crkvi.

    Ovaj dio o Burku treba uzeti sa rezervom, ali ako je to istina, jasno je da je Burke nakon sto je vise puta dao intervju sa Remnantom (koji je otvoreni pristasa SSPX-a) promijenio narativ i nikako nece biti taj koji ce napraviti formalnu korekciju i time sebe kompromitirati etiketom “sizmatika”. Daj Boze da sam u krivu, ali proslo je 300 dana od dubie, a kardinal je obecao poduzeti neke korake jos iza Sveta Tri Kralja.

    Mislim da nas samo Bozanska intervencija moze izvuci iz ovoga i cvrsti zaklon u Tradiciji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Memento Mori, odakle vam ta informacija sto je Burke rekao na toj konferenciji? Posebno mi je sumnjivo da bi rekao da vjernik ne izvrsava nedjeljnu obavezu na misama SSPX-a kad on kao vrlo strucan kanonski pravnik zna da to nije istina. Molim vas da navedete link (po mogucnosti na snimku) ili da takve tvrdnje ovdje ne iznosite.

      Sto se tice Benediktovu poruku koja je nesumnjivo kritika na sadasnje vodstvo Crkve, ja je uopce nisam shvatio kao kritiku na sadasnje vodstvo Crkve. On javno hvali Franju, a toboze ovim vrlo vrlo suptilnim prikrivenim porukama ga kritizira. Benedikt je naprosto konstatirao ocitu cinjenicu (slicno kao sto je u intervjuu od prije dvije godine znao konstatirati "Konačnim odbacivanjem uvjerenja da za nekrštene nema spasenja Crkva i vjernici dospjeli su u dvostruku krizu." bez da je i jednom rijecju rekao kako je to pogresno): Izgleda kao da se Crkva raspada i bilo bi lijepo da imamo vise dobrih svecenika i dobrih vjernika. Tko je tome kriv i kako zaustaviti taj proces on ni ne pokusava ustanoviti. Vjerojatno bi na izravno pitanje je li papa Franjo krivac pogorsanja situacije rekao "ne, nikako, mediji krivo tumace njegove rijeci" i hvalio Franjin pastoralni pristup.

      Budimo realni, nije Benedikt u konclogoru, pa da mora treptati u Morseovu kodu svoje poruke da bismo ih mi dobili.

      Izbriši
    2. Što reći o osobi koja je u Zagrebu na Tradifestu kompromisno služila NO ?
      Robelar

      Izbriši
    3. Robelar, to nije bilo nikakvo kompromisno sluzenje NO, kardinal Burke redovito sluzi i novus ordo i tradicionalnu misu.

      Izbriši

    4. Preneneno je od ljudi koji tvrde da su bili tamo. Sa jedne tradicionalne facebook grupe i traditional roman catholic fb stranice (koliko god vukla u solo deklaraciju antipapinstva je to prenijela takodjer). https://www.facebook.com/tradromancatholic/posts/1834557789894416

      Kada su pozvali papu Benedikta na obiljezavanje godisnjice Sumorrum Pontificuma u Rimu ovo je bio odgovor: “My state as a 'cloistered monk' does not allow me a presence that is also exterior. I leave my cloister only in particular cases, [when] personally invited by the Pope.” https://rorate-caeli.blogspot.com/2014/10/the-message-of-pope-emeritus-benedict.html

      Benedikt je itekako zatocen i ucijenjen. Na pitanje zasto i dalje nosi bijelo odgovara da nije bilo crnih reverandi u Rimu, a da je ostavio ime Benedikt zbog prakticnih razloga. Vi stvarno to vjerujete?

      Ferrara kojeg ste prenijeli je takodjer jednom rekao:” I’m not buying it. Something very fishy is going on with these repeated declarations of what Benedict thinks and feels while Benedict himself never speaks directly to the public. I detect the same fishy smell surrounding the whole event of Benedict's abdication. Or rather, the smell of sulfur.''

      U sustini je kompromisno, kao i kod FSSP. Ako zele sluziti TLM, moraju prihvatiti NO i zablude II. Vat.

