srijeda, 30. rujna 2015.

Hodočašće 'Populus Summorum Pontificum' 2015.


Hodočašće u Rim koje se pod nazivom Populus Summorum Pontificum održava već nekoliko godina za redom i o kojemu smo na ovom blogu pisali (1, 2, 3, 4, 5) održat će se i ove godine krajem listopada. Ako ste odlučili ili još razmišljate o sudjelovanju na ovom hodočašću i želite se povezati s drugim sudionicima iz Hrvatske, javite mi se na mail (tomablizanac@gmail.com) kako bih vas spojio. Na taj način možete podijeliti informacije ili razjasniti eventualne nejasnoće.

utorak, 29. rujna 2015.

Dječja hodočašća na Mont Saint Michel


In Gottes Namen fahren wir,
zu Sankt Michael wollen wir

Dječja hodočašća u 14. i 15. stoljeću mogu se promatrati kao jedna od posebnosti, možda i najspektakularnija, hodočašća na Mont Saint-Michel. Od srednjeg vijeka crkveni i svjetovni kroničari, poznavatelji i povjesničari ih opisuju ističući iznimnost tih masovnih kretanja koja su izazivala kako divljenje tako i osudu.

***

Godine 1393. Nicolaio di Bonacorso, pišući iz Avignona toskanskom trgovcu Francescu di Marco Datiniju, u dva navrata spominje hodočašća djece. U pismu od 16. rujna govori o svojevrsnoj epidemiji opisujući sabiranje mladih dječaka iz više zemalja francuskog kraljevstva:
100 ili 200 dječaka nosi barjake kojima je s jedne strane naslikan anđeo sv. Mihael, a s druge grb Francuske, Bretagne ili zemalja iz kojih su došli bez da su dobili dopuštenje oca ili majke, bez novaca, bez kruha i vina... uputili su se prema Mont Saint Michelu koji je na moru unutar granica Bretagne i gdje se nalazi crkva posvećena sv. Mihaelu. Ondje ostaju kraće ili duže vremena i onda se vraćaju. Ovaj se pokret proširio po čitavome kraju i odavde, iz Avignona, od prekjučer do danas se oko 200 djece, manje i veće, zaputilo onamo sa zastavama... Da samo vidite kako ta djeca trče! Sretni što bježe i odlaze na put! Kažem vam da je to doista nevjerojatna stvar onome tko ju nije vidio. Kažu da se događaju velika čuda, da su očevi i majke koji nisu htjeli pustiti svoju djecu vidjeli ove kako umiru... Procijenjuju da je iz brojnih zemalja do danas na tisuće djece otišlo onamo.

***

Anonimni kroničar iz Kölna u rubrici iz 1455. godine spominje hodočašće na Mont dajući određene pojedinosti o trajanju ovog fenomena, godištu djece, njihovom porijeklu, organiziranosti, odlasku, njihovu stijegu i povratku: ova su događanja trajala dvije godine, u njima su sudjelovala djeca od 8 do 12 godina, koja su dolazila iz gradova i sela čitave Njemačke (kao i drugih zemalja); lik svetog Mihaela i grbovi mjesta iz kojih su krenuli bili su naslikani na zastavama, a usprkos tomu što su otišli bez sredstava i protivno volji svojih roditelja, vraćali bi se zdravi i čitavi.

nedjelja, 27. rujna 2015.

Sav la-sav, sav la-sav, kav la-kav, kav la-kav, zeer šam, zeer šam

Ovo u nastavku nije satira, ako netko ne vjeruje, poslat ću mu fotografije stranica iz knjige.

subota, 26. rujna 2015.

Što na umu...



Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić na dnevniku HTV-a 23. rujna 2015.:
"Tu se pokazuje i ono što je sadržaj naše vjere, a to je da je svaki čovjek Božje stvorenje, da smo svi sinovi i kćeri istoga nebeskoga Oca, svi vjerujemo u istoga Boga iako smo u različitim religijama."


http://www.hrt.hr/enz/dnevnik/300178/

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Mons.-Hranic-Odnos-prema-izbjeglicama-je-pun-ljudskosti

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hranic-u-opatovcu-se-prema-izbjeglicama-odnose-s-puno-ljudskosti-treba-odati-priznanje-policiji/843700.aspx

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/izbjeglice-neprestano-pristizu-u-kamp-opatovac-bajakovo-blokirano-kolonom-od-9-kilometara---409622.html

http://narod.hr/hrvatska/u-hrvatsku-uslo-vise-od-44-000-migranata-policija-u-opatovcu-upotrijebila-pepper-sprej


Krivotvorena izjava u crkvenim medijima:
"tu se pokazuje ono što je sadržaj naše vjere – da je svaki čovjek Božje stvorenje, da smo svi sinovi i kćeri istoga nebeskog Oca, svi međusobno braća i sestre." (mons. Đuro Hranić)

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=173151 (https://archive.is/FUl8q)

http://www.caritas.hr/index.shtml (https://archive.is/YxMxh)

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=41136&act=view (https://archive.is/Uud6I)

Ako netko prigovori da se nadbiskup govoreći na licu mjesta pred kamerama zabunio, takvu mogućnost mogu prihvatiti samo ako mi pokažete tekst ili izjavu u kojoj se ispravlja ono što je rekao i tumači ispravni katolički nauk. U suprotnom ću, čini mi se sasvim logično i razumno, pretpostaviti da ono što je rekao zaista i vjeruje. To što su crkvena glasila prenijela prepravljenu verziju njegove izjave govori samo da neki novinar koji je sastavljao članak još uvijek ima osjećaj što će biti sablažnjivo čitateljima, a nema nikakve veze sa stavom samog nadbiskupa.

srijeda, 23. rujna 2015.

Müller upozorava na njemački raskol. Na raskol samo u Njemačkoj?


Kardinal Gerhard Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, upravo je, govorom u Regensburgu, osudio ono što je nazvao ozračjem njemačkog polaganja prava na vodstvo u cijeloj sveopćoj Crkvi, upozorivši da bi Njemačka mogla postati očevidac odcjepljenja od Katoličke crkve kakvo je izazvao Martin Luther 1517. u vezi s pitanjem oprostâ. Luther je napao nauk o oprostima – otpuštanju vremenite kazne za grijeh – jer se taj nauk zloupotrebljavao u praksi, a ne jer je u sebi bio pogrešan, što nije ni mogao biti. U naše je pak dane olako dodjeljivanje poništenja ženidbe potkopalo nauk o njezinoj nerazrješivosti te sad njemačka hijerarhija prednjači u zahtjevu za obaranjem samog nauka, u ime "pastoralne prilagodbe zbilji" – "zbilji" koju su vlastitim nemarom sami stvorili.

Müllerove primjedbe, iznesene prigodom predstavljanja knjige [Robert kard. Sarah, "Bog ili ništa"], sadržavale su i ovaj oštar napad na kasperijance: "Svakako, pokušava se – egzegetski, historiografski, istraživanjem povijesti dogmi i upućivanjem na psihologiju i sociologiju – razgraditi katolički nauk o ženidbi, koji potječe iz Isusova nauka, i dovesti ga pod određeni vidik samo da bi Crkva ispala pomirljiva prema svijetu."

"Nije nam objavu prilagođavati svijetu," kaže Müller, "nego svijet pridobiti za Boga." Zašto ništa ni približno tako otvoreno nismo čuli od Franje? Umjesto toga on nastavlja predsjedati tzv. Sinodom o obitelji, sinodom na kojoj je, nekako, "središnjim predmetom pastoralne službe u budućnosti proglašeno pripuštanje građanski vjenčanih razvedenih svetoj pričesti i priznanje homoseksualnih veza", a ne obrana nerazrješivosti ženidbe.

