nedjelja, 30. rujna 2012.

Gostujući autor - Molitve svetog Ambrozija prije mise

Jedan naš čitatelj poslao nam je sljedeće molitve prije mise za svaki dan u tjednu. Iskreno mu zahvaljujem, a vas pozivam da ih isprobate (ako ste laik, možete na odgovarajućim mjestima zamijeniti riječ slavim sa slušam).



MOLITVE SVETOG AMBROZIJA
prije svete mise za svaki dan u tjednu


Nedjelja

O VRHOVNI I ISTINSKI SVEČENIĆE, Isuse Kriste, koji si sam sebe ponudio Bogu Ocu, kao čista i besprijekorna žrtva na oltaru križa, za nas bijedne grešnike, koji si nam dao svoje Tijelo za jelo i svoju Krv za piće. Označivši ovo otajstvo u sili svog Duha Svetoga, rekao si: Kad god ovo činite, činite to meni na spomen. Molim te po toj istoj Krvi svojoj, velikoj cijeni našeg spasenja. Molim Te po divnoj i neizrecivoj ljubavi kojom se dostojiš, iako smo jadni i nedostojni, ljubiti i prati nas od naših grijeha u Krvi svojoj. [Pouči me, svog nedostojnog slugu, kojega si se, među ostalim svojim darovima, udostojao dozvati u svećeničku službu, bez mojih zasluga, već samo zbog svoga milosrđa.] Pouči me, po svom Duhu Svetom, odnositi se prema ovim otajstvima s tolikim poštovanjem i časti, s takvom pobožnošću i strahom, kao što je prikladno i ispravno. Uputi me da, po tvojoj milosti, uvijek vjerujem i razumjevam, shvaćam i čvrsto držim, mislim i govorim, o ovom čudesnom otajstvu na takav način kao što tebi dolikuje te da koristi mojoj duši. Neka tvoj dobri Duh uđe u moje srce, gdje u tišini može odjeknuti, i bez žamora riječi upućivati u svu istinu. Tvoja su nam Otajstva duboka i zastrta svetim velom. Radi svoje neizmjerne milosti daj da ovu euharistiju slavim čistim srcem i slobodna uma. Oslobodi moje srce od svih nečistih i bezbožnih, uzaludnih i štetnih misli. Moćnom zaštitom svojih blaženih anđela obrani mi svetost i vjernost, tako da neprijatelj sveg dobra otiđe od mene postiđen. Po snazi ovog čudesnog otajstva i po rukama svojih svetih anđela, otjeraj od mene, i od svih svojih slugu, duha tvrdoglavog ponosa i slave, zavidnosti i nečistoće, sumnje i nepovjerenja. Smeti one koji nas progone, neka propadnu oni koji nas hite uništiti.


Ponedjeljak

KRALJU DJEVICA i ljubitelju čistoće i nevinosti! Neka rosa Tvoga nebeskog blagoslova ugasi u mom tijelu svaki plamen bezobzirnih strasti, kako bi u meni prebivala čistoća tijela i duše. Ugasi u mojim udovima sve požudne osjećaje, te mi podaj istinsku i stalnu čistoću s ostalim tvojim darovima, koji Tebi uistinu prijaju, kako bih ti u čistoći svoga tijela i srca ponudio ugodnu žrtvu hvale. Koliko je kajanje srca, koliki izvor suza, koliki strah i čestitost, kolika je nevinost tijela i čistoća duše potrebna kako bi bila proslavljena ova božanska i nebeska Žrtva, gdje se tvoje Tijelo uistinu jede, i gdje se tvoja Krv uistinu pije, gdje nebesko i zemaljsko, ono najviše i najniže, bivaju ujedinjeni, gdje su prisutni sveti anđeli, gdje si ti na predivan i neizreciv način prisutan i kao svećenik i kao žrtva!


Utorak

TKO JE DOSTOJAN slaviti ovu žrtvu osim onog koga ti, Svemogući Bože, učiniš dostojnim? Znam, Gospodine, i, nedostojan tvoje blagonaklonosti, priznajem da nisam dostojan pristupiti ovom čudesnom otajstvu zbog tolikih mojih grijeha i bezbrojnih propusta. Ali znam, te cijelim svojim srcem vjerujem i ustima ispovijedam, da me jedino ti možeš učiniti dostojnim, te da jedino po tebi može sjeme nečisto čistim postati, i da jedino po tebi može grešnik biti pravedan i svet. Molim te, moj Bože, po tvojoj svemogućnosti, učini mene grešnika dostojnim slaviti ovu žrtvu sa strahom i drhtanjem, čistim srcem i potocima suza, s ushitom duha i nebeskom radošću. Neka moj um osjeti slatkoću tvoje blažene prisutnosti i brigu svetih tvojih anđela u mom okružju.