      Izbriši
    5. Memento Mori, prenijeli ste link na par besmislenih recenica, to nije cak ni pisani citat kardinalovih rijeci nego: "BUSTED. He has said that the SSPX is in schism. No, it's not about the vestments. Apparently Card. Burke has gone through a visual transformation over the years. Yet, he is still a modernist at heart. etc."
      Molim vas da takve gluposti vise ne pisete po mome blogu. Mislio sam da vecina ljudi zna potkrijepiti to sto tvrdi ili prenosi, ali ovo sto ste napravili je tragikomicno.

      Benedikt je itekako zatocen i ucijenjen. Na pitanje zasto i dalje nosi bijelo odgovara da nije bilo crnih reverandi u Rimu, a da je ostavio ime Benedikt zbog prakticnih razloga. Vi stvarno to vjerujete?
      Wow, jedini nacin da nam Benedikt signalizira kako je zrtva strasne zavjere je da "ostavi" ime Benedikt i nosi bijelu reverendu. Sva sreca da ga njegovi tamnicari nisu prokuzili u tome, a s druge strane su vrlo uspjesno sprijecili da bilo kojoj od desetina osoba koje su mu bile u posjetu preda neko pisamce ili kaze "Drze me ovdje protiv moje volje, molim vas pomozite!"
      Ali ajmo pretpostaviti da ga zaista drze zatocenim, sto on to ima za izgubiti, e pa da im ide na ruku, suradjuje sa tamnicarima na rusenju Crkve, daje intervjue u kojima ih hvali i opcenito ponasa se kao covjek koji uziva u penziji? Sto ce mu napraviti, hoce ga ubiti, umrijet ce sa 90 umjesto sa 95 godina, ali ce stati pred Gospodina sa koliko-toliko cistom savjesti (prevarili su me da dam ostavku, nisam znao!!! a poslije sam morao raditi sve sto su mi rekli jer su prijetili ukokati mica-macu)

      Memento Mori, ne znam jeste li inkarnacija onog Kvatrica koji je znao lupati takve gluposti ili nekog drugog komentatora sa slicnim porivima ili vam je ovo prvo ime pod kojim pisete na ovom blogu, ali dajte se saberite, malo logike i normalnog provjeravanja glasina ne bi skodilo.

      Opet ponavljam, kardinal Burke ne sluzi NO kompromisno, on ga sluzi jer smatra da je to ok obred i da je potrebno radi vjernika da ga sluzi. To nije nikakav kompromis. On nije nikad govorio negativno o novus ordu samom po sebi, jedino eventualno o njegovim zlouporabama i nikad nije spominjao da bi vise volio da sluzi samo staru misu. Uostalom, tko bi mu to zabranio da tako odluci? Ako je prije i bio vezan nekim pozicijama i sluzbama, sad nema apsolutno nikakvog razloga da radi to sto vi zovete kompromisom.

      Sto se tice FSSP-a, ocito zelite nekakve rasprave izazvati, ali pod ovom temom ih necu dopustiti. Znate gdje mozete takve generalne tvrdnje iznositi i o njima diskutirati.

      Izbriši
    6. Sto si sve ljudi nece smisliti, mozda ako podcrtamo svako trece slovo u Benediktovom pismu dobijemo skrivenu poruku vatikanskog zatocenika.

      Postoje razlicite teorije zasto je Benedikt dao ostavku i zasto se ponasa tako kako se ponasa. Naravno da se konacan odgovor ne moze znati dok se sve ne razjasni (a tko zna hocemo li to ikad dozivjeti), ali postoje logicnija i konzistentnija tumacenja i ona koja nisu takva.