Müller je zatim progovorio o srži problema, koju je Sinoda, izgleda, odlučila zanemariti: "Pastoralna skrb mora smjerati na vječno spasenje." Vječno spasenje. Eto prave misli! Pa i prave svrhe postojanju Crkve. A ipak izraz "vječno spasenje" kao da se nikad ne pojavljuje ni u jednom od opsežnih Franjinih komentara o sinodskom procesu ili, u vezi s time, o katoličkom nauku i s njim bitno povezanoj pastoralnoj praksi. Čujemo samo o rigorizmu, legalizmu, farizejštini i o potrebi za "kreativnošću" i "iscjeljenjem".

Kardinala Müllera valja pohvaliti i podržati ga u njegovu nastojanju da istakne očito: da je Sinoda o obitelji prijetnja obiteljima, orkestrirana od iskvarene njemačke hijerarhije (koju je ovlastio Franjo). Međutim valja reći i da je ista iskvarenost očita u crkvenim hijerarhijama svih zapadnih nacija, kako je primijetio kardinal Sarah osuđujući dekadentno zapadnjačko viđenje čovjeka, svijeta i društva i zaključivši: "Crkva je dužna boriti se da kaže ne toj novoj kolonizaciji."

Ali kako to da je sam Franjo sukrivac za tu novu kolonizaciju, istodobno dok joj se kardinali odvažno suprotstavljaju na sinodi koju je upravo on zamislio, pokrenuo, nadzire ju i obećava učiniti od nje forum za novi zlokobni pojavak svojeg "Boga iznenađenja"? Ne koristi osljepljivati sebe za ono što se tu zbiva. Ništa od svega toga ne bi se događalo da nije Franje. Sinoda propasti bila je njegova zamisao, a oni koji se sada suprotstavljaju njezinim korjenito naprednjačkim naumima zapravo se – sigurno to znaju, ako i ne smiju otvoreno reći – suprotstavljaju njemu. Zagonetka je to koju bi mogao razriješiti samo tekst Treće tajne što ga tek trebamo saznati, u kojem Blažena Djevica govori o onome što je sestra Lucija otkrila kardinalu Caffarri u 90-im godinama 20. st.: "Konačna bitka između Gospodina i Sotonina carsta vodit će se oko ženidbe i obitelji."

16. 9. 2015.
Christopher A. Ferrara
http://fatima.org/perspectives/sd/perspective777.asp

nedjelja, 20. rujna 2015.

Migranti - privremeno


Dodatni komentar na samu "krizu"

Možda će nekome zvučati čudno ili bezosjećajno, ali ja na ove migracije gledam kao cjepivo za bolesnu Europu. Treba samo paziti da se ne pretjera u količinama i reakcija bi najviše trebala pogoditi upravo one najbolesnije dijelove EU-a.
Za čovjeka je jednako loše da je bezbožnik i protivnik Božjeg zakona, kao što su većina danas na zapadu, i da je štovatelj lažne vjere kao što su muslimani koji dolaze... i jedan i drugi put vode u vječnu propast.
No, ako su se ovi na zapadu uzoholili i uz sve obilje koje uživaju u potpunosti zaboravili na Boga, onda Bog može dopustiti da ih oni sljedbenici sotone probude iz toga sna. Bog je kroz povijest često dopuštao poganima da napadnu i donekle unište njegov narod kada se njegov narod odmaknuo od njega i zaboravio na njegove zapovijedi.
Ne znam kakav je točno sastav ovih migranata tj. jesu li oni "tvrdi" u svojim stavovima kao ISIL ili ne, ali iz iskustva se može zaključiti da je često lakše obratiti nekoga tko o Crkvi ne zna gotovo ništa, nego onoga tko je od Crkve otpao.

A sad na praktični dio:

- Kad Njemačka odluči da joj je previše dati će nekoliko milijardi eura da se postavi bolja zaštita između Turske i Grčke i "kriza", barem na ovim našim područjima će prestati.

