utorak, 28. srpnja 2015.

Izlet i misa

U neposrednoj blizini crkve Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata...
Izlet na Sljeme - Salezijanska mladež (travanj 2013.)




***

Preko bloga Christus Rex sam naišao na ovu sliku s ljetovanja mladih u vojarni „Kovčanje“ u Malom Lošinju iz srpnja ove godine.


Slobodno pošaljite svoje primjere iz Hrvatske. Bitno je zabilježiti, ne zbog onih koji su na slikama, nego zbog onih koji zabijaju glavu u pijesak.

Dodano nešto kasnije. Naiđoh i na fotografiju ovih, kako ih članak naziva "lažnih fratara" koji se valjda nisu dogovorili koju liturgijsku boju će koristiti (ko da je to bitno).

Broj komentara: 11:

  1. A evo za ove zadnje "fratre", na snimci objasnjava jedan od njih zasto su se odlucili za ovu kombinaciju boja (otprilike od 2'30'').

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimljivo je i kako preskacu ime mjesnog biskupa (naravno, uz improvizirani tekst, ali to nije za novus ordo neobicno), v. 30'10''. Papu Franju ipak spominju, valjda im on nije "bad guy".

      Izbriši
    2. Za tim odmah slijedi (unutar euharstijske molitve) jedna refleksija i razmatranje ovog sijedog "fratra".

      Izbriši
  2. Sijedi je "fra" Luka Marić, a drugi "fra" Mile Vlašić. Detaljnije o toj skupini:
    http://www.cbismo.com/index.php?menuID=36

    OdgovoriIzbriši
  3. Kod zadnje slike fali fratar on bi trebao imaati bijelu!
    Pa da bude crven bijeli plavi
    baka

    OdgovoriIzbriši
  4. Vojni ordinarij posve zakazao.. a za Salezijance zaista sam se neugodno iznenadila...nadam se da je nova postavka Salezijanaca kvalitetnija od ovoga ovdje što vidimo na fotki... Kako će ta djeca i mladi imati poštovanja prema svetoj Žrtvi kad je pitanje je li "pastirima" poznato što je sv.Misa? Po svemu sudeći što vidimo sumnjam.... Sve više mi se čini posvemašnja izgubljenost i da su se pastiri pretvorili u vukove u janjećoj koži... Nažalost pastir od kojeg sam otišla, a pripada vojnom ordinarijatu je i meni slao knjige mormona i sličnih na čitanje...Zar mi katolici trebamo učiti od mormona, žalosno...
    Malena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Salezijanci me uopće ne iznenađuju. Od rođenja sam u njihovoj župi na Jarunu i ništa me kod njih ne može iznenaditi. Mi smo već prije 30ak godina imali na tzv. dječjoj Misi baletnu točku, i slične gluposti. Koliko je meni poznato, oni su po nemarnosti prema Sv. Misi avangarda (torturu u vezi tzv. Mise za mlade neću ni spominjati). Doduše, zadnjih godina se stanje znatno popravilo, zahvaljujući uglavnom jednom mlađem svećeniku (onom koji je izjavio da bi volio naučiti služiti tradicionalnu Misu). Čak su uveli i kađenje na nedjeljnim Misama, ali sve to nije dovoljno dok god se pastiri ne prestanu nastojati svidjeti svakome, a najviše onima koji ni nisu katolici.

      Izbriši
  5. Salezijanci & Vojni, 

    Malo ste svi pretjerali. Koliko god vama te Mise nisu oku ugodne, one su ipak što je najbitnije valjane. Pretvorba je i na Sljemenu i na moru bila valjana. Svećenici su u punom zajedništvu. Ne razbacuju se novcem i drže fancy slavljenja po hotelima kao neki. Također se na slikama ne vidi kako su slavljenici primali pričest pa nam ostaje vjerovati da je i to bilo jednako dostojanstveno. Tko zna, možda su predvodnici slavlja  čak koristili i treću euharijstijsku molitvu. Također vjerujem da se i najzdrtiji tradicionalisti slažu sa mnom da je bilo gotovo nemoguće imati TLM na te dvije lokacije. Zamislite samo onog svećenika da je okrenut prema igralištu pa mu netko zabunom dobaci loptu ili pomisli da čeka na izmjenu!?
    Uglavnom misa je misa, slavlje je slavlje, bitno je samo da je sve kanonski regularno...možda jedino ne bi trebalo koristiti one presvlačionice na plažama jer bi moglo doći do neugodnih situacija ako bi netko išao presvući badić a u njima taman traje ispovijed...

    Ferdinand Zvonimir 

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što je tu dostojanstveno? Nezainteresiranost i bestidno oblačenje? Vjerujem da si vidio da postoje određene norme oblačenja i ponašanja za vrijeme sv.Mise... Je li valjano je upitno... Jesi li prisustvovao pa znaš? ovo je komedija s ispovijedi...:-) da, također postoje pravila koja lijepo objašnjavaju gdje je primjereno slaviti sv.Misu i druge sakramente,,, Vjerujem da to znaš... Što više poštujemo Isusa u sakramentima to je potrebno više paziti kako ćemo ih slaviti i sv.Misa je žrtva...
      Mislim da je iz ovih prizora jasno da to nije dostojno Gospodina.

      Izbriši
    2. Pa kad je sve kanonski regularno, mogli bi se i ispovijedati dok presvače badić.

      Izbriši
  6. 1,Kor10,7 Sjede narod da jede i pije, zatim ustade da igra! Jer48,10 Proklet bio tko nemarno obavlja poslove Jahvine! Job 13,11 Zar vas veličanstvo njegovo ne plaši i zar vas od njega užas ne spopada?Job13,15 On me ubiti može :nade druge nemam već da pred njim svoje držanje opravdam. Izr1,31Zato će jesti plod svojeg vladanja i nasititi se vlastitih savjeta.32Jer glupe će ubiti njihovo odbijanje, a nemar će upropastiti bezumne. Robelar

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.