      Benedikt je dao sasvim valjanu i jasnu ostavku (ako njegov latinski govor nije dovoljno jasan i sluzben, onda nista nije takvo). Sto ga je na to potaknulo nije jasno, da li nesto poput toga sto se smatrao fizicki ili moralno nesposoban nastaviti sluzbu, da li pritisci tipa objavit cemo inkriminirajuce fotografije ili unistiti Vatikan financijskom krizom ili savjeti najblizih osoba koji su bili dupli agenti. To moze nagadjati svatko za sebe. Ono sto je jasno je da u zadnjih cetiri i pol godine nije jednom jedinom rijecju dao do znanja da je na njega izvrsen takav pritisak kojemu se ne bi mogao oprijeti. Naprotiv, sece se po vrtovima, pise, cita, prima ljude, djeluje zadovoljan i boljeg zdravlja nego kod odstupanja itd.

      Pazite, nije dovoljno reci da mu je netko lagao ili prijetio itd. to mora biti neizdrziv pritisak tipa da mu je netko drzao pistolj uz glavu. To je uz sve sto smo vidjeli nezamislivo, isprazne tlapnje razocaranih ljudi koji ne mogu prihvatiti realnost.

      Sto se tice zadrzavanja bijelog ruha i papinskog naslova, naravno da to nije zato sto nije bilo crnih reverendi ili da se ne tiskaju nove posjetnice. Mozda Benedikt ili ljudi oko njega, mozda cak i Franjo stoje iza one sulude teze o dvostrukom papinstvu, aktivnom i pasivnom, koje je iznio mons Ganswein jednom prilikom. To sto oni vjeruju u takvu cudnovatu biljku, ne znaci da je mogu svojom zeljom takvom napraviti. Papinstvo i njegove temeljne parametre je ustanovio Krist i ni sam Papa ga ne moze sustinski redefinirati jednako kao sto ne bi mogao redefinirati zenidbu itd.

      Uglavnom, iskljucujuci mogucnost izravne privatne objave (tipa Benediktu je objavljeno da tako postupi kako bi se ispunio treci dio fatimske tajne), meni se cini da citav taj posao oko ostavke baca sjenu na Benediktove suradnika, ali dakako najvise na njega samoga.

      Izbriši
    7. Toma,
      ne želim ulaziti u sve što je Memento rekao, no: čovjek iznosi činjenice koje slove gotovo kao sigurne u trady svijetu. Smiješno mi je kako ih čujem od najcrnjih neokonzervi - i oni su izgubili živce.
      Slične stvari potvrdili su i katholisches.info, messainlatino, infocatolica, secretummeummihi itd.itd.
      Nešto nije u redu u Vatikanu. Status pape emeritusa Benedikta XVI. nejasan je. Sve više izranja teorija o ucjeni - naravno, to su sve hipoteze, ali ih mnogi već drže vrlo vjerojatnima.
      Stalno se po njemačkim blogovima povlači ta glupost o bijelom talaru, navodno zbog toga što nije imao drugi kao i druge bizarnosti. Mnogi koji su desetljećima poznavali Ratzingera, odmah su rekli da to nije onaj čovjek kojega oni poznaju i ne mogu povezati s njim takve banalnosti.
      Ja sam to više puta o tome pisao: postoji il curialese, diplomatski jezik Rimske kurije. Kad ne možeš sve otvoreno reći, onda to kažeš tako da to razumiju oni koji to trebaju razumjeti. Mi bismo to rekli: onako "isusovački".
      Benedikt jest čestiti Bavarac staroga kova, tih, marljiv i pošten, ali je od početka osamdesetih u Rimu: on je naučio il curialese. Ja njegove izjave pratim od 1993. godine.
      Volio bih da otvoreno progovori, ali on to očito ne će ili ne smije?!
      Glede ED-a i FSSPX-a, mislim da su se od 2013. godine koordinate bitno promijenile i da zbilja nema potrebe za podjelama i svađama.
      No niti je nestao onaj ED duh od ranije niti FSSPX duh. Mene ne bi iznenadile izjave kardinala Burkea koje nam se ne će svidjeti, jer čovjek je u modernističkom sustavu i bori se, korak naprijed, dva unatrag, tri naprijed, jedan lijevo, dva desno.
      Takve nekakve pseudo-teorije o FSSPX-u širile su se i u FSSP-u i u Institutu Krista Kralja, no mislim da to danas zbilja ne treba potencirati.
      Jasno je uvijek bilo da je moderna Tradicija nastala zahvaljujući nadbiskupu Lefebvreu, no da postoje i drugi i to je činjenica koju priznaje i sam FSSPX.
      Bitno je čuvati Tradiciju i boriti se za nju.