- Do tada treba što je ekspresnije moguće proslijediti migrante koji uđu u HR prema njima željenim zemljama. Uobičajeni transport može biti nešto duži, a za one koji hoće doći u jednom danu sa naše do Slovenske / Mađarske granice treba naplatiti kartu. U izračunu karte uzeti u obzir pojačanu amortizaciju transportnih sredstava (vlakova, autobusa), dodatno zaposleno osoblje itd.

- Na granice je potrebno postaviti jasna upozorenja da je ovo katolička zemlja i 10 božjih zapovijedi. Naglasiti da svu pomoć u hrani, vodi, prijevozu radimo jer nam naša katolička vjera nalaže da pomognemo svom bližnjem.

- Aktivirati veći broj svećenika (probranih) da idu među migrante i pomažu sa hranom, vodom itd. Uz to im navještaju evanđelje. Potrebno je govoriti jasno i bez uvijanja. Naravno, uz svakog svećenika idu i 2-3 specijalaca u civilu.

- U međuvremenu zaštiti one dijelove koji su prohodni sa ogradom kako bi se moglo brzo reagirati ukoliko Slovenija & Mađarska u potpunosti zaustave prolazak migranata. Na taj način moći će se regulirati dolazak novih.

- Složiti PR tim koji će pokazati kako se prema migrantima dobro postupa i posebno razloge zašto se tako postupa (vjera!) - unatoč tome dignut će se veća bura u medijima nego protiv Mađara, ali će to biti i dobra informacija onima koji bi htjeli doći/proći Hrvatsku.

Neki će reći da ovo nije realno i da se ne može napraviti u jednoj "sekularnoj" državi kao što je Hrvatska.
Ja kažem vaša sekularna rješenja ne djeluju i potrebno se jednoj negativnoj sili (sotoni/islamu) suprostaviti pozitivnom silom (Vjera), a ne vakumom (bezvjerjem, sekularnim zakonima itd...)

Reći će da se islamisti ne mogu obratiti.
Ja kažem što su onda radili blaženi Augustin Kažotić i toliki svetci kroz povijest.

Reći će da ne treba graditi ogradu.
Ja ću ponoviti što Biblija kaže
"U svojoj dobroti milostiv budi Sionu
i opet sagradi jeruzalemske zidine!"

Dakle, nećete svojim svjetovnim pristupom riješiti ovu "krizu".
Možda je malo odgodite pa si čestitate kako ste uspjeli.
Ali vakum se mora ispuniti. Bogate i bezbožne zemlje prije ili kasnije će pregaziti oni koji to bogatstvo žele i donijeti svoju vjeru,
lažnu ili pravu.


...

Analiza i projekcija broja migranata će morati pričekati jer je to ipak opsežniji posao.


subota, 19. rujna 2015.

Posvetna molitva hrvatskoga naroda Euharistijskom Srcu Isusovu

Možda nije loše izmoliti dok se brinemo oko problema u Hrvatskoj i u Crkvi.


POSVETNA MOLITVA HRVATSKOGA NARODA EUHARISTIJSKOM SRCU ISUSOVU

Euharistijsko Srce Isusovo, Srce Boga-čovjeka, Spasitelja svijeta i Kralja nad svim vladarima!
Hrvatski Tvoj narod priznaje, da je od Tvoje dobrote primio lijepu svoju domovinu, da se u njoj slobodan razvija Tebi na slavu i da postigne svoj vječni spas. – Dar je ljubavi Tvoje, što si ga među prvim narodima Europe pozvao u svoju svetu katoličku Crkvu, što si ga sačuvao od krivovjerstva i jačao, te je bio kroz stoljeća predziđe kršćanstva. Tvojoj nauci zahvaljuje svu prosvjetu svoju. Tvojim zapovijedima svoje poštenje i napredak.
Priznavajući to mi se klanjamo Tvojoj Božanskoj mudrosti, moći i ljubavi, kojom vladaš hrvatskim narodom iz presvetog Sakramenta.