Srijeda

IAKO GREŠNIK, Gospodine, svjestan časne muke Tvoje, pristupam tvom žrtveniku, i pružam ti žrtvu što si je ustanovio i zapovijedio nam da je činimo tebi na spomen, a nama na spasenje. Prihvati je, Svevišnji Gospodine, za svoju svetu Crkvu i za narod koji si otkupio svojom Krvlju. [Budući da si htio da između tebe i tvog narodu upravo ja grešnik budem posrednikom, iako u meni ne postoji ni tračak dokaza mojih dobrih djela, ne odbi žrtve što ti je u službi, koju si mi dao, prikazujem. Neka se po meni nedostojnome ne izgubi cijena njihovog spasenja, za one kojima si se udostojao biti Spasiteljem i Otkupiteljem.] Također donosim pred tebe, Gospodine, ako ih želiš uzeti u obzir, nevolje i opasnosti u koje upada narod, jecaje zatočenika, bijedu siromašnih, potrebe stranaca, bespomoćnost slabih, očaj umornih, slabosti starih, traženja mladih, zavjete djevica, naricanja udovica.


Četvrtak

TI SI, GOSPODINE, MILOSRDAN SVIMA i ne mrziš ništa što si stvorio. Sjeti se da smo samo prašina. Budući da si naš Otac, naš Bog, ne sjećaj se naših zloća zauvijek, niti nam uskrati mnoštva svog milosrđa. Svoje molitve pred lice tvoje ne izlijevamo u svojoj pravednosti, već u tvom velikom suosjećanju prema nama. Uzmi od nas naše opačine i milostivo zapali u nama oganj Duha Svetoga. Uzmi od nas srce kameno i daj nam srce od mesa koje te voli, ljubi, koje u tebi ima užitak, koje te slijedi i u tome jedino uživa. Molimo, Gospodine, tvoje milosrđe; udostoj se dobrohotno primiti svoju obitelj što čeka službu u čast svetog imena tvojega. Neka naše molitve i molbe ne ostanu neuslišane i besplodne. Tvoja providnost neka nam u um stavi takve molitve koje ćeš s oduševljenjem slušati i koje ćeš milostivo uslišiti.


Petak

MOLIMO TE, Gospodine, Sveti Oče, za duše vjernih mrtvih, da ovaj veliki sakramenat ljubavi njima bude spas, zdravlje, radost i osvježenje. Gospodine, Bože moj, neka ovaj dan bude velik i bogat blagdan Tebi, kruhu života, koji s neba silazi i daje život svijetu, blagdan tvog svetog i blagoslovljenog Tijela, Jaganjca bez ljage grijeha, koji oduzima grijehe svijeta, koje je začeto po Duhu Svetom i uzeto iz svete i slavne utrobe Blažene Djevice Marije; Tijela iz čijeg je presvetog boka potekao izvor milosti nakon što ga je vojnik kopljem probio; tako da, nakon što nahrani i zadovolji, osvježi i utješi, bude svima na radost u tvojoj hvali i slavi.

Molimo tvoje milosrđe, Gospodine, da siđe ponad kruha, tebi žrtvovana, punina tvoga blagoslova i božanskog posvećenja. Neka također, Gospodine, ponad njega siđe nevidljivo i neshvatljivo veličanstvo tvoga Svetog Duha, kao što je nekoć silazio ponad žrtava otaca; koji će naše prinose učiniti tvojim Tijelom i Krvlju, i mene, [nedostojnog svećenika,] poučiti kako se odnositi prema ovom čudesnom otajstvu čistim srcem i suzama odanosti, poštovanjem i drhtanjem, tako da možeš nježno i velikodušno prihvatiti žrtvu [iz mojih ruku,] na spasenje svih, kako živih tako i preminulih.


Subota

MOLIM TE, Gospodine, po presvetom otajstvu Tijela i Krvi tvoje, kojima se svakodnevno u Crkvi hranimo i pojimo, čistimo i posvećujemo, te postajemo dionicima jednog Božanstva, podaj mi svoje svete vrline, kojima ispunjen pristupam tvom žrtveniku dobrom saviješću tako da mi ova nebeska otajstva budu na spasenje i život. Ti si svojim svetim i blagoslovljenim ustima uistinu rekao: Kruh koji ću ja dati tijelo je moje, za život svijeta. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke.

