srijeda, 18. ožujka 2015.

Obrana čega?


Otkud sad ovo:
Gdje idu umrla, nerođena djeca koja nisu primala krštenje?
Idu u raj.

Crkva je puno razmišljala tom pitanju u svojoj povijesti i sve do nedavno nije donoslila nikakav službeni nauk o toj stvari. Uobičajeno je bilo razmišljanje da takva djeca odlaze u mjesto zvano limb koje nije ni raj ni pakao. Stav je bio da ne mogu ići u raj jer imaju istočnoga grijeha koji nije obrisan krštenjem, a opet ne mogu ići ni u paka jer nemaju osobnog grijeha koji su samo počinili. Izlaz iz ove zavrzlame pokušao se naći kreiranjem limba kao nekog “međumjesta”. Evo, prije osam godina ta se teorija napustila kada je međunarodna teološka komisija izdala Dokument o limbu. [...]
To Crkva ne naučava, nije naučavala i neće naučavati. Žalosno je da netko tko tobože "brani vjeru" (katoličku?) piše takve izmišljotine i ljude krivo informira u bitnim stvarima.

Broj komentara: 13:

  1. A koji je tocan odgovor na to pitanje? Zanima me da i ja mogu drugima rec.

    Luka

    OdgovoriIzbriši
  2. Jednostavan i (o)lakonski odgovor bi bio u Pakao. Međutim to je nespojivo s Božjom spasenjskom ljubavlju koja hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznaje istine, a tu je i famozni zadnji kanon novoga zakonika s tvrdnjom o vrhovnom zakonu Crkve: spasenje duša. Mislim kako je potrebno izlistat sve anateme vezane uz istočni grijeh i ono što je o istom definirano na Tridentinumu, a potom prihvatiti, ne relativizirajući i mudro reflektirajući stvarnost, jednostavnu vjersku činjenicu kako sam Bog koji je ustanovio sakramente i predao ih Crkvi, nije njima vezan tj. oni ne djeluju magijski kao da bi neka formula (ili obred) sama po sebi imala takav učinak da "prisiljava" Boga na djelovanje. Općenito govoreći problematika istočnog grijeha i njegovog prenošenja nije baš tako jednostavna za spoznati i to baš zbog samoga istočnog grijeha i njegovih posljedica. Tu je još i činjenica kako ni na kome od nas ovaj grijeh nema biljeg osobne krivnje. Nadalje, krsna milost (mislim na vjeru, nadu i ljubav u stupnjevima u kojima nam omogućuje pobjeđivati ono što od grijeha dolazi i u grijeh vodi, mislim na požudu) malo je poznata i samim krštenicima, koji uglavnom nauče kako im se briše istočni grijeh i kako postaju djeca Božja, članovi Crkve i tu je negdje kraj poznavanju vjere u većine katolika, pa i onih obrazovanijih. U svakom slučaju najjasniji odgovor na ovo pitanje dobiti ćemo tek na pragu vječnosti. Do tada vjerujemo, nadamo se i ljubimo, od čega je pavlovski rečeno ovo posljednje najveće jer jedino u vječnosti preostaje. Možemo spekulirati o sudbini zamrznutih embrija (ljudskih osoba), pobačene djece, djece ubijene čedomorstvom, umjetnom oplodnjom ... po mojem mišljenju oni su mučenici in odium vitae, no to je moje mišljenje. Isus se objavio kao Put, Istina i Život i teško mi je prihvatiti poradi njegove spasenjske ljubavi, istine i pravednosti (koja je božanska i ljudska istodobno) kako bi dosudio nešto što se protivi njegovoj božanskoj volji. Visoko je iznad zemlje nebo ... Sigurno je kako, u nestalnosti naše bijede, nemamo odgovore na sva pitanja. Oni koji misle da ih imaju u velikoj su zabludi. Sigurno je kako ne postoji nikakvo međustanje u vječnosti, pa ni čistilište. Ako nevinu dječicu častimo kao mučenike ... to je sve što bih rekao o tome, ne pretječući sud Crkve u toj stvari. Łongin

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjećam se da je papa emeritus Benedikt XVI jednom prilikom bio izjavio da Crkva ne zna što se događa sa tom djecom. Za mene oaobno zadovoljavajući odgovor. Ta eshatološka pitanja su jako škakljiva. To valja prepustiti Bogu, da čini sa tom djecom što je Njega volja.

    Mujo

    OdgovoriIzbriši
  4. Council of Florence Session 11 "With regard to children, since the danger of death is often present and the only remedy available to them is the sacrament of baptism by which they are snatched away from the dominion of the devil and adopted as children of God, it admonishes that sacred baptism is not to be deferred for forty or eighty days..."
    (Denzinger 1349: Opominje pak da zbog opasnosti od smrti kod djece, što se često može dogo­diti, budući da im se ne može pomoći drugim lijekom da se oslobode od đavolske vlasti i da ih se pribroji u Božje sinove, osim sakramentom krštenja, da sve­to krštenje ne treba odgađati za četrdeset ili osamdeset dana...)


    Council of Florence Session 6 "..the souls of those who depart this life in actual mortal sin, or in original sin alone, go down straightaway to hell to be punished, but with unequal pains."
    (Denzinger 1306: Duše pak onih koji umru u učinjenom smrtnom grijehu, ili samo u izvornom, odmah odlaze u pakao, ali će ipak biti kažnjene različitim kaznama.)

    Souls who depart this life in the state of original sin are excluded from the Beatific Vision of God. (De fide.)


    Iskljucivo zbog citata:
    http://catholicism.org/unbaptized-infants-malone.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Souls who depart this life in the state of original sin are excluded from the Beatific Vision of God."
      Što je onda sa svecima poput sv. Emerencijane? Ona je bila djevica i mučenica, ali je ubijena prije krštenja, dakle u stanju iskonskog grijeha. Kako je onda danas častimo kao sveticu? Svetost podrazumijeva "beatific Vision of God". I jel onda možemo povući paralelu kao Longin gore, ako je ona ubijena "in odium fidei", možemo li reći da su djeca ubijena pobačajem ubijena "in odium vitae"?

      Izbriši
    2. Procitajte si o krstenju krvlju i zeljom.

      Izbriši
    3. Jasno mi je to, baš zato i pitam. Ako su ubijeni bez da su poznavali Krista i bez da su kršteni, bez da su uopće imali mogućnost za ijedno od toga, jesu li isto tako kršteni po krvi? Prema onoj "što učinite jednom od ovih najmanjih, meni učiniste."

      Izbriši
  5. Longine, slobodni ste vjerovati i nadati se sto god hocete. Mozete cak i nevinu djecicu uvuci u ovu pricu s kojom nemaju veze (umrla su prije Kristove smrti i uskrsnuca).

    Odgovor iz navedenog clanka nije ono sto Crkva naucava i to je to.
    Po meni je dovoljno donijeti, tj. staviti pred ljude dogmatska ucenja Crkve. Nema potrebe da se ulazi u nekakve rasprave o stvarima koje mi nismo vlasni definirati.

    OdgovoriIzbriši
  6. S koje je ovo stranice, tko piše te nebuloze?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ha, ne mogu a ne primijetit da ste, izgleda, obojica dobro ispekli zanat. :p

      Izbriši
  7. Novi nauci koji podilaze sentimentu zbunjene mase. Nije bez razloga Crkva dopustila laicima Krštenje u nuždi. Primjerice, koliko li su u prošlosti časne sestre u Bosni kriomice krstile na smrt bolesnu muslimansku djecu te im tako otvarale put spasenja.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.