Znademo ipak, o Božansko Srce, da smo Te toliko puta ranili prestupajući zakon Tvoj, osobito grdnom psovkom i kletvom, pa smo zato osjetili težinu desnice Tvoje. Mi sad kao narod žalimo grijehe svoje i moleći Te za proštenje, svečano izjavljujemo, da ćeš Ti od sada vladati zakonom svojim u srcima našim, jezikom našim, obiteljima našim, gospodarstvom i društvima našim, u javnom i državnom životu našemu.

Tebi se evo danas s nama sav hrvatski narod posvećuje kao svome Kralju i Tebi izruča sebe i sve svoje. U Tebe, koji si Istina, Put, i Život stavljamo svu nadu svoju, uvjereni, da će nas istina vjere Tvoje osloboditi, put zapovijedi Tvojih mir nam povratiti, snaga nas života Tvoga euharistijskoga preporoditi.

Molimo Te dakle, o Božanski Kralju naš, da žarkom ljubavi Srca svoga ražariš srca naša, te Ti ostanemo vjerni u svetoj rimokatoličkoj Crkvi, Ti nas vodi i blagoslovi, da izvršimo narodnu zadaću svoju, koju nam ljubeznom Providnošću namjenjuješ, da preko nas Ti zavladaš u srcima ostale slavenske braće naše, te se svi u Tebi radujemo u sretnoj vremenitoj i vječnoj domovini. Amen.

(molitvenik "Kruh nebeski")

v. također Euharistijski kongres u Zagrebu, Slovenec (19.8.1931.)

četvrtak, 17. rujna 2015.

ponedjeljak, 14. rujna 2015.

Baš zanimljivo

No, moja misa izgleda u potpunosti jednako kao katolička. Doduše, na Drugom vatikanskom saboru protestantski teolozi utjecali su na razvoj mise, pozvani su da promijene način bogoslužja, pa je i ovo što se služi u katoličkoj crkvi zapravo naša misa. No, nećemo o tome, da se s nekim ne posvađam, a ne želim se svađati ni s kime, već približiti. Trebamo svi produbljivati ono što nam je zajedničko, zanemarivati ono u čemu se razlikujemo - navodi karlovački pastor.
(Nevjerojatna životna priča 'Nekad sam po stadionima mlatio policajce, a sad sam protestantski pastor u Karlovcu')

***

Sv. Josemarija odgovara na pitanja o braku:
Stara španjolska poslovica kaže: "Dobro njegovana žena drži svoga muža podalje od vrata." Zato se ne bojim reći da su žene odgovorne za 80% nevjera svojih muževa jer ne znaju kako ih osvojiti svaki dan i kako se nježno i brižno brinuti o njima.

***

U hrvatskom prijevodu Velikog katekizma svetog Pija X. nešto fali:
887. P. Što treba učiniti katolik, ako bi mu koji protestant ili koji povjerenik protestanata ponudio Bibliju?
O. Ako bi koji protestant, ili koji njihov povjerenik, ponudio nekom katoliku Bibliju, on bi je morao predati svom župniku.
Talijanski:
887 D. Che dovrebbe fare il cristiano se gli venisse offerta la Bibbia da un protestante o da qualche emissario dei protestanti?
R. Se ad un cristiano venisse offerta la Bibbia da un protestante, o da qualche emissario dei protestanti, egli dovrebbe rigettarla con orrore, perché proibita dalla Chiesa; che se l'avesse ricevuta senza badarvi, dovrebbe tosto gettarla alle fiamme, o consegnarla al proprio parroco.
Engleski:
32 Q. What should a Christian do who has been given a Bible by a Protestant or by an agent of the Protestants?
A. A Christian to whom a Bible has been offered by a Protestant or an agent of the Protestants should reject it with disgust, because it is forbidden by the Church. If it was accepted by inadvertence, it must be burnt as soon as possible or handed in to the Parish Priest.

Valjda nisu još ponegdje intervenirali.