      Kikii

      Izbriši
    8. “Prenijeli ste link na par besmislenih recenica, to nije cak ni pisani citat kardinalovih rijeci nego”

      Prenio sam vam da su ljudi sa tradi grupa koji su bili tamo tvrdili da je to receno, a sto je ponukalo na isti datum i stranicu traditional roman catholic da objavi taj post zbog te tvrdnje i rekao sam da treba uzeti to s rezervom. Ako je to razlog anateme, ok.


      Takodjer sam vam dao citat Ferrare kojeg cesto prenosite koji tvrdi da je cudno da papa nikada ne deklarira javno sto je mislio nego drugi tumace njegove rijeci.

      Ako cete o pismima, pogledajte malo po youtubu pa cete vidjeti da kad god netko urucuje pismo Benediktu to uvijek presretne Ganswein.


      Vas blog, naravno radite sto hocete, ali cemu prenosite tekstove nekoga tko tvrdi da koji apsolutno u istom tonu tvrdi je Papa Emeritus farsisticka situacija i da njegova ostavka i kodirane poruke imaju dublje znacenje, ali kazete “ja je uopce nisam shvatio kao kritiku na sadasnje vodstvo Crkve” i da su to “isprazne tlapnje razocaranih ljudi koji ne mogu prihvatiti realnost”.

      “To je uz sve sto smo vidjeli nezamislivo”

      Sto smo mi to vidjeli? Benedikta negdje gdje daje sam dvosatni intervju mozda?

      Ili smo vidjeli pismo koje kaze:

      Moja situacija “zatvorenog monaha” mi ne dozvoljava vanjsku prisutnost. Napustam samostan samo u posebnim prilikama, kada me osobno pozove Papa.

      Nemojmo zaboraviti i njegovu izjavu gdje hvali kako se uz Papu osjeca zasticeno. Od cega? One “cetvorice, petorice” koje je razvalio?

      Izbriši
    9. Kikii, kazes čovjek iznosi činjenice koje slove gotovo kao sigurne u trady svijetu. Koje je on to cinjenice iznio, a ja ih osporio? To da je Benedikt zatocen nije cinjenica, ja tvrdim suprotno i imam za to preobilje dokaza, a gdje su dokazi da je zatocen?

      Sto se tice ucjene, to po naravi stvari nije moguce dokazati dok se stvar ne rascisti. Ja nisam vidio nikakve dokaze da je ucijenjen, uostalom sto se pod time misli? Postoji bezbroj nacina za ucijeniti covjeka i meni je tesko zamisliti ijedan zbog kojega bi Benedikt XVI. imao pravo pristati na davanje otkaza. Pa u tom slucaju bi svatko tko ima imalo katolicke vjere (a Benedikt valjda jest takav) trebao postupiti bas suprotno! Ta nece valjda Majku Crkvu izruciti razbojnicima da bi sacuvao svoje ime casnim (znajuci da sve to skupa moze lako poslije izaci u javnost i koja mu onda vajda?). A ako se radi o jos manjoj stvari, onda to znaci da Benedikta smatramo potpuno nemoralnim covjekom, naprosto huljom. Hvala lijepa, ali radije cu prihvatiti njegovo objasnjenje da mu je zdravlje bilo sve losije i da se htio odmoriti i u miru provesti zadnje godine zivota (koliko god to ruznu sliku o njemu davalo), nego da je totalni beskicmenjak kakvim ga te teorije "ucjene" zele prikazati.