Najslađi Kruše, izliječi tvrdoću moga srca kako bih mogao kušati ugodan miris tvoje ljubavi. Izlječi ga od svih slabosti, kako ni u čem, osim u tebi, ne bi moglo pronaći slast. Kruše najčišći, u tebi je sav ushit i sav užitak, koji nas uvijek osvježava, i kojeg nam u tebi nikad ne nedostaje: neka se moje srce tobom hrani i neka moja duša bude, tebe kušajući, slatkoćom ispunjena. Anđeli u tebi okrepu pronalaze: neka se pobožnici tvoji, putnici na zemlji, tobom hrane, da osvježeni takvom poputbinom ne smalakšu na svome putu.

Kruše sveti, Kruše živi, Kruše čisti, koji s neba silaziš i daješ život svijetu, dođi u moje srce i očisti me od svih tjelesnih i duhovnih bezakonja. Uđi u moju dušu, izliječi me i očisti iznutra i izvana. Budi zaštita i stalan štit mojoj duši i tijelu. Udalji od mene sve zasjede neprijateljske. Neka uzmaknu ispred moći tvoje prisutnosti, kako bih, tobom ojačan, siguran stigao u Kraljestvo nebesko, gdje ćemo te ne kao sada u otajstvu, već licem u lice gledati, kada će vlast biti predana Bogu i Ocu, i bit će Bog sve u svemu. Tada ćeš me, u čudesnoj punini, svega obuhvatiti, te više nikada ni ogladnjeti ni ožednjeti neću, ti, Gospodine, koji s istim Bogom Ocem i Svetim Duhom živiš i kraljuješ u sve vijeke vjekova. Amen.

subota, 29. rujna 2012.

O sveti Mihovile, obrani me vazda i vazdi


Va ime † oca † i sina † i duha † svetoga, † amen †. Bože, milostiv budi meni grišniku i čuvaj me, budi s manom po sve dni života moga, bože Abramov, bože Isakov, bože Ijakovaljev, smiluj se meni grišniku i pošlji mi na pomoć svetoga Mihovila arhajela, ki me obrani i očuva, zasčiti, pohodi i od svih neprijatelj mojih, o sveti Mihovile, obrani me vazda i vazdi, da ne poginem u strašnom sudi. O sveti Mihovile, arhajele, za milost, ku si dostojan, i za jedinorojenoga sina božjega, gospodina našega Isukarsta, da oslobodiš mene od pogibelji smartne i od svakoga † zla, proseći za nas slavna diva Marija sa svim dvorom nebeskim. Sveti Mihovil, sveti Gabrijel, sveti Rafail, svi sveti ajeli i arhajeli božji, pridite mi na pomoć...

(Iz knjige, tj. glagoljskog rukopisa koji je napisao pop Antun Brzac krajem 17., početkom 18. stoljeća, prema tekstu na str. 157. knjige 15 Zbornika za narodni život i običaje južnih Slavena, JAZU, Zagreb 1910.
Napomena: nisam prepravljao velika i mala slova.)

utorak, 25. rujna 2012.

Duhovna lirika utorkom 19



Hanibal Lucić
OD BOŽIĆNE NOĆI

O čuda velika, človikom porodi
Bog se za človika, koji mu ne zgodi;

o hoti teplinu, zimu, glad i žaju,
i svaku vašćinu trpiti za naju.

O da bi mi moći počitat tebe sad,
noći, slavna noći, koliko jesam rad!

Pri tvojoj svitlini cinil bih da blidi
sunce, ko dan čini, neka ti zavidi;

cinil bih, onakom da sivaš i sada
svitlostju i zrakom, kakono onada,

kad Bogu daše dar tri kralji istočni,
na tvoju malu har, Irude brezočni,

Irude priljuti, Irude nečisti,
pse djavlom naduti, pače djavle isti;

koji krv toliku bezgrišnih ditića
proli, kim u mliku samo biše pića,

mneć, tako da ti se utajat ne će moć
Kralj, koji rodi se noćašnju ovu noć.

ponedjeljak, 24. rujna 2012.

U kojem smjeru?

Dvije vijesti nekako su mi se zgodno povezale.

***

Najprije nova kapelica u studentskom domu Opusa Dei na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu.



Iako mi se sama zgrada, da budem blag, uopće ne sviđa, ova kapelica izgleda vrlo pristojno. Drago mi je da su zadržali orijentaciju ad orientem kao i u "staroj" kapelici u Vlaškoj. Usput, ako netko ima fotografiju te kapelice ili barem oltara koju se može javno objaviti, neka mi pošalje da je dodam ispod.

***

Na drugu stvar me podsjetio komentator Alex nedavnim komentarom.