***

Povodom blagdana Uzvišenja svetog Križa:


Ovo je križ oni slavni,
nad kin na sfit oružja ni,
nad ńim, znajte, ni sloboda,
ov križ svitu zdravje poda,
krstjanstvu je on dobitje,
on podaje rajsko bitje,
on je zlamen na nebesi,
on krajevstvo božje resi,
ovi veže, odvezuje,
sfakon, kogod ńega štuje;
drvo sluge nas učini,
ov križ službu sfu razčini,
ov križ podni sfu čast sfita
i trudnikon daje mita,
ovde visi zdravje naše,
koje na smrt sfej i staše,
Isus smrtju sfon pridobi
sfake smrtne naše zlobi;
za dobitje križ je sfakom,
križ nam poda zdravi zakon.
(iz Marin Gazarović, Prikazanje života i muke svetih Ciprijana i Justine)

četvrtak, 10. rujna 2015.

Mala škola ministriranja

Dublje ćete spoznati značenje svete mise.

Ako želite naučiti ministrirati na tradicionalnoj latinskoj misi (izvor obilnih Božjih milosti), prijavite se za Malu školu ministriranja. Sve upute su na navedenoj poveznici.

Nekoliko korisnih materijala: slikovni vodič (ovdje ili ovdje), mali latinsko-hrvatski misal ili red mise, odgovori napisani kako se izgovaraju.

Naučit ćete da se ovako ne smije ponašati!

utorak, 8. rujna 2015.

Koji je udio nevaljanih svećeničkih ređenja?

Za većinu sakramenata znam koje uvjete je potrebno zadovoljiti za valjanost. Za ženidbu iskreno ne znam.

Još nisam čuo da se kad neki svećenik skrene s pravoga puta, pa se konačno i raspopi, postavlja pitanje valjanosti njegova ređenja te posljedično njegovih sv. misa, ispovijedi, ženidba itd. A kad se muž i žena rastave, odjednom se nađe razlog zbog kojeg oni zapravo i nisu bili valjano crkveno vjenčani.

Može li mi netko objasniti što je to psihološka nezrelost kao razlog utvrđenja ništavosti ženidbe? Je li moguć takav razlog ako brak traje više godina i u njemu ima djece?

nedjelja, 6. rujna 2015.

Pontifikalna misa biskupa Fellaya u Zagrebu 2. listopada

Krenimo s najvažnijom viješću, u petak 2. listopada 2015. poglavar Svećeničkog bratstva svetog Pija X. preuzvišeni gospodin Bernard Fellay u Zagrebu će celebrirati pontifikalnu svetu misu. Toga dana je blagdan svetih Anđela čuvara, a mjesto održavanja mise još nije objavljeno, premda sam načuo da bi to mogla biti dvorana u Češkom narodnom domu u Šubićevoj ulici. Koga zanima, zacijelo će više informacija uskoro moći naći na blogu Christus Rex.


Ovaj događaj najavio je danas vlč. Marko Tilošanec. Kao što vidite, vlč. Tilošanec nosio je bijelu misnicu jer je pjevao misu o blagdanu sv. Pija X. Premda je spomendan ovog svetog pape po tradicionalnom kalendaru bio 3. rujna, kako je on zaštitnik dotičnog svećeničkog bratstva, nedjeljni misni obrasci su ustupili mjesto onima ovoga svetca. Jasno, molitve 15. nedjelje po Duhovima dodane su na odgovarajućim mjestima u misi. Bilo je simpatično kada je svećenik u čitanju poslanice (1 Sol 2, 2-8) na hrvatskom prije propovijedi rekao: "propovijedamo ne tražeći da se svidimo ljudima, nego Bogu koji pozna naše nakane".