      Takodjer mi je tesko prihvatiti da bi jedini nacin na koji Benedikt moze komunicirati sa svijetom bio nekim prikrivenim dvoznacnim, nejasnim i na koncu potpuno samovoljno protumacenim porukama. To je nesuvislo. Da su ga zaista prevarili, da zaista kontroliraju svu njegovu komunikaciju, pa sta bi im bilo problem izbaciti i takve dvoznacne izraze i recenice. A ako mu dopustaju da pise pisma poput onoga za Meisnerov pogreb, zasto bi nam bilo teze zamisliti da pokusa jasno napisati ili reci sto mu rade svojim posjetiteljima, pa nisu medju njima svi monstrumi. Ja zaista ne znam kome padaju takve ideje na pamet, ali bojim se da je to tek samozavaravanje onih koji ocekuju od Benedikta ne znam kakvu pomoc. On je svoje napravio, idemo dalje!

      Bilo kako bilo, teret dokaza da njegova ostavka nije valjana je izrazito na onima koji je osporavaju, a ja do sada nisam vidio nista sto bi i priblizno zadovoljilo ikakav kriterij ozbiljnosti.

      Izbriši
    10. Prenio sam vam da su ljudi sa tradi grupa koji su bili tamo tvrdili da je to receno, a sto je ponukalo na isti datum i stranicu traditional roman catholic da objavi taj post zbog te tvrdnje i rekao sam da treba uzeti to s rezervom. Ako je to razlog anateme, ok.
      Gdje je navedeno tko je i kada cuo sto, makar i svojim rijecima prepricano? Da, zaista kad nekog optuzite tako kako ste vi optuzili kardinala Burkea:
      Kada ga se pitalo da li vjernik izvrsava Nedjeljnu obavezu odlazeci na misu od SSPX-a Burke je navodno odgovorio: Ne, oni su u sizmi
      onda morate za to donijeti kakav-takav dokaz. Reci procitao sam negdje na internetu nije dovoljno jer na internetu mozete pronaci sve sto zamislite.

      Ovo ostalo su sve neke "jedno radim, drugo govorim, trece pisem, a znacenje je nesto cetvrto" stvari na koje bi svatko tko je proveo par sati u novus ordo zajednici trebao biti naviknut. Teorije zavjere koje se temelje na tome sto neki postkoncilski Papa prica i radi kontradiktorne stvari! Wow, to sto Benedikt kaze da nije htio letjeti na prekooceanske susrete mladih pa je zato dao ostavku je razlog da mislim da su ga nadrogirali kako bi pred svim kardinalima procitao onaj govor o ostavci na Papinsku sluzbu. Tko zna, mozda su mu ugradili pod kozu i elektrosoker, pa jedna osoba iz prikrajka uvijek gleda i slusa sto radi i ako se odvazi napraviti korak vise ili izgovoriti rijec previse, onda ga potajice zdrmaju. Steta sto nisu dovoljno pazljivi, pa u nekim pismima poput ovog za Meisnerov pogreb ne ulove tajne fraze koje promucurnim pratiteljima vatikanskih zbivanja ipak daju do znanja da je Benedikt zatocenik nista manje nego sto je to bio grof Monte Cristo.

      Izbriši
    11. Baš sam sinoć rekao jednom prijatelju svećeniku da bi me on očito driblao do besvijesti s argumentima tipa da umišljam, fantaziram, vjerujem u teorije zavjere itd., primjerice u slučaju "Sanktgalenške skupine" da kardinal Danneels nije otvoreno priznao na televiziji da je ta "Mafija" - kako ju je on sam nazvao - uistinu i postojala.
      Dok opet netko javno ne prizna na televiziji da je Benedikt bio ucijenjen ili nije te ove druge stvari, dotada se možemo sporiti.
      Mislim da mnogi od nas imaju ispravan osjećaj i da u ovim mutnim vremenima intuicija pomaže.
      Mnogo toga nije onako kako to vidimo. Mnogo toga saznat ćemo tek na onome svijetu.
      Ja ne tvrdim da je Benedikt nemoralna osoba, ali ne vjerujem u te teorije da je bio umoran i nije imao crnu reverendu. Ja još uvijek vjerujem da on ima veze s Trećom Fatimskom tajnom i zbilja je čudo da je još uvijek živ. Mislim da on svoje nije napravio. - No, ne znači da se u tome ne varam. Dragi Bog vodi povijest, a ne mi ljudi.
      Jedino što sam toliko puta doživio: Ratzinger i Benedikt XVI. rabili su po potrebi "il curialese". Mislim da on s time nastavlja.
      Ne ulazeći u bolesne i iskonstruirane teorije sedisa i ostalih, činjenica je da nešto u Vatikanu i oko njega od 1958. godine nije u redu.
      Sada je stanje alarmantno, no opet: ni vrata paklena Crkvu ne će nadvladati.