Kaže dubrovački biskup Mate Uzinić:
Analizu naše situacije neću započeti govorom o krizi zvanja, nego o jednom od uzroka te krize zvanja, a jedan od uzroka te krize je vjerski tradicionalizam koji je ovu biskupiju zakočio u nekim drugim i drugačijim vremenima, koji nas guši i ne da nam da nam da idemo dalje. Želim nam svima zajedno – bez ikakve primisli da u bilo koga uprem prstom i da bilo koga prozovem jer svi trebamo pogledati u sebe i početi od sebe – postaviti pitanje koje je u ozračju proslave početka Drugog vatikanskog sabora sasvim opravdano, a to je pitanje u kojoj je mjeri Drugi vatikanski sabor zaživio u ovoj našoj biskupiji, izuzmemo li, ponekad i nasilno, okrenute oltare prema puku i liturgiju na narodnom jeziku što za nas i nije neka velika novost jer smo i ranije slavili na, doduše malo zastarjelom, hrvatskom jeziku.
Volio bih pročitati cijeli biskupov govor.

Još više bih volio napraviti seriju postova o tim "nasilno okrenutim oltarima" i destrukciji hrvatskog crkvenog interijera u razdoblju nakon 2. vatikanskog sabora. Vrijedilo bi na te stvari podsjetiti, pa i arhivirati ih da se ne zaborave. Nažalost, previše je još straha i interesa a da bi se takvo nešto moglo ostvariti. Ipak, ako imate kakav prilog, rado ću ga objaviti (i anonimizirati ako to želite, naravno).

petak, 21. rujna 2012.

M. Markov - Katolička liturgika

Od današnjeg dana moram nažalost koristiti novo Blogger sučelje koje je po mom mišljenju užasno nepraktično i stoga iritantno. Do danas sam uspijevao vratiti staro sučelje, ali sada mi "don't be evil" Google javlja da to više nije moguće. Zato imajte razumijevanja.


Ovo je, dakako, nevezano uz temu posta u kojem vam donosim zanimljivu knjižicu "Katolička liturgika za srednje škole". Knjige o liturgiji, a posebice Kniewaldovu Liturgiku već smo na ovom blogu spominjali, ali ova knjiga meni je zanimljiva iz barem dva razloga. Najprije zato što u sažetom i preglednom obliku donosi i definira pojmove koje bi svaki katolik trebao znati, pa je zaista primjerena širokom rasponu uzrasta. S druge strane, uspoređujem je (prema sjećanju, doduše) s konfuznim vjeronaučnim udžbenicima koje sam morao trpjeti u osnovnoj školi (npr. onaj Snagom Duha) i iz kojih se vjerojatno ničega ne sjećam pa se pitam zašto su morali izmišljati toplu vodu.

dr. Matija Markov - Katolička liturgika za srednje škole, Zagreb 1944.

Hvala čitatelju koji je skenirao i poslao nam ovu knjigu!

utorak, 18. rujna 2012.

Sretnim mladencima iskrene čestitke!

Prošle subote, 15. rujna imali smo u crkvi svetog Martina radosni događaj ženidbe po tradicionalnom obredu. Nakon kratkog obreda prema starom obredniku, služena je tiha misa (Missa pro sponso et sponsa) s komemoracijom Sedam žalosti BD Marije.

Evo samo dvije fotografije odabrane tako da ne naruše privatnost mladog bračnog para. Dao Bog da u budućnosti imamo i krštenja po starom obredu.


Duhovna lirika utorkom 18



Mavro Vetranović Čavčić
TIJELU ISUSOVU

Blaženi budi kruh, u komu nie ino,
ner Boži živi duh a trojstvo jedino.
Blaženo toj tijelo, gdi je sam Bog živući,
koje je sve cijelo a u mrvah ubudući;
u mrvah cijelo jes i cijelo u cijelu,
vas je pun vrh nebes i u svakom pun djelu.
Blaženo tijelo tve, Jezuse, vrhu svijeh,
pri kom su sile sve, od dvora nebescijeh;
komu se klanjaju blaženi i sveti,
i prid njim padaju svi dusi prokleti.
Blaženi taj krušac, u kom je trojstvo toj,
gdi je Sinak i Otac, o Bože, i Duh tvoj,
u bitju jednomu gdi jednaga pribiva
i dijeli svakomu dar, da ga uživa.
Blaženi hip i čas, kad nam se objavi
u kruhu vječna slas od rajske ljubavi;
ter tko ga okuša bezgrješno, moj Bože,
blažena taj duša poginut ne može.
Zač nije pravedno, da je taj rascvijeljen,
tko je s tobom za jedno, moj Bože sjedinjen;
tko s tobom u duhu pravedno putuje,
i tebe u kruhu bezgrješno blaguje.
Tijem se ću vas prolit ja vajmeh u suze
i tebe pomolit, moj slatki Jezuse,
da budeš i meni tuj milos darovat
taj krušac blaženi bezgrješno blagovat;
kad budu ja priti, da se š njim sadružu,
neka mi nasiti i tijelo i dušu,
da slatka taj sladost od tvoje ljubezni
obrati u rados sve moje boljezni.

petak, 14. rujna 2012.