U propovijedi je p. Tilošanec govorio o sv. Piju X. kojega je nazvao, otprilike citiram, zadnjim neosporno velikim svetim papom. Nakon mise sa stolića su se mogla uzeti dva noviteta. Letak naslovljen Tvoja odluka - Sutra je možda već prekasno podsjeća pomalo na nešto što bismo očekivali od dosadnih sektaša. No to je samo zato što smo kao katolici već navikli da se ne govori o opredijeljenju svakog čovjeka za ili protiv Krista i Njegove Crkve koje je presudno za vječnu sreću ili prokletstvo. Apologetska brošurica Je li Isus Krist Sin Božji? lijepo je oblikovana i na 35. malih stranica (trećina A4 papira) ukratko razrađuje sljedeće teme: Isusovo povijesno postojanje, Autentičnost i vjerodostojnost Evanđeljā, Isus ispunjava sva proročanstva, Talmud potvrđuje Isusovu žrtvu na križu, Isus - Sin Božji, Isusovo grobno platno, Kristovo uskrsnuće, Katolička Crkva, Oni su pronašli Krista. Ima dosta ilustracija i privlačnog je izgleda. I letak i brošura su besplatni, pa možete naručiti i provjeriti jesu li prikladni da ih dijelite otpalim katolicima, nevjernicima i krivovjercima u svojoj sredini.

četvrtak, 3. rujna 2015.

Štiklec z brega

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objavila je da je vlada donijela odluku da je kandidira za glavnu tajnicu UN-a i nada se da će u tome dobiti potporu predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović. (Jutarnji.hr)


Prije više mjeseci je apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico osobno lobirao kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da podrži kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

Navodno je nuncij rekao hrvatskim biskupima na sastanku Hrvatske biskupske konferencije da se trebaju ugledati na Vesnu Pusić i Ivu Josipovića.

Da, to je najvažnija osoba u postupku imenovanja novih biskupa u Hrvatskoj.

utorak, 1. rujna 2015.

Ispovijedi kod FSSPX-a valjane u Jubilejskoj godini milosrđa, odredio Papa Franjo


Pravednost nalaže da prenesem ovaj izvadak iz pisma pape Franje povodom Jubileja milosrđa, svete godine koja će trajati od 8.12.2015. do 20.11.2016.
Zaključno promišljanje posvećujemo vjernicima koji iz različnih razloga posjećuju crkve o kojima skrbe svećenici Bratstva sv. Pija X. Ova jubilejska godina milosrđa nikoga ne isključuje. S različnih strana su me određena subraća u biskupstvu izvijestila o dobroj vjeri i dobroj sakramentalnoj praksi ovih vjernika, doduše povezanom s nelagodom da žive u pastoralno teškoj situaciji. Nadam se da će se u bliskoj budućnosti pronaći rješenja kako bi se ponovno uspostavilo potpuno jedinstvo sa svećenicima i poglavarima Bratstva. U međuvremenu, potaknut nužnošću, odgovoriti dobru ovih vjernika, određujem, svojom osobnom odlukom, da u međuvremenu oni koji tijekom Svete godine milosrđa pristupe sakramentu Pomirenja kod svećenika Bratstva sv. Pija X., valjano i dopušteno primaju odrješenje od svojih grijeha.
Naime, rasprave o ovlasti ispovijedanja svećenika Svećeničkog bratstva sv. Pija X. vodile su se u komentarima ovog bloga poprilično dugo, a ovim Papinim potezom je pitanje gotovo u potpunosti riješeno. Ostaje mogućnost da su ispovijedi kod svećenika bratstva nevaljane prije 8. prosinca ove godine i nakon 20. studenog iduće, ali takva teza poprilično je neodrživa, ako zbog ničeg drugog, a ono zbog brige Crkve za spasenje duša.

Fotografija na vrhu ovog posta preuzeta je kao ilustracija s bloga Christus Rex. Prikazuje hrvatskog svećenika Bratstva sv. Pija X. koji je nedavno celebrirao misu u rimskoj bazilici sv. Marije Velike. Ostaje vidjeti kako će hrvatski biskupi reagirati na milosrđe koje Papa Franjo iskazuje članovima i podupirateljima FSSPX-a.

Laudato si'


U nastavku pročitajte nekoliko kraćih članaka o zadnjoj enciklici Pape Franje.
  1. Porazna kritika - rtf / pdf
  2. Laudato si’ i račvanje Boga - rtf / pdf
  3. Franjine tišine - rtf / pdf
Zahvaljujem prevoditelju.