      Kikii

      Izbriši
    12. Toma, bolje pismeno nemoj davati ovakve recepte. Da se uskoro ne pokaješ!
      Kad pogledamo unatrag nekoliko godina, rekao bih za sve nas: oprez, oprez, oprez!
      Danas su razboritost i mudrost tražene krjeposti.
      Treba ostati trezven, ali nas ništa ne smije iznenaditi.
      Samo Bog dragi zna što ćemo još vrlo skoro doživjeti.
      Zamislite da je netko 2011.najavljivao ovakav pontifikat - kako bismo ga pojeli!

      Kikii

      Izbriši
    13. primjerice u slučaju "Sanktgalenške skupine" da kardinal Danneels nije otvoreno priznao na televiziji da je ta "Mafija" - kako ju je on sam nazvao - uistinu i postojala.
      Zar je zaista neobicno da je takva grupa kardinala postojala? Pa grupe kardinala koje se natjecu za prevlast u crkvi postoje vec stoljecima. I ovakve mafijaske su i prije postojale i postojat ce. To mi nije posebno cudno.

      Ajmo reci i da su nekako ucijenili Benedikta (automatski mu se ugled u mojim ocima srozava ispod nule, ali dobro, to je jos najmanje vazno). I dalje je njegovo odstupanje potpuno pravovaljano. Zar netko zaista misli da je na Benedikta izvrsen veci pritisak, nego u nekim razdobljima povijesti crkve kad su mafijaske grupe gurale svoje kandidate i eliminirale suparnicke? Pa ipak nikome ne pada na pamet osporavati valjanost takvih papa. Dobro, imali smo i antipape, ali ne znam je li ikad postojao antipapa koji zapravo ne zeli biti papa kao sto je to slucaj sa Benediktom (odnosno, onima koji bi od njega to htjeli napraviti).

      Zamislite da je netko 2011.najavljivao ovakav pontifikat
      To valjda mislis prije nego je Franjo izabran? Jer bilo je i onih koji su sve sasvim tocno predvidjeli samo par sati nakon izbora.

      Izbriši
    14. “Steta sto nisu dovoljno pazljivi, pa u nekim pismima poput ovog za Meisnerov pogreb ne ulove tajne fraze”

      Upravo tako, pa samo nakon dva dana imamo optuznicu epskih razmjera koja je naciljana protiv Georga Raztingera. https://cruxnow.com/global-church/2017/07/18/hundreds-boys-abused-choir-run-georg-ratzinger/


      “Bilo kako bilo, teret dokaza da njegova ostavka nije valjana je izrazito na onima koji je osporavaju.”

      Kad prestane glumiti papu, onda cu prihvatiti da je sve ok i da trebamo ici dalje i da “netko kao biskup u bijelom” iz treceg djela tajne nema nikakve veze sa ovime sto sad vidimo, te da je cisto slucajno da prvi put u povijesti u Rimu imamo biskupa u bijelom koji nije papa (koji god to od njih dvojice bio).

      Papu Celestina V. koji je abdicirao je zarobio Boniface VIII. da ne bi slucajno doslo do ovako konfuzne situacije kakvu imamo danas da imamo jednog papu, a drugoga koji se pravi da je.