Pet godina Summorum Pontificuma



Zahvalno hodočašće u Rim sa središnjom misom 3. studenog 2012. u bazilici svetog Petra.

Više informacija: TBiBM, Splendor, MiL, službeni blog.

Ja idem (dolazim na Fiumicino u četvrtak 1.11.2012. u 17:10, a vraćam se u nedjelju 4.11.2012. u 18:00, izravni let iz Zagreba za Rim, ako netko također planira).

četvrtak, 13. rujna 2012.

Hodočašće tradicije u Vadstenu

Naslov ovog posta govori o hodočašću. No ono je trajalo samo dva dana i premda je bilo povod i vrhunac našeg puta u Švedsku, na početku donosim i nekoliko fotografija s ostatka našeg boravka u toj lijepoj zemlji, točnije u Göteborgu. Ovo je samo izbor nekih manje privatnih fotografija s putovanja, a ako vas ovaj "neslužbeni" dio ne zanima, slobodno preskočite do fotografije prve crkve gdje počinje pravi izvještaj o hodočašću.

U Švedsku smo se uputili na poziv naših prijatelja Ivana i Renate Kovačić. Ivana ste mogli već upoznati na ovom blogu po tekstovima koje je objavio kao gostujući autor, a uživo na jednoj od nekoliko misa u sv. Martinu gdje nam je pjevao. Renata i Ivan su nas stvarno lijepo primili, ugostili i gostili, ali se i trudili da dobivene kile ipak utrošimo raznoraznim aktivnostima. Hvala im!

Kao što napisah, povod ovog puta bilo je kratko hodočašće u Vadstenu na grob svete Brigite koje je organizirala švedska udruga podupiratelja Instituta Krista Kralja, a duhovno ga je vodio vlč. Marcus Kunkel. Za one koji možda ne znaju, samo ću spomenuti da svećenici koji pripadaju ovoj zajednici služe svete mise i općenito svu liturgiju isključivo po starom obredu.

Dosta je puste priče, počnimo s fotografijama, a ubacivat ću se svojim komentarima i tumačenjima.

utorak, 11. rujna 2012.

Duhovna lirika utorkom 17



Marko Marulić
ISUKARST GOVORI GRIŠNIKOM

Ki minuješ ovda, rane moje pozri,
smišljaj dan od suda, na dušu se ozri.
Tvojimi suzami peri rane moje,
velimi tugami plači grihe tvoje.
Vidiš krunu britku kojom me pokriše
i sulicu jitku kom me probodoše.
Moćno me fruštaše privezana k stupi,
bijući sustaše; karv teče po puti.
Vidiš tilo moje daje izranjeno;
tim je tilo tvoje djavla izbavljeno.
Šest tisuć šezdeset i šest ran sam imil,
a zakoni deset ti nisi obslužil.
Ruke moje bile konopom svezaše,
koje bihu mile, a obraz popljuvaše.
Propni, propni, propni! - glasom vapijahu,
klečeć na kolini, mnom ti se rugahu.
Noseć križ na rame, nic padoh za martva,
cića vas, karstjane, vam otvorit vrata.
Ruke i noge moje na križ prigvozdiše,
nesaznan'je tvoje muku mi zadiše.
Na križu viseći, plakah grihe tvoje,
o tebi misleći: stvoren'je si moje.
Na križ viseć za dan tvojega spasen'ja
ljubom tvojom vezan: učini skrušen'ja.
Žuči i ljuta osta mene napojiše,
dajuć muku dosta, na križ umoriše.
Gledaj parsi ranu, s karvju vode plove,
koju vam ne branju oprat vaše zlobe.
Veća je muka ma: neć se privratiti,
da s' ne trudim zaman; lita ću t' skratiti.
Pokori se listo, k meni se obrati,
ne daj djavlu misto, ja te ću prijati.
Uzmi križ na rame tere pojdi za mnom,
smišljaj moje rane, imit ćeš dil sa mnom.

utorak, 4. rujna 2012.

Duhovna lirika utorkom 16



Krešimir Šego
CVJETNICA 1992.

U polju rastu granate
cvjetaju umjesto
ljubičica

Njihovi cvjetovi
beru živote, kuće
i zvonike