      Izbriši
    15. Ne vidim smisla u nastavku rasprave.
      Prejaki stavovi i zaključci gdje većina poznatih vatikanista, kanonista i teologa još nema izgrađen stavi ni zaključke. Najpametnije se držati Tradicije i osluškivati.
      Prvo što sam u Tradiciji naučio jest da Papu treba poštovati i slušati i moliti se za njega, ali također da je u povijesti svašta bilo, a Crkva nije propala. No u onome što škodi vjeri i moralu, Papu ne trebamo, čak i ne smijemo slijediti. Ali opet nije na nama svrgavati pape.
      To sam više puta jasno i glasno izrekao u vrijeme pontifikata Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. i skupo me stajalo. No nikada nisam mijenjao mišljenje.
      Ja nisam Franju proglašavao antipapom jer to nije moja dužnost, niti je to zaključak koji se može izvesti iz mojih razmišljanja. Iskreno, ne bavim se prebiše tim mislima.
      No opet, te odluke prepuštam sljedećim papama i ne bih se ni tu zalijetao i vračao i bajao kakve će oni odluke donijeti.
      Uglavnom, sada vlada urnebes koji od sv.Pija V. nije vladao u Crkvi i u tome se svi slažemo.
      O Franji su izrečena predviđanja prvi dan, točna predviđanja, na mnogim tradicionalnim blogovima. Ja sam mislio na naše katoličke medije, a ne na inozemne.

      Kikii

      Izbriši
  4. U tome je najveći Burkeov problem.
    NO (novus ordo). Nomen est omen! No! Ne! Nein!

    Otporovac

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Otporovac,
      uzmimo da smo mi novusordovci koji vjerujemo u Novus Ordo i ne želimo ni čuti za stari Obred.
      Bismo li rekli: "Burke je naš čovjek. Njemu je Novus Ordo iznad svega. Ovo ostalo je samo ukras?!"
      Mislim da ne bismo, nego bismo ga držali krajnje opasnom osobom, produžnom rukom "lefebvrovaca" u Crkvi, reakcionarom, nepopravljivim mračnjakom itd.
      Nedavno je jedan poznati svećenik FSSPX-a izjavio da dulje vrijeme nije istupao u javnost i napadao Amoris laetitia itd., jer su to četvorica kardinala učinila i to je odjeknulo, a on nastavlja raditi s ljudima u pastoralu.
      Upozorio je da je situacija u ovome pontifikatu bitno drukčija nego ranije.
      Ja bih rekao: nikad nismo bili ujedinjeniji i nemojte nam kvariti gušt.

      Kikii

      Izbriši
  5. U pravu si , molim te oprosti. To je ionako isto. TLM sa novom modernom propovijedi , ili NO na latinskom sa ,,starom " propovjedi i pričešću na ruku. Tradifest sa NO, i karizmatski susret bez plesa i molitve u jezicima. Nije mi sve dozvoljeno , ali sve mi koristi.
    Robelar
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  6. Osobno mi je žalosno čitati kako dvojica pravih katolika, privrženi tradiciji raspravljaju i ne nalaze zajednički jezik na kraju.. Toma i Kikii.. Lijepo bi bilo vidjeti da ljubav pobjedi, a ne ego ili okretanje leđa t.bijeg.. Da se i objavi nekad neka ludost, zar je to presudno? Nikako se ne slažem s pravljenjem dualizma papi no pustimo to i neka ljubav prema Gospodinu pobjedi.. Blagoslovljeni bili

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To se zove raspravljanje. Ne vidim da je povrijedjena krscanska ljubav ako ta rasprava ponekad bude malo zucnija.

      Izbriši
    2. Dobar katolik...lijep naslov za mene. No danas na dan sv.Ilije Proroka vidim da bih trebao biti još bolji da budem dobar katolik.
      Još gorljivije treba revnovati za Gospodina nad Vojskama, za staru Misu i Tradiciju. Modernizam nas truje i paralizira.

      Kikii

      Izbriši
    3. http://www.catholicculture.org/news/headlines/index.cfm?storyid=32150

      Archbishop Gänswein told Il Giornale that “stupid” people were “trying to use the Pope-emeritus in an anti-Francis tone.”

      V.

      Izbriši
    4. Kikii slažem se, a također i s Tomom, a posebno kad na ovako lijep način to se da pročitati.. Što se tiče Splita (druga tema) crkveni autoritet , moj stav. bi tu Ultra ludost trebao jasno i glasno osuditi i to bi bila najbolja evangelizacija.. Blagoslovljeni bili trady

      Izbriši
  7. Prava opasnost se sastoji u tom da neki, suočeni s krajnje otvorenim modernizmom Bergoglia, pribjegavaju tome da sad Ratingera, ili čak Ivana Pavla II. (samo je to opasnije s prvim jer je on još živ) počinju smatrati nekakvim braniteljem/ima tradicionalnog nauka. Tako se izlažu opasnosti prihvaćanja njihovih zabluda, kao i da budu prevareni da se opredijele za bilo koju stranu u eventualnom otvorenom raskolu unutar lažne modernističke crkve. Također počinju vidjeti junake u modernističkim kardinalima, čak i nekim koji otvoreno propovijedaju hereze, samo zato što su u jednoj stvari za katolički nauk (protiv su davanja pričesti preljubnicima).

    Zapravo su sva trojica koncilijarnih vrhovnika itekako opetovano očitovali da su modernisti, a razlika između njih je ne jesu li, nego samo u kojoj mjeri su iskrivili katoličku nauku te u kojoj mjeri su otvoreno, a u kojoj dvosmisleno, proturječili nauci Crkve.

    Budući da živimo u vremenu muke Mističnog Tijela Kristova, u kojem se može vidjeti slika mnogih stvari koje su se dogodile Kristu u Njegovoj Svetoj Muci, dobro je primijetiti da je cijelo vrijeme dok je Krist bio nepravedno osuđen, mučen, ubijen, te položen u grob, a njegovi apostoli i učenici gotovo svi razbježani, stolica vrhovnog svećenika bila prazna, nakon što je vrhovni svećenik Kajfa na vijeću (koncilu) svećenstva odbacio Krista i razderao svoju haljinu, kako tumači naš sv. Jeronim:

    "I tim razdiranjem svojih haljina [Kajfa] pokazuje da su židovi izgubili slavu svećenstva i da je prijestolje njihovog velikog svećenika prazno. Jer kad je razdrio svoju odjeću, razdrio je veo Zakona koji ga je pokrivao. [velikim svećenicima je Bog zabranio razdirati odjeću u Lev 21:10]"
    (iz kolekcije komentara na Evanđelja koju je složio sv. Toma Akvinski, str. 926: https://archive.org/stream/p3catenaaureacomm01thom#page/926/mode/2up)

    Ako bi netko rekao da to nije važno jer je u to vrijeme sv. Petar bio papa, prevario bi se, budući da je sv. Petar, iako mu je Gospodin već prije Svoje Muke obećao da će postati papa, zapravo tek postao papa nakon Kristova uskrsnuća i ukazanja na Tiberijadskom jezeru, kad mu je rekao: "Pasi ovce moje", čime mu je dao papinsku vlast (Pastor Aeternus, pogl. 1).

    Kad bi se povukla paralela između spomenutih događaja iz Kristove Muke i muke Njegove Prečiste Zaručnice, došlo bi se do toga da je papinska stolica prazna otkad je Pavao VI. na Koncilu odbacio Kristovu nauku zamjenjujući je modernističkim zabludama i herezama, da je Crkva toliko potisnuta i smanjena da je kao u grobu (ali ne da je nestala s ovoga svijeta), da su neki biskupi izdali Crkvu, a drugi pobjegli tj. šute pred zabludama, i da će tek nakon uskrsnuća (tj. obnove) Crkve Bog poslati pastira svojim ovcama.

    Danas su mnoge stvari nejasne i mnogima se čine očajne, no nakon obnove vidjet će se kako je providonosno Bog uredio čak i okolnosti ove krize, kao što je uredio i Kristovu Muku, da konačni rezultat bude na neizmjernu korist dušama i slavu Božju. Ova kriza nije slučajna, niti bi modernisti mogli išta učiniti protiv Božje Crkve da Bog nije to dopustio. Sjetimo se Kristovih riječi:
    "Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga." (Iv 10:17-18)

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.